LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊος: «Επιστροφή» στον Δεκέμβριο - Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

ethart

Συναγερμός για τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων - Πολλές και οι τοπικές «εκρήξεις» - Το 52% των νέων εισαγωγών καταγράφηκε στην Αττική - 205 τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών

Στα μελανά στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου έχει επιστρέψει επιδημιολογικά η χώρα μας, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί και για την πορεία των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν για να στοχεύσουν στη συρρίκνωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Με την «κόκκινη» Αττική σε συνεχή έξαρση, τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει αίφνης ασταθή επιδημιολογική πορεία, τις τοπικές «εκρήξεις» της διασποράς να πληθαίνουν στην επικράτεια, τα νοσοκομεία να υποδέχονται συνεχώς περισσότερους ασθενείς και τις βρετανικές προς το παρόν μεταλλάξεις να ταυτοποιούνται με συνεχή ρυθμό η επιδημιολογική εικόνα χαρακτηρίζεται πια μόνο από μεγάλες ρωγμές.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν στην καθιερωμένη τακτική τους συνεδρίαση οι επιδημιολόγοι της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για να αποτιμήσουν την επιδημιολογικη εικόνα.

Ο αριθμός των 1.261 θετικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέπεμψε στις τελευταίες δύσκολες ημέρες του περασμένου έτους, όταν είχαν ανακοινωθεί στις 29 Δεκεμβρίου 1.046 κρούσματα. Έκτοτε και μέχρι χθες δεν είχε καταγραφεί τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια εάν η αύξηση που παρατηρείται και όπως φαίνεται «οδηγεί» στο τρίτο επιδημικό κύμα οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού ή και στην κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών. Πάντως, έχουν επιβεβαιωθεί πλέον 205 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, με το ένα να αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και τα άλλα τη βρετανική.

Επιστροφή στις ημέρες επιδημίας του Δεκεμβρίου είχε καταγραφεί πριν από μερικές ημέρες και σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες του λεκανοπεδίου, καθώς όπως έγραψε το protothema.gr, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid-19 ξεπέρασε τους 500 την περασμένη Παρασκευή, παραπέμποντας στις πιεστικές συνθήκες του ΕΣΥ στην Αττική προ διμήνου.

Το μόνο θετικό σε αυτή τη δυσοίωνη επιδημιολογική κατάσταση φαίνεται -προς το παρόν- να είναι οι σκληροί δείκτες των διασωληνωμένων που υποχωρούν αργά αλλά σταθερά (χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 244) και των θανάτων που επίσης βρίσκονται σε καθοδική πορεία (χθες αναφέρθηκαν 22 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 5.851).

Επιπλέον, ο αριθμός των κρουσμάτων χθες ήταν διπλάσιος από εκείνον της περασμένης Δευτέρας (είχαν αναφερθεί 543 κρούσματα) στην επικράτεια και υπερδιπλάσιος στην «κόκκινη» Αττική, όπου από 265 που ήταν προχθές τα κρούσματα εκτινάχθηκαν χθες στα 625. «Κόκκινο» χτύπησε το Κέντρο με 180 νέα κρούσματα, 68 καταγράφηκαν στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 97 στον Πειραιά ενώ τα 105 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών συνοδεύτηκαν από μια υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στα 21,44.
meth_william_main

Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής

Πάντως, η πορεία δεκάδων από τα 1.261 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι προδιαγεγραμμένη και θα ολοκληρωθεί στα νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες το 15% των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων θα εκδηλώσει σοβαρή νόσηση και θα χρειαστεί νοσηλεία μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών. Αυτό θα σήμαινε έως και 189 ασθενείς που θα χρειάζονταν νοσηλεία το επόμενο διάστημα μόνο από τα χθεσινά κρούσματα, και με τον αριθμό να αυξάνεται δραματικά με βάση ανάλογους ή και υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Παρόλο που το σύστημα υγείας έχει ακόμη εφεδρείες, επιστημονικές και υγειονομικές αρχές (ανα)γνωρίζουν πως τυχόν επερχόμενη ισχυρή πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα είναι καταστροφική για όλη τη χώρα. Η ανησυχία είναι έντονη για την έκβαση της επιδημίας, ειδικά για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, όπου νοσηλεύονται οι μισοί από τους ασθενείς λόγω κορωνοϊού της χώρας στις απλές κλίνες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID-19 της Αττικής.

Συγκεκριμένα, χθες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν 724 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 από τους 1.562 που νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα.

Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν χθες και οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε όλη τη χώρα, αλλά ιδίως στην Αττική, καθώς στην τελευταία έγινε το 52% των εισαγωγών της επικράτειας. Ειδικότερα, σε σύνολο 176 εισαγωγών στις κλινικές κορωνοϊού, οι 93 έγιναν στην Αττική. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών από την αρχή του έτους.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 150 εισαγωγές στην επικράτεια εκ των οποίων οι 77 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Καταγράφηκε δηλαδή μια ανησυχητική αύξηση στις νοσηλείες κατά 20% την τελευταία εβδομάδα.

Ωστόσο, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από δύο εβδομάδες, ο ρυθμός εισαγωγών ασθενών – άρα και της επιδημίας, των κρουσμάτων στην κοινότητα- βρισκόταν σε τελείως διαφορετική, σε χαμηλή ταχύτητα. Είχαν γίνει 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων μόλις οι 35 στην Αττική. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στο ΕΣΥ λόγω κορωνοϊού σχεδόν τριπλασιάστηκε, με τους ειδικούς να γνωρίζουν πως αυτός ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες μέτρων για να ελεγχθεί και να αναχαιτιστεί.

Πολλές και οι τοπικές «εκρήξεις»

Θεσσαλονίκη και Αχαΐα εκτοξεύουν την αγωνία με το επιβαρυμένο επιδημιολογικό τους φορτίο και με τον εντοπισμό πολλών μεταλλαγμένων στελεχών στα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μετά από εβδομάδες ανοδική πορεία, καταγράφοντας 126 νέες διαγνώσεις. Οι εξελίξεις οδηγούν στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Πέμπτης τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό την έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τοπική διασπορά και την αντιμετώπισή της, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.

Στον πυρετό της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται από χθες η Αχαΐα, με 64 νέα κρούσματα και 20,63 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κρούσει το καμπανάκι για τον Δήμο Πατρέων.

Υψηλά νούμερα κρουσμάτων σημείωσαν χθες οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας (16), Κοζάνης (19), Κορινθίας (19), Λάρισας (39), ενώ ανησυχητικό είναι το ιικό φορτίο σε Λακωνία (15,71 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Λασίθι (30,51), Μύκονο (39,47), Ζάκυνθο (12,27), Θήρα (26,48) και Χαλκιδική (35,88) όπου καταγράφονται και 38 νέες μολύνσεις.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διπλή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Λευκός Οίκος σε Ερντογάν: Οι S-400 υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Κεραμέως: Πώς θα λειτουργεί η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Τελείωσε η ζωή

σας, επειδή το αποφάσισαν οι δισεκατομμυριούχοι, οι "ειδικοί" και οι κυβερνήσεις. Για έναν ιό με 0,2% IFR. Αλλά επειδή σταματησες να φοβάσαι, τώρα θα σου πουν για την μετάλλαξη (με ίδια θνητότητα). Πόσο πιο απλά να το πούμε ??

00

Μια συμβουλή για να μη φαίνεστε ΤΟΣΟ ηλίθιοι με αυτά που γράφετε: Γράφεται "Pfizer", "Astra Zeneca", "Sputnik"

ΕΛΕΟΣ

Θελουν οι του Μαξιμου με την βια να πουλησουν τα γερμανοεβραικα εμβολια της Μερκελ.....επειδη οι γιατροι στην Πατρα ειχαν αμφιβολιες για το εμβολιο της Phizer, ο Χαρδαλιας τουε εκλεισε για τιμωρια.....για παρτε παγκοσμιως τους θανατους απο καρκινο, εμφραγματα και καντε συγκριση με τους θανατους του κορονοιου.....εκει θα δειτε τις διαφορες.....

Someone

Τελικά είναι αλήθεια ότι ο ιερέας από τη Θεσσαλονίκη και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του δεν έχουν τίποτα και είναι απολύτως υγειής ; Αν δεν έχει τίποτα θα είναι και πολύ ξεφτίλες που κοροϊδεύουν και πανικοβάλουν τον κόσμο . Μου αρέσει ότι είχε και τη μετάλλαξη την αφρικανική ..... Δεν ντρεπόμαστε και λίγο ;

00

Είναι λόγω των αυξημένων τεστ, έλεγαν κάτι διανοητικά ανάπηροι εδώ μέσα

Μένω σπίτι και πληρώνομαι κανονικότατα

«Επιστροφή» στον Δεκέμβριο. Του 2030. Γιούπιιιιιι!

γγ

Παρακαλουνται οι υποχόνδριοι σανοφαγοι αψεκαστοι να προσελθουν στην τραπεζαρια. Σημερα ο σανος είναι φρεσκότατος και διανέμεται δωρεαν

Αχιλλέας

Αυτή τη στιγμή συντελείται ένα έγκλημα. Έκλεισαν εδώ και τρεις μήνες τα λύκεια, αφήνοντας τη νεολαία στα ψυχολογικά προβλήματα και στην έξαρση των ασθενειών. Ακούτε κάτι γι αυτό; Και την ίδια στιγμή, οι παππούδες ξεσαλώνουν έξω από τα δημοτικά! Αυτοί υποτίθεται πως κινδυνεύουν! H νεολαία δεν κινδυνεύει από τον κορωνοιό και πληρώνει το τίμημα αυτή. Γιατί άραγε; Ομαδικές μηνύσεις χρειάζονται. Ας ξυπνήσουμε κάποια στιγμή.

Ανοσία Αγέλης στα σχολεία

Ξεκάθαρη η συμβολή των σχολείων στην διασπορά. Όσο και αν δείχνουν κόσμο να περπατάει στον Φλοίσβο, αύξηση είχαμε αφότου άνοιξαν τα δημοτικά. Θεσσαλονίκη που άνοιξαν 1 εβδομάδα αργότερα λόγω κακοκαιρίας η αύξηση καθυστερεί 1 εβδομάδα. Δεν μπορούν να κατηγορήσουν το λιανεμπόριο.

Μάριος9

Ας δούμε μερικά αδιασειστα στοιχεία (hard facts). 1. Προχθεσινά στοιχεία από worldometer : Παγκοσμίως, κρούσματα 418.000, θάνατοι 9.600. Ευρώπη, κρούσματα 142.000 θάνατοι 3.600. ΗΠΑ, κρούσματα 110.000 θάνατοι 3.149. Δηλάδη ΗΠΑ και Ευρώπη που αθροίζουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμου και είναι οι περιοχές με τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας έχουν το 62% των κρουσμάτων και το 70% των θανάτων. 2. Στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ καταγράφεται το 90% των θανάτων COVID19 εκτός ΜΕΘ. Στις ΗΠΑ έχει ήδη δημοσιευθεί ότι πολλοί θάνατοι αποδόθηκαν στην COVID19 ενώ αφορούσαν ασθενείς στα τελευταία τους που κόλλησαν τον ιό στα γηροκομεία ή στα νοσοκομεία. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός οτι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2020 υπολείπονται κατα 3000 των θανάτων του 2017. Ανακύπτει το ερώτημα: Τι συμφέρον έχει ο δυτικός κόσμος να υπερεκτιμά τη νόσο και να κλείνει τις οικονομίες; Απάντηση: 1. Τα δυτικά κράτη εξέδωσαν δημόσιο χρέος άνω των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με μηδενικά επιτόκια, λόγω της ανυπαρξίας ζήτησης ιδιωτικού χρέους από τις κλειστές οικονομίες. Έτσι έκαναν απίθανη βελτίωση στη yield curve του μακροχρόνιου χρέους ενώ χρηματοδότησαν και τις ευπαθείς ομάδες με πακέτα βοήθειας (stimulus packages), χάρη των οποίων οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ πήραν την προεδρία. 2. Ο Τζόνσον στην Μ. Βρετανία έχει κουκουλώσει τα προβλήματα του Brexit με τις μεταλλάξεις του ιού. 3. Οι αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα αναγκάστηκαν σε μεγάλο δανεισμό και κλείσιμο των οικονομιών λόγω πολιτικού κόστους. Πως θα φαινόταν στους Έλληνες αν η Ελλάδα έμενε ανοιχτή όταν έκλεινε η πανίσχυρη Γερμανία; Στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και οι παρόμοιες χώρες θα μπορούν να δανείζονται ΜΟΝΟΝ με την έγκριση των εγγυητων (πχ ΕΚΤ) όπου το απόλυτο κοντρόλ έχει το διευθυντήριο. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι λόγοι . Επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια.

g ο original

+1

00

Ψέκα, όλα λάθος αυτά που γράφεις. 1) Σημερινά νούμερα από worldometer 104.4 εκατομμύρια κρούσματα, 2.2 εκατομμύρια νεκροί. 2) 90% εκτός ΜΕΘ? από που κι ως πού? Στην ΕΕ είχαμε 300 χιλιάδες παραπάνω θανάτους το 2020 σε σχέση με την περίοδο 2016-2019 (Eurostat). Για τα ερωτήματα που θετεις, καλύτερα να απευθυνθείς σε ψυχίατρο για απαντησεις

@00

μερικές παρατηρήσεις σε αυτά που παραθέτεις για τη eurostat 1) έστω οι 300χιλ επιπλέον, άρα έχουμε 300χιλ/450εκ = 0.07%, αρα αυτό είναι το ποσοστό θνητότητας ή μήπως εδώ τα χαλάμε;; 2) ενδιαφέρον οτι δεν συγκρίνουν 1 ή 5 έτη, αλλά 4 έτη πίσω(!), μήπως γιατί το 2016 είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων ανα 1000 κατοίκους ενώ το 2015 υψηλότερο; 3) μπορεί κάποιος να βρει το αντίστοιχο στατιστικό για το 2019 (συγκρίνοντας με τα 4 έστω προηγούμενα χρόνια);

ΒΝ

Με όλα όσα ζούμε και βλέπουμε (παγκοσμίως), την τελευταία 20ετία, δεν εκπλήσσομαι για την εκδοχή που γράφετε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης