Χαράλαμπος Γώγος: Ο καθηγητής που μπήκε στα σπίτια μας για να μας ενημερώσει για τον κορωνοϊό

Χαράλαμπος Γώγος: Ο καθηγητής που μπήκε στα σπίτια μας για να μας ενημερώσει για τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών ανέλαβε σήμερα την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας – Ποιος είναι ο Χαράλαμπος  Γώγος, που μας έγινε οικείος την περίοδο του κορωνοϊού

gogos-0
Για τους φίλους του είναι ο Λάμπης Γώγος. Για τους φοιτητές του ο λαμπρός δάσκαλος. Και για τους πολίτες, που εδώ και μήνες καλούνται να ζήσουν με τον «πονοκέφαλο» του κορωνοϊού, είναι ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Πατρών.

Σήμερα, ο κ. Γώγος ανέλαβε, ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, την ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις στην πανδημία μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά. Ωστόσο η εικόνα του δεν είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αντίθετα, τους τελευταίους μήνες είναι από τους επιστήμονες που δίνουν τη μάχη της «πρώτης γραμμής» τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών, όσο και στα Μέσα Ενημέρωσης.

Με λόγο απλό και κατανοητό, που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες κι όχι μόνον σε μία περιορισμένη κοινότητα γιατρών, ακόμη κι όταν αναλύει αλγορίθμους πάνω στους οποίους στηρίζονται οι ειδικοί, και χωρίς να στερείται επιστημονικής εξήγησης, ο καθηγητής έχει καταφέρει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. «Το είπε ο Γώγος», είναι μία από τις φράσεις που ακούγονται τους τελευταίους μήνες από πολλούς που θέλουν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα και θέλουν να είναι πληροφορημένοι και να προστατευτούν από την επιδημία. 

Πάντα ενημερωμένος με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, ο κ. Γώγος ενημερώνει, προβλέπει, αποτιμά, απευθύνει νουθεσίες προς όλους, χωρίς να χάνει τον ήπιο λόγο του αλλά ούτε και τη σιγουριά του. Δεν διστάζει να προειδοποιήσει όταν οι καταστάσεις είναι «κρίσιμες», να παραδεχθεί ότι οι πρώτες ημέρες από το ξέσπασμα της πανδημίας στο Ρίο ήταν «τρομακτικές» αλλά και δεν χάνει την αισιοδοξία του ότι με την τήρηση των μέτρων η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι καλή, ενώ ζητά από τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να μην υποκύπτουν στις «σειρήνες» της παραπληροφόρησης. Ο ίδιος άλλωστε κάνει ό,τι μπορεί για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης, ενημερώνοντας για τους κινδύνους, τις συνέπειες, αλλά ανοίγοντας πάντα «παράθυρο προοπτικής».


Από την Πάτρα στην Ιατρική Αθηνών και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Γεννημένος στην Πάτρα, ο Χαράλαμπος Γώγος σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με «Άριστα» το 1979.
Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ειδικεύτηκε στην Παθολογία και τα Λοιμώδη Νοσήματα στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα λοιμώξεων του ΠΓΝ Πατρών και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Νοσοκομείο του Clatterbridge, NHS, και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Royal Liverpool University Hospital. Είναι Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων. Υπήρξε Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών από το 2009 έως σήμερα, ενώ είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.

Κλείσιμο
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανοσολογία και τις λοιμώξεις, ιδιαίτερα στην παθογένεια της σήψης. Εχει ασχοληθεί με την ανοσιακή απάντηση στη σήψη, τη φαγοκυττάρωση, την επίδραση των αντιβιοτικών στην εξέλιξη του σηπτικού συνδρόμου, το ρόλο των βιολογικών δεικτών κλπ, με δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά, όπως το Journal of Infectious Diseases, Infection, Journal of Infection, Critical Care, Eur Journal of Clin Microbiology and Infectious Diseases κλπ.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδος για τη μελέτη της σήψης, μέλους της Global Sepsis Alliance.

Είναι συγγραφέας σε πάνω από 80 άρθρα που περιλαμβάνονται στο PubMed, έχει πάνω από 1900 αναφορές στο SCOPUS και είναι reviewer σε πολλά έγκριτα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιατρική Εκπαίδευση και διευθύνει την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών από το 2006.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ομάδα 20 ανηλίκων ξυλοκόπησε άγρια 17χρονο στο Γαλάτσι

Time: Γιατί ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί από τον έρωτα του Ερντογάν με την Οθωμανική αυτοκρατορία

Δείτε βίντεο: Νοσοκομείο μετατρέπεται σε λίμνη μέσα σε δευτερόλεπτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης