Μία πρώτη γεύση από τα drones, τα anti-drones και τα όπλα τεχνητής νοημοσύνης των Ενόπλων Δυνάμεων πήραν σήμερα όσοι έδωσαν το παρόν στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Η φετινή στρατιωτική παρέλαση έχει το «άρωμα» της νέας εποχής στην οποία εισέρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, καθώς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Τμήμα Καινοτομίας και Νέων Οπλικών Συστημάτων, μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030» και στο νέο Δόγμα Αποτροπής και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει, Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, εξελιγμένα συστήματα anti - drones αλλά και όπλα τεχνητής νοημοσύνης.
Μεταξύ άλλων, το ελληνικής κατασκευής αντι-drone σύστημα «Κένταυρος», το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ελληνικές φρεγάτες στην Επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα και συνέβαλε στην αποτροπή επιθέσεων από ιπτάμενα μη επανδρωμένα οχήματα.
To ελληνικής κατασκευής σύστημα anti - drone «Κένταυρος»
Παράλληλα, παρουσιάστηκε το όπλο ηλεκτρονικού πολέμου «Υπερίων», σχεδιασμένο για μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με ικανότητες παρεμβολής και ουσιαστικής αντιμετώπισης εχθρικών drones, καθώς και ρομποτικά συστήματα εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Υπάρχουν στιγμές που η πόλη, παρά τον θόρυβο, την κίνηση και το ασταμάτητο τρέξιμο, μοιάζει να επιβραδύνει για λίγο σαν να σου λέει «έλα, πάρε μια ανάσα». Αυτή την αίσθηση προσφέρει και η νέα πρωτοβουλία της Uber, μια μικρή επιστροφή χρόνου μέσα στο χάος της πόλης.
Με απόλυτη επιτυχία και με μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι η συνεργασία ιδιωτικού - δημόσιου τομέα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, ολοκληρώθηκαν τα έργα βιώσιμης διαχείρισης νερού στο Δήμο Τανάγρας, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος Zero Drop Mornos.