Καιρός: Πιο ζεστό το φετινό καλοκαίρι, τι δείχνει η εποχική πρόγνωση - Δείτε βίντεο

Καιρός: Πιο ζεστό το φετινό καλοκαίρι, τι δείχνει η εποχική πρόγνωση - Δείτε βίντεο

Επίσημη εποχική πρόγνωση για το καλοκαίρι 2022: Μεγαλύτερη πιθανότητα για περισσότερη ζέστη φέτος από τo κανονικό

kairos-kalokairi2022
Δημοσιεύτηκε η εποχική πρόγνωση για το καλοκαίρι του 2022  για τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. 

Το κοινό πόρισμα στο οποίο κατέληξαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των Βαλκανίων αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων παγκόσμιων προγνωστικών κέντρων που πρωτοπορούν ερευνητικά στο κομμάτι των εποχικών προγνώσεων αναφέρει για τη χώρα μας ότι η πιθανότητα να είναι πιο ζεστό το φετινό καλοκαίρι από το μέσο όρο των καλοκαιριών 1981-2010 είναι 70%, το ίδιο ζεστό 20% και πιο κρύο μόνο 10%.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος οι εποχικές προγνώσεις αποτελούν ακόμα ένα πεδίο ερευνητικής δραστηριότητας, έχουν όμως σχετική αξία καθώς δείχνουν μια τάση. Προφανώς δεν μπορούν να προβλέψουν για παράδειγμα πόσους καύσωνες θα έχουμε ή τι έντασης και διάρκειας θα είναι αυτοί οι καύσωνες. Παράγονται με διαφορετικό τρόπο από τις καθημερινές προγνώσεις καιρού και τα αποτελέσματά τους μπορούν, μόνο σε γενικές γραμμές, και με πιθανότητες να περιγράψουν τι θα συμβεί τους επόμενους τρεις μήνες.

Βίντεο καιρού: Επίσημη εποχική πρόγνωση για το καλοκαίρι 2022: Μεγαλύτερη πιθανότητα για περισσότερη ζέστη φέτος από τo κανονικό



Καιρός: Τι είναι οι εποχικές προγνώσεις

Κλείσιμο
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες, η ραγδαία ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών, έδωσε τη δυνατότητα για την παράλληλη ραγδαία ανάπτυξη της Αριθμητικής Πρόγνωσης του καιρού (NWP–NumericalWeatherPrediction). Τα γνωστά λοιπόν «μοντέλα καιρού» έγιναν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια των Μετεωρολόγων, δίνοντας τη δυνατότητα για την παραγωγή προγνώσεων υψηλής χωρο-χρονικής ακριβείας, με αποτέλεσμα οι σημερινές 10ημέρες προγνώσεις να έχουν την ακρίβεια, που είχαν οι αντίστοιχες των δύο ημερών μερικά χρόνια πριν.

Η αέναη όμως επιστημονική αναζήτηση, ωθούμενη και από την τεράστια ανάγκη για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων, λόγω των παρατηρούμενων αλλαγών στην εποχική και ετήσια συμπεριφορά του καιρού, οδήγησε στην πυρετώδη ανάπτυξη της έρευνας, που σχετίζεται με την παραγωγή προγνώσεων μεγαλύτερης διάρκειας, των μακροπρόθεσμων (longrange) προγνώσεων.

kairos-prognosikairou-kairiko



Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Καβάλα: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζό και οχήματα - Τρεις νεκροί

«Έκανα δυο μωρά με σπέρμα δωρητή που δεν μου είπε ποτέ για τη γενετική του πάθηση» εξομολογείται λεσβία μητέρα

Τηλεθέαση Τετάρτης: Αναλυτικά τα ποσοστά των εκπομπών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης