Κυπριακό: Στην Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ - Συναντήσεις με Αναστασιάδη και Τατάρ

Κυπριακό: Στην Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ - Συναντήσεις με Αναστασιάδη και Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάνει λόγο και για άλλες μορφές λύσης, πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

kypriako-lefkosia-10555
Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πραγματοποιεί σήμερα στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η κα Λουτ συναντήθηκε ήδη με τον Ερσίν Τατάρ και το απόγευμα θα συναντηθεί και με τον κ. Αναστασιάδη. Κατά πάγια τακτική της δεν προβαίνει σε δηλώσεις. Χθες διαβουλεύτηκε με την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στη Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και τις θέσεις που έχει διατυπώσει, οι οποίες αφίστανται από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου Αναστασιάδη και του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Η κ. Λουτ αναζητεί σε αυτή την πρώτη κατ’ ιδίαν επαφή με τον Ερσίν Τατάρ να δει πού κινείται και αν υπάρχει πολιτική βούληση αλλά και ευελιξία που να επιτρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στο στάδιο της άτυπης συνάντησης «5+1».

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν στον πως δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναμένεται ότι στην παρούσα φάση των πρώτων αυτών επαφών θα συμφωνηθεί σε λεπτομέρεια η δομή ή το περιεχόμενο της άτυπης συνάντησης, καθώς υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για κάτι τέτοιο όπως επίσης και επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Κλείσιμο
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταφέρει στην κ. Λουτ την πρόθεση συμμετοχής σε μια άτυπη συνάντηση «5+1», στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί στην άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτέρες στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο. Θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση σε λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδεχόμενος και την πολιτική ισότητα όπως καταγράφεται σε αυτά. Από εκεί και πέρα, θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως η άτυπη συνάντηση θα πρέπει να είναι καθαρά διαδικαστικής φύσεως και η όποια διαπραγμάτευση επί της ουσίας των ζητημάτων να αφεθεί όταν επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ αναμενόταν να δηλώσει εκ νέου την πρόθεση συμμετοχής του σε μια άτυπη συνάντηση στο επόμενο διάστημα, ωστόσο θα επαναλάμβανε τη θέση του και για άλλες μορφές λύσης, πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η κ. Λουτ αναχωρεί εκτός απροόπτου αύριο το πρωί για την Αθήνα όπου θα έχει επαφές για το Κυπριακό, ενώ θα βρίσκεται σε επαφή μέσω τηλεδιασκέψεων με τη Βρετανία. Η συνάντηση με την Άγκυρα έχει αφεθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου (πιθανόν στις 14 του μήνα). Αυτό σημαίνει πως η συνάντηση θα γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας, στοιχείο που δείχνει πως η Άγκυρα θέλει να αναμένει να δει τη στάση της ΕΕ και μετά να συνομιλήσει για συνέχεια στο Κυπριακό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανία: «Δεν σχεδιάζουμε υγειονομικό διαβατήριο για παμπ, θέατρα κι εκδηλώσεις» λέει η κυβέρνηση

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι κατά του κορωνοϊού;

Συνάντηση Δένδια με Γάλλο πρέσβη: Η ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία στο προσκήνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης