Χατζηδάκης: Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου αναμένουμε δύο απονομές επενδυτικής βαθμίδας

Χατζηδάκης: Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου αναμένουμε δύο απονομές επενδυτικής βαθμίδας

«Παρά τις πιεστικές συνθήκες Θα στηρίξουμε όσους έχουν πληγεί» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος

5968167
Μήνυμα για τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και στήριξη των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και της εξωστρεφούς βιομηχανίας, έδωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). 

Αναλυτικότερα, διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος αποκατάστασης των καταστροφών και στήριξης των πυροπαθών και των πλημμυροπαθών σε Έβρο και Θεσσαλία, παρά τις πιεστικές συνθήκες και τα πολλά μέτωπα: «Θα στηρίξουμε και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και τα νοικοκυριά και τους συνανθρώπους μας σε ανάγκη, αντιμετωπίζοντας όλες τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, όχι μόνο γιατί το επιβάλλει η συνείδησή μας, αλλά και γιατί έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «πρωτίστως, έχουμε φροντίσει για να έχουμε έναν καλό λογαριασμό, για να μπορούμε να βοηθάμε σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις».

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνά τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εξαγωγές και η βιομηχανία στον περιορισμό των ανισορροπιών στην οικονομία και το εμπορικό ισοζύγιο. «Στον περιορισμό της ανισορροπίας ως προς το εμπορικό έλλειμμα μάς έχουν βοηθήσει την περασμένη τετραετία κλάδοι όπως η φαρμακοβιομηχανία και η αγροδιατροφή/μεταποίηση. Τους κλάδους που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, θα τους στηρίξουμε και εμείς, όχι για ψήφους, αλλά για λόγους ανάγκης, επειδή είναι χρήσιμοι. Ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα δε, η βιομηχανία μπορεί να έχει και επιπλέον ρόλο, εθνικό ρόλο» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι στις 20 Οκτωβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα αναμένεται η απονομή της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από ακόμα δύο οίκους, τη S&P και τη Fitch, θέμα που, όταν «κλείσει», θα συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από ανθρώπους που την είχαν κατεβάσει στην κατηγορία «σκουπίδια». «Από το ερασιτεχνικό πάμε στην Α΄Εθνική» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βάσει του οποίου θα επιτραπεί και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια.

Ο κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμα ότι τα στελέχη της κυβέρνησης δεν παριστάνουν τους πολιτικούς Αι- Βασίληδες. «Εν πολλοίς, αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι αυτή την ώρα δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ -γιατί έχουμε βάλει θεμέλια για την ανάπτυξη, τόσο με τη δημοσιονομική μας πολιτική, όσο και με σειρά από άλλες πολιτικές» είπε.

Όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια και το πρόσθετο χρηματοοικονομικό βάρος που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις, επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει το «δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως και η Ομοσπονδιακή των ΗΠΑ (FED), εφαρμόζει πολιτική αύξησης επιτοκίων σαν την κλασική συνταγή για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Ερωτηθείς πότε αναμένεται να λήξει αυτή η περίοδος των αυξημένων επιτοκίων είπε πως δεν είναι προφήτης, αλλά ολοένα περισσότεροι προβλέπουν πλέον «πως έχουμε φτάσει στο υψηλότερο σημείο, και αφού μείνουμε σε ένα πλατό, θα ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση».

Οι τοποθετήσεις του κ.Χατζηδάκη επί των παραπάνω θεμάτων έγιναν κατά τον χαιρετισμό του, αλλά και κατά τη διάρκεια συζήτησης με τρεις βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, οι οποίοι του έθεσαν ερωτήσεις: την πρόεδρο του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη και τους πρώην προέδρους του Συνδέσμου Αθανάσιο Σαββάκη και Γεώργιο Μυλωνά.

Ειδήσεις σήμερα:

«Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν το έχει βιώσει αυτό» - Η Σουηδία βγάζει στρατό στους δρόμους για τις συμμορίες μεταναστών

Στη «φάκα» κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης με κέρδη 25 εκατ. ευρώ

«Περιμένουμε τον Κασσελάκη στον Βόλο, να πάρει μαζί και τον Τάιλερ και να πιάσουν τα φτυάρια» λέει ο Μπέος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης