Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης - Δείτε ποια προϊόντα αποσύρονται

Όλο το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης - Έρχεται περιβαλλοντικό τέλος από το 2022 για όσα πλαστικά μείνουν στην αγορά

«Το στόχο να γίνει η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αποσύρει τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, εναρμονιζόμενη με την κοινοτική Οδηγία», έθεσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Ο κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε αναλυτικά τα εθνικά μέτρα που θα ληφθούν, ώστε η αγορά και οι πολίτες να έχουν ένα ικανό διάστημα προσαρμογής.

Όπως εξήγησε, η οδηγία αυτή φέρνει νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας και για τον λόγο αυτό η αγορά και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα.

Με το νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και νερών διατίθενται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα περισσότερα από 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια για το σερβίρισμα του καφέ κάθε χρόνο! Αυτό, όπως ανάφερε έχει σαν αποτέλεσμα, το 50% των απορριμμάτων στη θάλασσα να είναι Πλαστικά Μίας Χρήσης.

Με το νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ στοχεύει να θέσει σε επαγρύπνηση τις επιχειρήσεις ώστε να διαθέσουν το stock τους στην αγορά και οι πολίτες να προσαρμοστούν σε νέα καταναλωτικά μοντέλα.

Ποια προϊόντα αποσύρονται από την αγορά τον Ιούλιο του 2021

Από τον Ιούλιο του 2021 θα απαγορευτούν από την αγορά 10 προϊόντα: Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Επιπλέον, προβλέπεται επανασχεδιασμός των προϊόντων, που αφορά τις πλαστικές φιάλες και τους περιέκτες ποτών. Ειδικότερα, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών 77% το 2025 και 90% το 20230.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης στον πολίτη.

Παράλληλα, υπάρχουν νέες προδιαγραφές για τα προϊόντα αυτά.

Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 30% αντίστοιχα το 20230. Για να διασφαλιστεί ότι όλοι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο εισάγεται το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15343.

Ταυτόχρονα όμως δίνεται κίνητρο στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών ώστε για παράδειγμα, όσο περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο θα έχουν τα μπουκάλια τόσο θα μειώνονται οι υποχρεωτικές εισφορές των παραγωγών πλαστικών μπουκαλιών (eco-modulation)

Εισάγονται νέες απαιτήσεις σήμανσης από τον Ιούλιο του 2021, αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκεκριμένων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τα καπνικά προϊόντα.

Επόμενο μέτρο είναι η υποχρέωση των παραγωγών ορισμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, για την κάλυψη του κόστους της περιβαλλοντικής διαχείρισης των προϊόντων τους.

Ειδικότερα θεσπίζονται έως τον Ιανουάριο του 2023 συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για δύο νέες ομάδες προϊόντων όπως τα καπνικά προϊόντα και τα αλιευτικά εργαλεία, καθώς και άλλες 8 κατηγορίες προϊόντων (κυπελάκια ποτών, περιέκτες τροφίμων, περιέκτες ποτών, πακέτα και περιτυλίγματα, λεπτές σακούλες μεταφοράς, υγρά μαντηλάκια και μπαλόνια) τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των αποβλήτων των προϊόντων αυτών και για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και ακτών από τα απόβλητα των προϊόντων αυτών.

Λήψη εθνικών μέτρων

Προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση σε πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων, θεσπίζεται περιβαλλοντική εισφορά στα προϊόντα αυτά από 01.01.2022. Τα χρήματα που θα συλλέγονται θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο και θα επιστρέφουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες για δράσεις καταπολέμησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Θεσπίζονται επίσης μέτρα για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως την υποχρέωση διάθεσης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων από 1 Ιανουαρίου του 2022.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών φιαλών νερού, θεσπίζεται η υποχρέωση δωρεάν παροχής νερού σε δημόσιες βρύσες μέσω των Ο.Τ.Α., σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, από τον Ιούλιο του 2021.

Παράλληλα για να επιτευχθούν τα υψηλά ποσοστά συλλογής στα πλαστικά μπουκάλια, εφαρμόζονται διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θεσπίζεται πανελλαδικό σύστημα επιστροφής εγγύησης στον πολίτη. Από 05.01.2023 οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια, για τα οποία θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου αυτού και τον καθορισμό της εγγύησης θα πραγματοποιηθεί μελέτη εφαρμογής έως τον Ιούλιο του 2021.

Διευρύνεται επίσης η περιβαλλοντική σήμανση σε όλα τα Πλαστικά μίας Χρήσης που εμπίπτουν στην Οδηγία από 03.01.2022, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποια προϊόντα προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, για ανακύκλωση και για κομποστοποίηση.

Κυρώσεις για τους παραβάτες

Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις για τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση:

-Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος

-Στην επιχείρηση εστίασης: 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500€).

Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων:

-Στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως 5.000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).

Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο:

-Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ, κ. Αραβώσης, αναφέρθηκε στην μεγάλη προετοιμασία του νομοσχεδίου αλλά και στην διαβούλευση με τους φορείς καθώς και στη σύνταξη Ειδικού Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων. Επίσης ανέφερε ότι καταρτίζεται πρόταση για χρηματοδοτική ενίσχυση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με σκοπό την ομαλή μετάβασή τους στις νέες απαιτήσεις κυκλικής οικονομίας.

«Για την ενημέρωση της αγοράς, σχεδιάζουμε θεματικούς οδηγούς για την παροχή κατευθύνσεων σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και μαζικής εστίασης, καθώς και σε τουριστικές επιχειρήσεις, σχετικά με τα ασφαλή εναλλακτικά προϊόντα, τις ορθές πρακτικές και την αποφυγή της παραπλάνησης».

Η κ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σημείωσε την αξία της κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργείου με το Ίδρυμα για μια «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης».

«Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε περισσότερους συμπολίτες μας να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον» σημείωσε η κ. Κοσμοπούλου.

«Ναι, ένα καλαμάκι λιγότερο, μια πλαστική σακούλα λιγότερο, ένα πλαστικό ποτήρι του φραπέ λιγότερο, μια γόπα λιγότερη δεν θα σώσουν τον κόσμο. Μπορούν όμως να αθροιστούν, υποστηρίζοντας ένα υγιές κίνημα που επιμερίζει την ευθύνη στη χώρα και στους πολίτες της και που μπορεί να λειτουργήσει θετικά και πολλαπλασιαστικά».

Δείτε βίντεο: Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης - Δείτε ποια προϊόντα αποσύρονται
Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης - Δείτε ποια προϊόντα αποσύρονται


Ειδήσεις σήμερα: 

Τσαβούσογλου κατά Μακρόν για τη Λιβύη: Η Γαλλία προσπαθεί να ενισχύσει τη Ρωσία


Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ξανά εργαζομένους και επιχειρήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (61)

Μπαμπης

Τις μπατονετες γιατι; Θα αγοραζουμε απο μπαμπου που ειναι πανακριβες;

Α ναι;

Αφού πρώτα μας λέει ότι καταναλώνουμε 2 δισσεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια το χρόνο, μετά μας λέει ότι θα καταργήσει τα.... μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια! Εντάξει... σωθήκαμε!

Κατερίνα Δ.

Πιστεύω όπως είπαν και άλλοι πως το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλαδα είναι τα πλαστικά κύπελλα του καφέ. Και εκεί που πολύ απλά υπάρχει λύση ο υπουργός ΔΕΝ την εφαρμόζει. Ρωτώ, γιατί; Η λύση είναι κύπελλα που πουλιούνται στο εμπόριο από ανακυκλωμένο υλικό. πας στο Γρήγορη με το κύπελλο σου και του λες να σου βάλει τον καφέ στο χέρι στο κυπελο σου και όχι σε ένα πλαστικό η χάρτινο κύπελλο που θα πετάξεις μετά από δέκα λεπτά. Ισχύει ήδη σε εξωτερικο. Μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και μάλιστα σε υποχρεωτική βάση. Φανταστείτε πόσο πιο καθαρές θα ήταν οι παραλίες μας από αυτή την μικρή κίνηση που δεν κοστίζει τίποτα ούτε στο μαγαζί ούτε στον πελάτη.

Κατερίνα Δ.

Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν μπει η περιβαλλοντική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ Λυκείου στα σχολεια. Και δεν εννοώ μόνο με τη μορφή μαθήματος, αλλά κυρίως πρότζεκτ και δράσεων σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με δήμους, σωματεία και ΜΚΟ. Πρέπει να επενδύσουμε στις νεότερες γενιές, αν θέλουμε να σώσουμε το περιβάλλον, δηλαδή την πατρίδα μας, οι δικές μας είναι ήδη χαμένες.

Κακοπροαιρετος

Ανεμογεννήτριες σε όλα τα ελληνικά βουνά κατάργηση νατουρα το μπουκαλάκι όμως μας πειράζει

Μαο-μαο

Πολύ καλή σκέψη. Η εφαρμογή όμως χωλαίνει. Αν δεν μάθουμε πρώτα να μην βρομίζουμε το περιβάλλον με πάσης φύσεως σκουπίδια, δεν πετάμε ούτε το χαρτάκι από τις τσίχλες κάτω αλλά το κρατάμε μέχρι να βρούμε κάδο να το πετάξουμε.... τι να λεμέ τώρα…. ΟΚ το πλαστικό κάνει κακό και το ξέρουμε χροοοοοοονια τώρα. Με τι θα αντικατασταθούν ορισμένα προϊόντα? Με μεταλλικά? Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην επεξεργασία του μετάλλου και για την διαμόρφωση του υλικού???? Από τι μέταλλο, ανθρώπινης κατασκευής που δεν συναντάει καθόλου στο φυσικό περιβάλλον??? Με ξύλινα? Με χάρτινα ??? Πόσα δέντρα θα χρειαστούν??? Θα φυτέψουμε??? … πόσο χρόνο απαιτείται να μεγαλώσει ένα δέντρο??? … Αν δεν μάθουμε να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον και να ανακυκλώνουμε τα πάντα …. θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό … Η παιδεία και η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει πρώτα και προς εκείνη την κατεύθυνση δεν βλέπω να κάνουμε κάτι …. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που μαζεύουν την ανακύκλωση, δεν μπαίνουν στον κόπο να μαζέψουν τα πλαστικά που πέφτουν κάτω κατά το γύρισμα του κάδου…. Τι να λέμε τώρααααα……

εγώ εχω το μπουκάλι απ τη φάντα που ήπια πρόπερσυ

μπαίνω σε υπηρεσίες και μαγαζά με ψήκτη , λέω ότι λυποθυμάωωωω και το γεμίζω. Μερικοί μου δίνουν και κανένα τηροπιτάκι. Πρέπει να είσαι πολύ κορόιδο για να αγοράζεις νερό!!

Ανοησίες!!

Ολα με χαζα πραγματα ασχολειται η ΝΔ. Προσωπικα δεν εχω πεταξει ποτε πλαστικα στο δρομο ή οπου αλλου. Μαθετε καλυτερα στους Ελληνες και λαθρομεταναστες να μημ βρωμιζουν και μετα ασχοληθειτε με το πλαστικό. Βαλτε καδους και να τους καθαριζετε κιολας. Τοσες προκηρυξεις για υπαλληλους καθαρισμου στους δημους εχουν γινει; Γιατί η Αθηνα ειναι βρωμικη;; Και τελος ασχοληθειτε με σοβαροτερα προβληματα. Δεν ειμαστε Νορβηγια.

δοκιμασα χαρτινο προφιλακικο

γρατσουνάει λίγο αλλά μιαζει αποτελεζματικο

το 20230

είναι κάπως μακροπροθεσμα, ήρεμα μιλώ! Ή μήπως εννοείτε πως το κράτος θα φορολογει άγρια κάθε ντόπιο ιθαγενή περί 18 χιλιάδες χρόνια για τα καλαμάκια του καφέ ώστε να φέρνει ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης