Εριφύλη Κιτζόγλου: Τα «Καλύτερά της χρόνια» είναι αυτά που έρχονται

Εριφύλη Κιτζόγλου: Τα «Καλύτερά της χρόνια» είναι αυτά που έρχονται

Λατρεύει τα ταξίδια, τη φύση και τους ανθρώπους. Βαριέται τη ρουτίνα, τα κλισέ και τις κοινωνικές συμβάσεις. Η νεαρή ηθοποιός που μας συστήθηκε ως Ελπίδα στην καλοκουρδισμένη σειρά της ΕΤ1 είναι ένα κορίτσι που αξίζει να γνωρίσει κανείς - αρκεί να του το επιτρέψει η ίδια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kitzoglou-m
Η Εριφύλη Κιτζόγλου είναι φρέσκια, όμορφη, πρόσχαρη και σου γίνεται ακαριαία συμπαθής. Η ίδια, πάλι, ισχυρίζεται -και δεν υπάρχει λόγος να μην την πιστέψεις- ότι είναι εσωστρεφής, κρυψίνους και επιλέγει να μοιράζεται τα θέματα που πραγματικά την απασχολούν με τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού ανθρώπους που θεωρεί δικούς της. «Κυκλοφορούσε ένα αστείο για μένα στη δραματική σχολή που το είχε ξεκινήσει ένας συμφοιτητής μου. “Η Κιτζόγλου”, έλεγαν, “έχει κρυφή ζωή”. Κι αυτό γιατί δεν ήξεραν τίποτα για μένα, παρότι τους είχα καλέσει και στο σπίτι μου. Γνώριζαν μόνο τα απολύτως βασικά». Δηλαδή ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο, έχει μια μεγαλύτερη αδελφή που εργάζεται ως γιατρός και ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Γεωλογία. Οχι, δεν ήταν το όνειρό της να ασχολείται με πετρώματα. Απλώς σε αυτή τη σχολή έτυχε να περάσει. Το δικό της όνειρο ήταν να έρθει στην Αθήνα για να βρίσκεται κοντά στα θέατρα και να είναι μια άγνωστη μεταξύ αγνώστων. «Καμία σχέση τελικά», μου λέει. «Ηθελα να χαθώ σε ένα άγνωστο μέρος και βρέθηκα σε ένα μεγάλο χωριό όπου λίγο πολύ όλοι γνωρίζονται με όλους». Για του λόγου το αληθές, στη διάρκεια της συνέντευξής μας σε ένα καφέ κοντά στο σπίτι της τουλάχιστον δύο περαστικές κυρίες στάθηκαν για να τη χαιρετήσουν. Οχι επειδή την αναγνώρισαν ως την Ελπίδα από «Τα καλύτερά μας χρόνια», αλλά επειδή τη γνωρίζουν ως Εριφύλη, το πιο γλυκό κορίτσι της γειτονιάς.

kitzoglou-1
Φόρεμα, Zeus + Δione. Πέδιλα, Gia Borghini. Σκουλαρίκι, Zara Woman


Το να γίνει ηθοποιός ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία της που δεν τολμούσε να παραδεχτεί ούτε στον εαυτό της. Ακόμα, όμως, δεν ξέρει να σου πει με ακρίβεια το γιατί. «Δεν θα σου πω ότι μ’ αρέσει να μπαίνω σε ρόλους και να υποδύομαι πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες. Αυτό που κινεί εμένα είναι το να μπω σε έναν κόσμο φαντασίας, να τον εξιχνιάσω, να προσπαθήσω να τον καταλάβω, να τον ρουφήξω. Αυτό το λάτρευα από παιδί. Τρελαινόμουν να διαβάζω βιβλία λογοτεχνίας, να βλέπω ταινίες που δεν καταλάβαινα, αλλά προσπαθούσα να τις καταλάβω, να ακούω μουσική και να βαλαντώνω».

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια σπουδών στο Γεωλογικό, όπου παρακολούθησε με συνέπεια όλα τα εργαστήρια, σχεδόν θρηνώντας κάθε χαμένη μέρα της, για να αποφασίσει τελικά να τα παρατήσει και να γραφτεί στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Και κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους. Ή περίπου. Στο πρώτο έτος της σχολής βρέθηκε να συμμετέχει σε τρία επεισόδια των «Durrells». «Ηταν πολύ δυνατή εμπειρία. Εμπαινα σε αεροπλάνο, έβγαινα, μου φορούσαν καρτελάκι “Εριφύλη Κιτζόγλου, The Durrells”, με πήγαιναν στο ξενοδοχείο και μετά στα γυρίσματα. Μέχρι και στο Λονδίνο με είχαν στείλει για fitting. Αν ένιωσα λίγο σταρ; Ούτε στο ελάχιστο. Απλώς ζούσα σαν σε όνειρο».

kitzoglou-2
Φόρεμα, Self-Portrait. Σλιπ, Wolford. Αξεσουάρ, Zara Woman
Κλείσιμο


Από αυτό το όνειρο μάλλον δεν έχει ξυπνήσει ακόμα. Τελειώνοντας τη σχολή, προσγειώθηκε στον πρώτο της ρόλο σε μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της ΕΤ1, «Τα καλύτερά μας χρόνια». Αλλοι στη θέση της μπορεί να έκαναν πάρτυ. Για την Εριφύλη, όμως, δεν έκανε ούτε κρύο ούτε ζέστη. «Η τηλεόραση είναι ένα μέσο που δεν εκτιμώ ιδιαίτερα. Δεν τη θεωρώ ουσιαστική. Γι’ αυτό τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Πέρασα από κάστινγκ, με πήραν, ξεκίνησα να δουλεύω. Τον πρώτο χρόνο είχαμε καραντίνα, οπότε παίρναμε άδεια για να πάμε στα γυρίσματα - και αυτό ήταν ωραίο. Η δεύτερη χρονιά ήρθε σαν αναγκαίο κακό-καλό. Η τρίτη χρονιά, η φετινή, που είναι και η τελευταία, έχει μια γλυκιά μελαγχολία. Δεν στενοχωριέμαι που θα τελειώσει, γιατί έκανε πλέον τον κύκλο της. Με στενοχωρεί που δεν θα βλέπω τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμουν».

Η Εριφύλη αγαπάει τους ανθρώπους. Ακόμα και τους άγνωστους. Προσπαθεί να τους καταλάβει, να έρθει στη θέση τους, να τους βοηθήσει αν είναι στο χέρι της, να τους υπερασπιστεί αν νιώθει ότι θίγονται τα δικαιώματά τους. «Είμαι αυτή που θα τσακωθεί στο λεωφορείο με όποιον κάνει κάποιο ρατσιστικό ή σεξιστικό σχόλιο σε κάποιον άλλο. “Τι πετάγεσαι εσύ;” μου λένε. Γιατί να μην πεταχτώ; Πρέπει να προσβάλλουν εμένα μόνο για να μιλήσω;». Επίσης λατρεύει τα ταξίδια, αλλά όχι τον τουρισμό. «Οταν πηγαίνω σε ένα μέρος, ακόμα κι αν είναι μια γειτονιά της Αθήνας, μου αρέσει να το εξιχνιάζω και να το ανακαλύπτω. Βλέπω τα κτίρια και σκέφτομαι ότι εκεί μένουν άνθρωποι και προσπαθώ να φανταστώ τις ζωές τους». Ναι, της αρέσει να φαντάζεται. Της αρέσει και να ονειρεύεται. Και τώρα που τελειώνει η σειρά, ανυπομονεί για τα επόμενα projects.

kitzoglou-3
Φόρεμα, Zeus + Δione. Σκουλαρίκι, Zara Woman


«Θέλω να κάνω θέατρο και σινεμά. Τον περασμένο χειμώνα έπαιξα στην πρώτη μου παράσταση, στη “Νύχτα των μυστικών”. Ολοκαίνουρια εμπειρία και άλλη δουλειά σε σχέση με την τηλεόραση. Είναι μαγική η ενέργεια που παίρνεις από τον κόσμο και από τους ανθρώπους που είσαι μαζί τους πάνω στη σκηνή. Αυτή η προσπάθεια που γίνεται συντονισμένα από όλους, αυτή η ομαδικότητα, είναι κάτι πολύ συγκινητικό». Οταν ήταν ακόμα στη σχολή έπαιξε και στην πρώτη της ταινία, τα «Μπάσταρδα». «Είναι μια ταινία του Νίκου Πάστρα που θα προβάλλεται από τις 25 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Cinobo. Ηταν κάτι πολύ DIY, το κάναμε με crowdfunding και μεταξύ μας, 10 άτομα από το ίδιο έτος της σχολής, που μας επέλεξε ο Νίκος. Δεν είχαμε σενάριο, υπήρχαν μόνο κάποια συμβάντα και αυτοσχεδιάζαμε στις σκηνές. Το κάναμε με ενθουσιασμό και με μια νεανική επιπολαιότητα, που νομίζω ότι εκφράζεται και στην ταινία».

kitzoglou-4
Σακάκι, Dorina Savva


Αυτό τον καιρό η Εριφύλη έχει πολύ γεμάτο πρόγραμμα. Ολοκληρώνει τα γυρίσματα της σειράς, παρακολουθεί το θεατρικό σεμινάριο της Γεωργίας Μαυραγάνη, κάνει πρόβες για μια performance με την οποία θα συμμετέχει στο φεστιβάλ WOM.A στις 30 Μαΐου, και βλέπει μανιωδώς ταινίες μικρού μήκους. «Είμαι στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ της Δράμας, στο διεθνές πρόγραμμα, αλλά στο preselection. Βλέπω ταινίες και τις αξιολογώ για να μπουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Είμαι ενθουσιασμένη με αυτό, αν και δεν μου αρέσει το ότι πρέπει να κρίνω ποιες ταινίες αξίζουν περισσότερο από τις άλλες». Είναι μια βρόμικη δουλειά, αλλά η Εριφύλη θα την κάνει. Το καλοκαίρι σχεδιάζει να πάει διακοπές και να επιδοθεί στο αγαπημένο της ελεύθερο camping, γιατί έτσι έχει την ευκαιρία να συντονίζεται με τη φύση. Και αφού ξεκουραστεί, ανυπομονεί να ξεκινήσει τις πρόβες για την παράσταση που θα παίξει τον χειμώνα, για την οποία όμως δεν μπορεί να αποκαλύψει ακόμα λεπτομέρειες. «Ανυπομονώ να βουτήξω σε καινούρια πράγματα. Αυτό μόνο μπορώ να σου πω». Για την Εριφύλη Κιτζόγλου τα καλύτερα χρόνια τώρα έρχονται ◆


Styling: Λίζη Παπάζογλου Make-up/Hair: Ελενα Ντέντη Βοηθός Styling: Ελένη Εξάρχου Βοηθός Φωτογράφου: Μάριος Ζούλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ