Κατεχόμενα: Ανησυχούν οι σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών μετά τη σύλληψη Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία

Κατεχόμενα: Ανησυχούν οι σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών μετά τη σύλληψη Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία

Η σύλληψη έγινε στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος της Κύπρου που είχε εκδοθεί το 2007 – Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος είχε συμμετάσχει σε παράνομη πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών σε ξένους ή Τούρκους εποίκους

katexomena1
Τεράστια ανησυχία έχει προκληθεί στα κατεχόμενα, από τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ στην Ιταλία, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ένταλμα είχε εκδοθεί το 2007, λόγω της συμμετοχής του Κιουρσάτ σε παράνομη διαδικασία πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών σε ξένους ή σε Τούρκους εποίκους. Παρόμοιες πράξεις έχουν κάνει και άλλοι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πλέον αποφεύγουν τα ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες, φοβούμενοι τη σύλληψη τους.

Ο Ακάν Κιουρσάτ συνελήφθη στη Ρώμη στις 30 Δεκεμβρίου και κρατείται από την ιταλική αστυνομία, ώστε να εκδοθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία για να δικαστεί.

Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, προβάλλουν συνέντευξη του Κύπριου υπουργού εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στην εφημερίδα «Πολίτης», στην οποία ανέφερε πως θα γίνουν και άλλες συλλήψεις.

«Αναταραχή στους Τουρκοκύπριους»

Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού κόμματος εθνικιστικής δημοκρατίας (MDP), Μπουράι Μπουσκουβουτσιού επέκρινε την λεγόμενη «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους και το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» σχετικά με την σύλληψη του δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ καθώς δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια και ο δικηγόρος αφέθηκε στη μοίρα του, όπως γράφει σε δήλωσή του.

Κλείσιμο
«Εάν ο Κιουρσάτ δεν απελευθερωθεί ή εάν οι ιταλικές αρχές τον παραδώσουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, η φήμη της τδβκ (ψευδοκράτος) θα πληγεί και θα προκληθεί αναταραχή στους Τουρκοκύπριους. Επιπλέον, αυτές οι συλλήψεις θα συνεχιστούν» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο ψευδοκράτος, αντίστοιχα.

Ο κ. Μπουσκουβουτσιού υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του Ακάν Κιουρσάτ ήταν νόμιμες και δεν διέπραξε κανένα έγκλημα σύμφωνα με τους «νόμους» του ψευδοκράτους. Κάλεσε δε τους «διοικούντες» να προστατεύσουν τους «πολίτες» τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να προβούν σε πρωτοβουλίες για τον Κιουρσάτ.

Ερώτημα αν θα συνεχιστούν οι συλλήψεις

Η ιστοσελίδα «Κίπρις ποστασί» γράφει ότι ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσο οι συλλήψεις θα περιοριστούν μόνο σε αυτή του Ακάν Κιουρσάτ. Σημειώνει ότι για το θέμα της σύλληψης του Ακάν Κιουρσάτ στη Ρώμη το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει σε ενέργειες με δικηγόρους.

Η εφημερίδα «Αβρούπα» στο σχόλιό της πρωτοσέλιδα γράφει πως μπορεί η υπόθεση για την οποία συνελήφθη ο Κιουρσάτ να είναι παλιά, αλλά αφορά το περιουσιακό πρόβλημα και κάνει λόγο για λάφυρα εννοώντας τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. «Αυτά τα λάφυρα δεν τα διανείμαμε, αλλά τα πουλήσαμε σε ξένους. Το κάνουμε και τώρα». Η «Αβρούπα» γράφει επίσης ότι οι ενέργειες των δικηγόρων του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών στην Ιταλία, δεν έχουν φέρει μέχρις στιγμής αποτελέσματα.

Η εφημερίδα «Γενί Μπακίς» γράφει σήμερα ότι μετά την σύλληψη Κιουρσάτ λόγω εμπλοκής του σε πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών, η αξία ακινήτων και γης που ανήκει σε Τουρκοκύπριους στα κατεχόμενα, έχει αυξηθεί κατά 100%.



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Δήμαρχος έστησε 2 λεπτά τον Ερντογάν που τον προσφώνησε - Έξαλλος ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Γιώργος Λάνθιμος πήρε τη Χρυσή Σφαίρα και αποκαθήλωσε την «Barbie»

Βίντεο: 17χρονος έκανε τατουάζ τις ληστείες που έκανε στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης