Λασίθι: Πάρτι σε προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Λασίθι: Πάρτι σε προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στο Σίσι Λασιθίου, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι που το 1976 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος, ενώ από το 1996 οριοθετήθηκε ως ζώνη Α’ απολύτου προστασίας

lasithiMAKETA_2
Μπορεί μία παραλία που βρίσκεται σε ζώνη απόλυτης προστασίας να μετατρέπεται κάθε χρόνο σε beach bar και να φιλοξενεί πάρτι με «ελεγχόμενη» είσοδο και πυροτεχνήματα; Η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική αφού στην Ελλάδα της ασυδοσίας, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει!

Αυτή είναι η περίπτωση της παραλίας Μπούφος στο Λασίθι την οποία εκμεταλλεύεται ιδιώτης, εδώ και πολλά χρόνια, παρότι η διαδικασία μίσθωσης του ακινήτου έχει πάψει από το 2019, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Αγ. Νικολάου όπου ανήκει η παραλία. Μάλιστα, από το 2018 «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου απέρριψε ένα ακόμη αίτημα για ίδρυση καταστήματος στο ακίνητο και διέταξε να καθαιρεθούν και να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές (π.χ. κιόσκι, μπαρ) της παραλίας», έχοντας ενημερώσει εγγράφως τις συναρμόδιες Αρχές και τον Εισαγγελέα.

Όπως αποκαλύπτουν τα βίντεο που εξασφάλισε το protothema.gr, μόλις πριν από μερικές ημέρες, στις 11 Ιουλίου ο ιδιώτης, σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία Sunweb και του brand της «Gogo», διοργάνωσε ένα μεγάλο πάρτι με την απόλυτη «ανοχή» των τοπικών Αρχών. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου έχει κάνει καταγγελία στον Εισαγγελέα, αλλά ακόμη μέχρι και σήμερα οι αρμόδιες αρχές φαίνεται ότι δεν έχουν επιληφθεί του ζητήματος.

Δείτε βίντεο:

Πάρτυ σε προστατευμένο αρχαιολογικό χωρό στο Λασίθι (1)

Πάρτυ σε προστατευμένο αρχαιολογικό χωρό στο Λασίθι (2)


Στο πάρτι της 11ης Ιουλίου που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι αργά τη νύχτα, έξι λεωφορεία αποβίβασαν και επιβίβασαν ξένους τουρίστες στον Μπούφο όπου υπήρξε και εκτόξευση πυροτεχνημάτων!

Να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στο Σίσι Λασιθίου, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι που το 1976 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος, ενώ από το 1996 οριοθετήθηκε ως ζώνη Α’ απολύτου προστασίας. Που σημαίνει ότι απαγορεύεται κάθε είδους δραστηριότητα εκτός εάν υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Παρόλ’ αυτά, από το 1986 παραχωρείται είτε σε ιδιώτες είτε στην οικεία δημοτική επιχείρηση η απλή χρήση της παραλίας – τοποθετούνται ομπρελοκαθίσματα με συγκεκριμένους όρους. Ενώ από το 2007 στο λόφο Κεφάλι που συνορεύει με την παραλία γίνονται ανασκαφές στο πλαίσιο του αρχαιολογικού προγράμματος Σισίου με τη συμμετοχή ιδρυμάτων από την Αμερική, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Το 2017, ύστερα από καταγγελίες, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Αγίου Νικολάου προχώρησε στην μη έγκριση της λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικής ωφέλειας που λειτουργούσε στην παραλία. Ταυτόχρονα, αποφάσισε ομόφωνα τη σφράγιση της επιχείρησης που λειτουργούσε εκεί.

Δείτε φωτογραφίες:

Κλείσιμο
Lasithi__1__2
Lasithi__2__2
Lasithi__3__2


Λίγο αργότερα, το 2018 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου απέρριψε ένα ακόμη αίτημα για ίδρυση καταστήματος στο ακίνητο και διέταξε να καθαιρεθούν και να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές (π.χ. κιόσκι, μπαρ) της παραλίας, ενώ από από το 2019 δεν έχει δοθεί άδεια για την εκμετάλλευση του χώρου με αποτέλεσμα η λειτουργία της ιδιωτικής επιχείρησης να είναι παράνομη. Για το λόγο αυτό έχει διακοπεί η ρευματοδότηση του ακινήτου τρεις φορές, ενώ στον ιδιώτη έχουν επιβληθεί πρόστιμα 126.000 ευρώ για την παράνομη πρόσβαση στο χώρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ενώ ο ίδιος έχει ενημερώσει και τον αρμόδιο εισαγγελέα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι που να αποτρέπει τέτοιου είδους δραστηριότητες στην περιοχή.


Ειδήσεις σήμερα:

Λεωφόρος Μαραθώνος: Νεκρός υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού σε τροχαίο - 88χρονη οδηγός εμβόλισε δύο ΙΧ

Συνελήφθη Μπαγκλαντεσιανός για τη δολοφονία της τρανς στον Άγιο Παντελεήμονα

Τόλης Βοσκόπουλος: Δύο χρόνια χωρίς τον μεγάλο καλλιτέχνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης