LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - «Συναγερμός» για ΜΕΘ, Αττική, Θεσσαλονίκη: 78% πάνω τα ενεργά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα!

meth_william_main

Εφιαλτική πρόβλεψη για έως και 600 ασθενείς σε ΜΕΘ τον Μάρτιο - Καμπανάκι και από Τσιόδρα 

Μάχη για να μην μετατραπεί η ήπια αυξητική τάση της επιδημίας κορωνοϊού σε εκθετική, επιθετική αύξηση το επόμενο διάστημα δίνουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μας, ενεργοποιώντας τα «όπλα» τους. Ενώ η αγωνία παραμένει αμείωτη για την επιδημία στην ήδη «κόκκινη» Αττική και οι επιδημιολόγοι βάφουν και πάλι «κόκκινη» τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για περαιτέρω περιορισμό της κυκλοφορίας και lockdown στο λιανεμπόριο.

Η πορεία του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην επικράτεια και ιδίως στην Αττική ήταν ξεκάθαρα ανοδική, όπως ξεκάθαρος είναι και ο κίνδυνος να μπει η Ελλάδα σε εκθετική τροχιά κρουσμάτων αρχικά και νοσηλειών στη συνέχεια, εάν δεν ληφθούν άμεσα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα είτε τοπικού είτε οριζόντιου χαρακτήρα. Όλοι οι αρμόδιοι συμφωνούν πως η αυξημένη κινητικότητα -που ξεκίνησε τις γιορτές και μοιάζει με πορεία δίχως φρένο-, η χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών αναφορικά με την προστασία τους και την τήρηση των μέτρων και οι δεδομένες, σε διασπορά στην κοινότητα, μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν βάλει σε μια επικίνδυνη δυναμική την επιδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατά την εβδομάδα 18-24 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 3.435 κρούσματα κορωνοϊού, και την επόμενη, τελευταία εβδομάδα του μήνα, τα κρούσματα ανήλθαν συνολικά σε 5.702.

Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν ήδη καταγραφεί 2.955 κρούσματα πανελλαδικά, με την τρέχουσα εβδομάδα να είναι κρίσιμη στην ολοκλήρωσή της και για την επιδημιολογική «διάγνωση» και για το πλέγμα μέτρων που αυτή θα επιφέρει μέσω της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της συνακόλουθης απόφασης της κυβέρνησης.

Η εκτίμηση περί 7.000 με 8.000 νέα κρούσματα για το διάστημα 3-10 Φεβρουαρίου, όπως διατυπώθηκε χθες στη Βουλή από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, φοβίζει αλλά δεν.. ξενίζει κανέναν με βάση τον εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και τη δυσκολία να αναχαιτιστεί η μετάδοση των κρουσμάτων.

Τα δύο σενάρια για την επιβάρυνση στις ΜΕΘ

Σε ανάλογο δραστικό ρυθμό αύξησης θα τεθούν μετά τα κρούσματα στην κοινότητα, και οι νοσηλείες ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία. «Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ ακόμη αλλά ξέρουμε πως αυτή η πίεση αργεί για λίγες ημέρες. Το προσεχές διάστημα τα στοιχεία δείχνουν πως θα υπάρξουν 80 με 100 νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ πανελλαδικά» είπε κατά την ίδια ομιλία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Τσιόδρας.

Χθες ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων για δεύτερο 24ωρο -1.151 νέα κρούσματα, κι είχαν καταγραφεί άλλα 1.261 προχθές- ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 246. Το να ανεβεί και πάλι στους 346 ο αριθμός διασωληνωμένων θα απαιτήσει δέκα με 15 ημέρες εάν τα κρούσματα κορωνοϊού κινούνται καθημερινά τις επόμενες ημέρες σε τετραψήφιο, και ολοένα μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Η υποχώρηση αυτού του αριθμού αποτελεί ωστόσο μια επίπονη και εξαιρετικά αργή διαδικασία, για την οποία θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Σε αυτή τη διαδικασία αποσυμπίεσης των ΜΕΘ βρισκόταν όλο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο το σύστημα υγείας της χώρας -ενδεικτικά οι διασωληνωμένοι ήταν 527 στα μέσα Δεκεμβρίου και μειώθηκαν στους 290 έναν μήνα αργότερα, αλλά με σταθερή υποχώρηση και της επιδημίας στην κοινότητα και των ασθενών στα νοσοκομεία.

Η εκτίμηση για την σχεδόν προδιαγεγραμμένη «επιβάρυνση» στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα, με 80 έως 100 επιπλέον διασωληνωμένους, ήταν ένα από τα... καλά νέα που επιφύλαξε ο κ. Τσιόδρας χθες στη Βουλή. Το... κακό σενάριο, που όλοι θα εύχονται να μην επιβεβαιωθεί, αφορά τον τρίτο μήνα του έτους, τον Μάρτιο για τον οποίο τα προγνωστικά μοντέλα της επιδημίας δείχνουν έως και 600 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Πάντως, χθες στις ΜΕΘ όλης της χώρας βρίσκονταν 414 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19, εκ των οποίων οι 246 διασωληνωμένοι. Άλλοι 1.149 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές covid-19, με τους περισσότερους στα νοσοκομεία της Αττικής (580 ασθενείς). Στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου καταγράφηκε το περασμένο 24ωρο και η μεγαλύτερη κίνηση ασθενών με covid-19, καθώς έγιναν 76 νέες εισαγωγές σε σύνολο 151 εισαγωγών χθες σε όλα τα νοσοκομεία.

Ο κ. Τσιόδρας, πάντως, δεν άφησε περιθώρια εφησυχασμού τονίζοντας πως η ηλικιακή κατανομή στους νοσηλευόμενους διαμορφώνεται ως εξής, το 30% είναι άνω των 75 ετών και οι άλλοι είναι άνω των 55 ετών.
meth

Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Στην Αττική χθες ανακοινώθηκαν 612 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός ανησυχητικός, στο σύνολό του αλλά και στα σημεία του, στην κατανομή δηλαδή των κρουσμάτων στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

Τα νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

63 στην Ανατολική Αττική, 88 στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 33 στη Δυτική Αττική, 77 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 209 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 65 στον Νότιο Τομέα Αθήνας, 71 στον Πειραιά και 6 στην ΠΕ Νήσων.

Ωστόσο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας στη Βουλή αποτυπώνει την επιδημική έξαρση στο λεκανοπέδιο και δικαιολογεί τις συσκέψεις των κυβερνητικών στελεχών και τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (σήμερα συνεδριάζει και πάλι η ομάδα των επιδημιολόγων). Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19, έχουν υπερβεί τα 4.000, ενώ μόλις πέντε ημέρες πριν, την περασμένη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν στα 2.800.

«Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής, στον βόρειο τομέα της Αττικής παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα, στον κεντρικό τομέα αύξηση 67% με 1.040 ενεργά κρούσματα, στον δυτικό τομέα αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα, στον Πειραιά αύξηση 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα, ενώ σε όλη την περιφέρεια Αττικής η αύξηση ανέρχεται στο 78%.


5180825
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας


Εκ νέου συναγερμός στη Θεσσαλονίκη

Μετά την Αθήνα, όπου καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, συναγερμός έχει σημάνει και στη Θεσσαλονίκη αφού, εκτός από τα 83 κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα, καταγράφεται και άνοδος κατά 50% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης. Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά από την έρευνα που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας ο αριθμός των ασθενών έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από συνεχή μείωση, στους 318 με 322 ασθενείς. Άλλοι 69 ασθενείς είναι στις ΜΕΘ, ωστόσο είναι σαφές πως μετά τη λαίλαπα της επιδημίας του περασμένου διμήνου στην περιοχή, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ίδια έκρηξη φαίνεται ακόμη πιο τρομακτικό.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε, επιπλέον, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στην Πάτρα αφήνοντας αιχμές για το υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε, πράγμα που συνέβη και τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η Πάτρα θέλει προσοχή. Υπάρχει 94% αύξηση, 300 ενεργά κρούσματα και αύξηση νοσηλειών. Δυστυχώς κάποια περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Υπάρχει αυτή η δυσπιστία που γεννούν οι ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία και δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι», είπε ο καθηγητής. Παράλληλα, τόνισε ότι η εβδομαδιαία αύξηση στο Λασίθι ανέρχεται σε 372%, ενώ σημείωσε ότι η περιφέρεια με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα είναι η Ήπειρος.

Επιπροσθέτως, έντονη είναι πλέον η ανησυχία και για την Εύβοια, η οποία βρέθηκε χθες τέταρτη στην «κούρσα των κρουσμάτων» με 71 θετικές διαγνώσεις. Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής είναι «υγειονομική βόμβα», σημειώνοντας πως τα τεστ που έχουν διενεργηθεί σε εργαζομένους δίνουν υψηλά ποσοστά θετικότητας που κυμαίνονται σε πάνω από 10% μέχρι στιγμής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η Δανία υιοθετεί την ελληνική πρόταση για «διαβατήριο εμβολιασμού»

Πανελλαδικές: Tα θέματα σύμφωνα με την ύλη που διδάχθηκαν οι μαθητές σε όλα τα Λύκεια της χώρας

Την αναζητούσαν στην Ολλανδία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την βρήκαν στην Κομοτηνή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Manipulating the data

Η Θεσσαλονίκη είχε 95 κρούσματα στις 5/1. Ούτε σχολεία είχε τότε ούτε κάτι άλλο. Τότε όμως δεν την έλεγαν στο κόκκινο. Φτάνει πια. Η Αττική ανέβηκε και είναι αυτή και η υπόλοιπη νότια Ελλάδα. Ήρθε η ώρα τους όπως ο Νοέμβρης ήταν η ώρα της Βόρειας Ελλάδας.

ΠΑΝΑΓΗΣ

Μα πήρατε σοβαρά μέτρα. Κόψατε το κυνήγι και το ψάρεμα. Είπατε ακόμα ότι όποιον κυνηγό πιάσετε θα του πάρετε την άδεια και δε θα μπορεί να βγάζει άδεια για 3 χρόνια. Τί άλλα μέτρα; Η διασπορά του ιού γίνετε από το ψάρεμα και το κυνήγι. Όχι άλλα μέτρα. Τα παραπάνω φτάνουν και όλα θα πάνε καλά........

Διαδηλώσεις κάθε μέρα,μαζικές αγωγές εστιατόρων,και σε λίγο Πλατείες.

Κάντε πως ανακοινώνετε κλείσιμο.Θέλω να δω κάτι.

Όλοι ήταν εκεί

τα βερνικωμένα κέρατα της ευρω-ευφορίας (μεταξύ τους και ο ψυχοβγάλτης ζορπίδης υποβασταζόμενος) που γίναν οψίμως οι σοφοί πρόκριτοι και οι δάσκαλοι ευθύνης των απανταχού κουβαδιασμένων δημοκρατημένων και τρομοκρατημένων χαχόλων. Από το πολύ 'πολιτικώς ορθόν' έγινε το ορθόν μας, κατά το κοινώς λεγόμενον, τραγιάσκα και έπεται βέβαια συνέχεια, όσο κάνουμε βλακώδη υπομονή και καταπίνουμε αμάσητα όσα λέγονται, στο όνομα, όχι βέβαια της δημόσια υγείας και ασφάλειας, αλλά πολύ υπέρτερων και σκοτεινότερων επιδιώξεων.

Κάτοικος εξωτερικου

θελεται νοσοκομεία αλλά δεν σας φτάνουν ούτε για 3 λεοφορεια δηλαδη αν είχαμε 5 κρεβατια θα μεναμε μέσα ολοι να μη γεμισουν? Και ο θάνατος στη ζωή είναι. Σε άλλες τριτοκοσμικες χωρες οι κυβερνησεις απλά είπαν θα κάνουμε ότι μπορούμε και όσοι ζήσουν. Δεν επιβάλανε στρατιωτικό νόμο όπως εδω. Πώς να επενδύσει σε κάτι κάνεις σε αυτή τη χώρα? Ααααμα ποια δε ξαναρχομαι....

Πέτρος

Τα σχολεία θα κλείσουν επειδή τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά.Οι αρνητές του κλεισίματος να μας πουν γιατί το ένα μετά το άλλο τα δημοτικά κλείνουν λόγω κρουσμάτων ξέρω γιατί έχω συγγενείς δασκάλες, δασκάλους.

Λογικός

είναι εγκεφαλικά νεκροί ,μην το πολυψάχνεις.

Το Ζερβομπουταριστάν ξανά στο παλούκι

του σαδιστικού ζεύγους. 100 μέρες μέσα και άλλες 100 bonus για να σιάξουμε. Κι όταν τελειώσει κι αυτό, από ένα τζαμί σε κάθε μαχαλά κι ένας μεντρεσές στη θέση της ΧΑΝΘ. Είσαι το καμάρι της καρδιάς μουουυ...

Κεραμέως

Είναι οριστικό αποφάσισα το κλείσιμο των σχολείων λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων τελικά και οι μαθητές κολλούν.

Μην γράφεις μλκίες.Τα σχολεία δεν κλείνουν.

Κλείσου εσύ σπίτι.

Ν.Τσιφούτης.

Μήπως βρε παιδιά πρέπει να κλείσουν επιτέλους εντελώς οι τρείς μεγαλουπόλεις της Ελλάδας; Δηλαδή η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ,η Πάτρα. Λέω μήπως γιατί σε αυτές τις περιοχές βλέπουμε σταθερά συνεχόμενα κρούσματα. Επίσης τα σύνορα θα έπρεπε να έχουν κλείσει μήνες τώρα. Το γεγονός ότι βλέπουμε να νοσούν παιδιά σοβαρότατα , όπως ο 9χρονος στην Πάτρα είναι σίγουρα κακό σημάδι για αυτό που έρχεται. Αδικαιολογήτως τα σχολεία είναι ακόμα ανοιχτά!

Εν ολιγοις

Επειδή το σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο - όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου - για αυτό γίνονται τα lockdown.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης