Ελ. Βενιζέλος: Και σήμερα ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις

Ελ. Βενιζέλος: Και σήμερα ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις

Απαραίτητη η επικοινωνία των ταξιδιωτών με την αεροπορική πριν την προγραμματισμένη πτήση

Σφοδρή χιονόπτωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 24/1/2022
Σε συνεχή κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, όπου από χθές το πρωί είναι συνεχείς οι ακυρώσεις και οι τροποποιήσεις στις πτήσεις των αεροπορικών τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και το δίκτυο εξωτερικού, με ορισμένα δρομολόγια μάλιστα να έχουν ανακατευθυνθεί σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης και του παγετού που αναμένεται να επικρατήσουν, με βάση τις προβλέψεις και σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θα συνεχιστεί το σχέδιο αποπαγοποίησης των αεροσκαφών και αποχιονισμού των διαδρόμων που εφαρμόζεται από χθές «με στόχο το Ελ. Βενιζέλος να παραμείνει λειτουργικό», όπως επεσήμαναν αρμόδιες πηγές στο protothema.gr. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι «παραπάνω από αναγκαία η επικοινωνία, από πλευράς των ταξιδιωτών με την αεροπορική τους εταιρεία ώστε να γνωρίζουν το status της πτήσης τους, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανή η ακύρωσή της ή η τροποποίηση του δρομολογίου».

Από πλευράς της «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» σε σχετική επίσημη ανακοίνωση συνιστάται «οι επιβάτες να προγραμματίζουν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο αρκετό χρόνο πριν από το πρόγραμμα της πτήσης τους» εφόσον φυσικά …βρούν τον τρόπο να φτάσουν στα Σπάτα: Κι αυτό με το δεδομένο ότι χθές, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές της αεροπορικής αγοράς στο protothema.gr, λόγω και των προβλημάτων πρόσβασης μέσω της Αττικής Οδού και της ακύρωσης δρομολογίων του Προαστιακού, των αστικών λεωφορείων και του μετρό ουκ ολίγοι ταξιδιώτες αλλά και πληρώματα αεροσκαφών δεν κατάφεραν ούτε να φτάσουν μέχρι το ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’.

Από χθές είναι δεκάδες οι ακυρώσεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Αττική (και λιγότερο λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα αεροδρόμια άλλων προορισμών), ενώ αρρυθμίες σημειώθηκαν και με τη χρήση του συστήματος ILS -Instrument Landing System του αεροδρομίου, που χρησιμοποιείται για την προσέγγιση με χαμηλή ορατότητα. Για τα λοιπά αεροδρόμια της χώρας, τα 14 περιφερειακά που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Fraport Greece και αυτά που βρίσκονται υπό την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας οι όποιες ακυρώσεις συνδέονται με τις αφίξεις από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Ενδεικτικά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια επηρεάστηκαν χθές συνολικά κοντά στις 45 πτήσεις, εκ ων οποίων η συντριπτική πλειονότητα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Αθήνα, ενώ τρείς πτήσεις, από Θεσσαλονίκη για Λήμνο, από Αθήνα για Σαντορίνη και από Αθήνα για Μύκονο λόγω των συνθηκών του αέρα που επικρατούσαν στον τελικό προορισμό. Επιπλέον υπήρξαν και ανακατευθύνσεις αεροσκαφών από δρομολόγια εξωτερικού που προορίζονταν για Αθήνα (π.χ. από Βρυξέλλες, Αμστερνταμ, Παρίσι) σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, σε Θεσσαλονίκη και Χανιά. Πηγές από τη Fraport Greece επισημαίνουν ότι λόγω των γενικότερων συνθηκών υπάρχει ούτως ή άλλως «αυξημένη επιφυλακή και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας σε αεροδρόμια που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών όπως είναι αυτά της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης».

Από τις αεροπορικές (Aegean, Skyexpress κ.α.) για τις ακυρώσεις πτήσεων που πραγματοποιούνται από χθές και σήμερα παρέχεται αυξημένη ευελιξία για αλλαγές. Η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική, η Aegean προχώρησε από χθές σε λεπτομερή ενημέρωση για τις ακυρώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων πραγματοποιώντας μόνο περιορισμένο αριθμό δρομολογίων τη χθεσινή ημέρα, ενώ έλαβε μέριμνα και για τους επιβάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν εξασφαλίζοντας εγκαίρως τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία πέριξ του αεροδρομίου. Οσον αφορά τις πτήσεις, με βάση επίσημη ανακοίνωση του ομίλου, σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου «έως και τις 12.00 το μεσημέρι όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα λοιπά ελληνικά αεροδρόμια των Aegean και Olympic ακυρώνονται. Από το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12:00 και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί νέο τροποποιημένο πρόγραμμα δρομολογίων ενώ σχετικές ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται από τις έκτακτες αυτές συνθήκες, σήμερα και αύριο (24 και 25 Ιανουαρίου 2022) παρέχεται ήδη η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς rebooking fees, ενώ για την αποφυγή επιπρόσθετης ταλαιπωρίας οι επιβάτες παρακαλούνται πριν την μετάβασή τους προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα λοιπά αεροδρόμια αναχώρησης των πτήσεων τους, όπως ενημερώνονται για την πραγματοποίηση της πτήσης τους από την ιστοσελίδα της AEGEAN (www.aegeanair.com) και της Olympic Air (www.olympicair.com)».

Κλείσιμο
Σε ακυρώσεις για αναχωρήσεις από την Αθήνα σήμερα έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί οι Sky Express για πτήσεις προς Χανιά, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Αλεξανδρούπολη, Πάρο, Κώ, Χίο, Σάμο κ.α., British Airlines για Λονδίνο, Scoot κ.α.

Σημειωτέον ότι τα προβλήματα στις αερομεταφορές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών επηρεάσαν και τη γείτονα, με την Turkish Airlines, η οποία πετάει και στο Ελ. Βενιζέλος, να ανακοινώνει επίσης ακυρώσεις πτήσεων χθές και σήμερα λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Κωνσταντινούπολη ώστε να διασφαλιστεί «η ασφάλεια των ταξιδιών και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία».

Ειδήσεις σήμερα:

Από το μεσημέρι η ύφεση της χιονόπτωσης στην Αττική

Γενική αργία σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ποιοι εξαιρούνται

Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης