«Καμπανάκι» από την ανοδική τάση των κρουσμάτων - Μεταλλάξεις και χειμώνας ανησυχούν τους επιστήμονες

«Καμπανάκι» από την ανοδική τάση των κρουσμάτων - Μεταλλάξεις και χειμώνας ανησυχούν τους επιστήμονες

Σαφή άνοδος στον αριθμό των νέων διαπιστωμένων περιπτώσεων σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα - 436 νέα κρούσματα με μόλις 9.400 τεστ - Αγωνία για την επίδραση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Θετικά μηνύματα από Δυτική Αττική και Θεσσαλονίκη

ermou_main
Την ανηφόρα φαίνεται να παίρνουν τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα, με τη σημερινή επιδημιολογική αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να προϊδεάζει και για την επικείμενες συνέπειες που θα φέρει η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τα 436 νέα κρούσματα από περίπου 9.400 μόλις ελέγχους σε σύγκριση με τα 320 της προηγούμενης Δευτέρας καθώς και οι κυριακάτικες διαγνώσεις από 237 (17/1) σε 334 (24/1), μαρτυρούν την αυξητική πορεία του κορωνοϊού κόντρα στη σταθεροποίηση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, στην οποία αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 22/1. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 διασωληνωμένους και 25 νέους θανάτους.

Όπως οι δύσκολοι για τη διαχείριση της πανδημίας χειμερινοί μήνες και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το ρίσκο που συνοδεύει κάθε νέο βήμα προς την κανονικότητα γίνεται ένας ακόμη βραχνάς για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες που βαστούν το τιμόνι της χώρας μέσα από τις ατραπούς της πρωτόγνωρης πανδημίας. «Τους επόμενους μήνες, λοιπόν, είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και με τον κακό μας εαυτό» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το πώς θα επηρεάσει το μελλοντικό επιδημιολογικό αποτύπωμα η αύξηση της κινητικότητας -κατά 20% το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας-, αποτελεί ακόμη υπόθεση, μια υπόθεση με ανησυχητικές διαστάσεις δεδομένου πως «ο πραγματικός αριθμός των συνανθρώπων μας που είναι φορείς του ιού σήμερα και κυκλοφορούν ανάμεσά μας είναι μεγαλύτερος, αφού δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς που μεταδίδουν και έτσι συμβάλλουν στη διασπορά του ιού», σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου.

Κλείσιμο
Το λεκανοπέδιο, στο οποίο φιλοξενούνται τα μισά σχεδόν ενεργά κρούσματα της επικράτειας, βρίσκεται πρώτο με 207 νέες διαγνώσεις, με τον Βόρειο Τομέα Αθηνών ιδιαίτερα επιβαρυμένο (65 κρούσματα και 10,99 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους).

Αντίθετα, ευχάριστη έκπληξη προκαλεί η σημερινή εικόνα της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, με τα συνεχή σκληρά lockdown και το μοναδικό κόκκινο αποτύπωμα στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων δύο εβδομάδων, χάρη στις 9 μόλις νέες διαγνώσεις και την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στα 5,59. Υπενθυμίζεται πως το lockdown στο Δήμο Ασπροπύργου (78 ενεργά κρούσματα) παρατείνεται έως τη 1 Φεβρουαρίου.

Οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης (32 κρούσματα), Αχαΐας (19), Κορινθίας (10), Λάρισας (14), Λέσβου (10) και Εύβοιας (21) καταγράφουν διψήφια νούμερα. Ιδιαίτερα για τις δύο τελευταίες ενότητες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή παράταση lockdown έως 1 Φεβρουαρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου και πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τον οικισμό Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Εμβολιασμοί ηλικιωμένων χωρίς παρενέργειες – Απαρέγκλιτα δύο δόσεις εμβολίου

Την ασφάλεια του εμβολίου κατά της COVID-19 επιβεβαιώνουν οι εμβολιασμοί 70.000 περίπου συνανθρώπων μας άνω των 85 ετών χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και τη συγκινητική, όπως χαρακτήρισε, προσέλευση των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Με το συγκεκριμένο εμβόλιο, η ανταπόκριση [του ανοσοποιητικού συστήματος] είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από νεοτέρων ατόμων», επεσήμανε αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους και πρόσθεσε την ανάγκη να μην παραλείψει κανείς τη 2η δόση του εμβολίου 21 ημέρες μετά την 1η, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές στις οποίες βασίζεται και η εγχώρια επιχείρηση εμβολιασμού.

Η 1η δόση εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% και ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται μετά τη 12η ημέρα από τον εμβολιασμό, ενώ με τη 2η η ανοσία υπερβαίνει το 95%. Αυτό το χρονικό «παράθυρο» των 12 ημερών, εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, αιτιολογεί και περιστατικά όπως στον οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, όπου 47 τρόφιμοι και εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παρά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Καθησυχαστική ήταν η κ. Θεοδωρίδου και όσον αφορά τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα -τις οποίες παρακολουθεί το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, έργο που έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) – και που, όπως η ίδια επεσήμανε, θα καλύψουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Μπούσουλας» η διαθεσιμότητα εμβολίων

Ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων αλλά και ο εμβολιαστικός ρυθμός κρίνονται από τις ποσότητες των διαθέσιμων εμβολίων, διευκρίνισε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον εμβολιασμό στο emvolio.gov.gr/vaccinationtracker, μέχρι τις 17:40 σήμερα πραγματοποιήθηκαν 177.377 εμβολιασμοί με 19.989 σημερινούς, ενώ 169.456 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, εκ των οποίων «πάνω από 69.000 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών, 68.000 υγειονομικοί και 10.700 τρόφιμοι και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας», απαρίθμησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οι παραδόσεις εμβολίων έχουν πλέον αποκατασταθεί, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, ενώ βάσει προγραμματισμού:

- παραλήφθηκαν σήμερα 100.000 δόσεις εμβολίου από την Pfizer, φτάνοντας τις 1.415.000 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου.

- θα παραληφθούν 410.000 δόσεις εμβολίου από την AstraZeneca και ακόμη 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου.

- αναμένονται 20.000 δόσεις εμβολίου της Moderna τέλος Γενάρη, 115.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και 105.000 έως τα τέλη Μαρτίου.

Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, βρίσκεται στη 10η θέση στον πίνακα εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρώπη.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης