Ευρωεκλογές - Αποτελέσματα: Όλα τα τελευταία νέα για τις Ευρωεκλογές 2019

Ευρωεκλογές - Αποτελέσματα: Όλα τα τελευταία νέα για τις Ευρωεκλογές 2019

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές 2019:  Πού και πώς ψηφίζω - Περιηγειθείτε στον ιστότοπο που  θα ανανεώνεται συνεχώς το βράδυ των εκλογών στις 26 Μαΐου με συνολικά αποτελέσματα

euroekloges__1_
Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές 2019 της 26ης Μαΐου μπαίνουν κόμματα και υποψήφιοι, καθώς μετά και τις διακοπές του Πάσχα  εντείνονται οι προσπάθειες για συσπείρωση ψηφοφόρων.

Το https://ekloges-apotelesmata.eu/ θα ανανεώνεται συνεχώς το βράδυ των εκλογών στις 26 Μαΐου με συνολικά αποτελέσματα από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων ανά χώρα, αμέσως μόλις γίνονται γνωστές λεπτομέρειες από τις εθνικές αρχές.

Την ίδια ώρα, λόγω και του γεγονότος ότι η αποχή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση του αποτελέσματος, τα κομματικά επιτελεία θέλουν πρώτα να διασφαλίσουν ότι τα μέλη τους και οι υποστηρικτές τους θα πάνε να ψηφίσουν.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ευρωβουλευτών από 751 σε 705, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε κάθε χώρα για τις ευρωεκλογές, από την ημερομηνία διεξαγωγής τους, το πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές αλλά και το πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες της κάθε χώρας.

Τα κράτη-μέλη διαφοροποιούνται ως προς την ημέρα ψηφοφορίας (κυμαίνεται από την 23η ως την 26η Μαίου), ως προς τη δυνατότητα και τον τρόπο άσκησης της εκλογικής διαδικασίας – από άλλη χώρα αλλά εντός της ΕΕ – ως προς την ελάχιστη ηλικία υποβολής υποψηφιότητας, ως προς το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να εκπροσωπηθεί και βεβαίως ως προς τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει κάθε κράτος.

Κλείσιμο
«Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο σημαντικές αφότου ξεκίνησε η διεξαγωγή τους το 1979», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Ζομέ Ντατς σε συνέντευξη Τύπου για τις δημοσκοπήσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση για την εκλογική διαδικασία

Η Γερμανία εκλέγει 96 ευρωβουλευτές (=αριθμός με το 2014)

Η Γαλλία 79 (+5 έναντι της εκλογής του 2014)

Η Ιταλία 76 (+3)

Η Ισπανία 59 (+5)

Η Πολωνία 52 (+1)

Η Ρουμανία 33 (+1)

Η Ολλανδία 29 (+3)

Το Βέλγιο 21 (=)

Η Τσεχία 21 (=)

Η Ελλάδα 21 (=)

Η Ουγγαρία 21 (=)

Η Πορτογαλία 21 (=)

Η Σουηδία 21 (+1)

Η Αυστρία 19 (+1)

Η Βουλγαρία 17 (=)

Η Δανία 14 (+1)

Η Σλοβακία 14 (+1)

Η Φινλανδία 14 (+1)

Η Ιρλανδία 13 (+2)

Η Κροατία 12 (+1)

Η Λιθουανία 11 (=)

Η Λετονία 8 (=)

Η Σλοβενία 8 (=)

Η Εσθονία 7 (+1)

Η Κύπρος 6 (=)

Το Λουξεμβούργο 6 (=)

Η Μάλτα 6 (=)

Τρόποι ψηφοφορίας

Τέσσερις χώρες δεν επιτρέπουν καθόλου τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών από το εξωτερικό. Είναι η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Με επιστολική ψήφο επιτρέπεται η ψηφοφορία στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Στις πρεσβείες και προξενεία των χωρών της ΕΕ που κατοικούν μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Δια πληρεξουσίου αντιπροσώπου μπορούν να ψηφίσουν μόνον οι πολίτες του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ ηλεκτρονική ψήφος είναι δυνατή μόνον για τους Εσθονούς.

Πώς θα ψηφίσετε στην Ελλάδα

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 26 Μαΐου 2019. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε στο εξωτερικό εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης