Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο μετά τη μάχη σε δεκάδες πύρινα μέτωπα το τελευταίο 24ωρο

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο μετά τη μάχη σε δεκάδες πύρινα μέτωπα το τελευταίο 24ωρο

Το πιο επικίνδυνο μέτωπο σε Ηλεία και την Αχαΐα - Επιφυλακή για τον φόβο αναζωπυρώσεων στην Αρκαδία, την Αργολίδα, όπου οι φωτιές άγγιξαν σπίτια - 26 φορές ήχησε το 112 σήμερα

fotia-ileia-arthrou
Πάνω από εξήντα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν από νωρίς σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, με την Πελοπόννησο να πλήττεται περισσότερο. Διαδοχικά μέτωπα κατέκαψαν στην Αρκαδία, την Αργολίδα και οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό του έργο σε Αχαΐα και Ηλεία. Η φωτιά από τα νότια της Αχαΐας πέρασε το απόγευμα στην περιοχή της Πηνείας στην Ηλεία με αποτέλεσμα να απειλούνται χωριά τόσο από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει έξω από τον Πύργο, όσο και από το δεύτερο μέτωπο. Ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς παραμένει υψηλός και για αύριο Σάββατο, κυρίως στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα. 

Εικόνες από το χωριό Χωρέμης Αρκαδίας:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d25v2ao7rb09)


Εφιαλτικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου σπίτια και εγκαταστάσεις στο Χωρέμη έχουν υποστεί ζημιές, ενώ μέσα στα σπίτια στο Κρανίδι έφτασε η φωτιά. Τώρα εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή από το φόβο αναζωπυρώσεων.

Κλείσιμο
Στην Αχαΐα μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται στον Ερύμανθο, έχοντας ξεκινήσει από την περιοχή Μαστραντώνη. Στη διάρκεια της μέρας φωτιές ξέσπασαν στην Κεφαλονιά,  Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Λάρισα, τη Θήβα, ενώ εκδόθηκαν απανωτές εντολές είτε για εκκενώσεις περιοχών, είτε για να βρίσκονται σε επιφυλακή οι κάτοικοι περιοχών που πλησίαζαν οι φλόγες.

Χάρτης με το πού ξέσπασαν φωτιές μέσα σε λίγες ώρες:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d25uvhs2ei4h)


Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα και ενώ μαινόταν η φωτιά στην Ηλεία και το Κρανίδι, η Πολιτική Προστασία διαπίστωσε ότι τα μηνύματα από το 112 δεν έφταναν στους κατοίκους. Η βλάβη στο σύστημα προειδοποίησης οφείλεται στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο και οι ειδοποιήσεις δημοσιοποιούνταν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Μέσα στην σημερινή ημέρα απεστάλησαν συνολικά 26 μηνύματα μέσω του 112 εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν τις συνέπειες της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στο Ματραντώνι Αχαΐας. 

Εικόνες από την πυρκαγιά στην Ηλεία:

ilia8
ilia5
ilia3
ilia


Βίντεο από τις φωτιές στην Πελοπόννησο:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d25uvewaiovl)


Συναγερμός όμως, είχε σημάνει και στην Αττική, όταν ξέσπασε πυρκαγιά νωρίς το μεσημέρι στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου με τις Αρχές να ζητούν να εκκενωθεί η περιοχή, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση. 

Εικόνες από τη φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι που οριοθετήθηκε:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d25upubwx1ch)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d25qi3i7xsx5)


Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης έκανε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση αναφορικά με τις πυρκαγιές. Είπε:

Είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς…..

…. σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές μας, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες.

26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας.

Υψηλός κίνδυνος και αύριο

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούσαν σήμερα περισσότερο από όλες τις προηγούμενες μέρες την εκδήλωση πυρκαγιών (η Αττική βρισκόταν στην κατηγορία συναγερμού 5, του ακραίου κινδύνου), βελτιώνονται από αύριο, καθώς υποχωρεί η ένταση των ανέμων.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d25u7b5bsxa1)


Τα μποφόρ πέφτουν, αναφέρεται στην πρόγνωση του μετεωρολόγου και διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ.Κολυδάς, η θερμοκρασία θα διαρτηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ την επόμενη βδομάδα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

TA ΜΠΟΦΩΡ ΠΕΦΤΟΥΝ -Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ.
✅Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα, από πλευρας εντάσεων των ανέμων, με υψηλές θερμοκρασίες όπου στην Ανδραβίδα και την Καλαμάτα φτάσαμε τους 40 βαθμούς. Την ερχόμενη εβδομάδα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, αλλά θερμοκρασιασκά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κατά μέσο όρο στους 36 βαθμούς, χωρίς όμως να αποκλείονται τοπικά 39 με 40 βαθμοί όπως είχαμε και σήμερα.
✅Γενικά βαίνουμε σε ένα καλοκαίρι όπου από τις αρχές του βιώνουμε επίμονη και ενοχλητική ζέστη η οποία δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.
✅Περισσότερα ζωντανά σήμερα το βράδυ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του @Starchannelnew1Μέγιστες θερμοκρασίες - ένταση ανέμων

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σήμερα Παρασκευή στα δυτικά και βόρεια, ενώ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι έπνεαν στο Αιγαίο καθώς και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά την Παρασκευή 21/06. Η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Ζαχάρω Ηλείας και ήταν ίση με 41.1 ˚C, ενώ η μέγιστη ριπή ανέμου καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου και ήταν ίση με 122 χλμ/ωρα. Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες θερμοκρασίες και ριπές του ανέμου έως τις 17:30 της Παρασκευής 21/06.
WEB_max_hi_speed21062024
WEB_daily_max_temp_21062024


WEB_max_hi_speed21062024
WEB_daily_max_temp_21062024


Ειδήσεις σήμερα:

Τεχνικό πρόβλημα επικαλείται η H&M για τη μη διαβίβαση αποδείξεων μετά το λουκέτο σε πέντε καταστήματα

Σε λίγες μέρες ο προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες - Πώς θα τον επιλέγουμε


Αίτηση διαζυγίου και ασφαλιστικά μέτρα για την επιμέλεια της κόρης τους καταθέτει η σύζυγος του Λύτρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης