Ευρωεκλογές 2019: Η άνοδος των «Πρασίνων» έδωσε το στίγμα της κάλπης

gallia-klima-protest

Η 16χρονη Γκρέτα και οι πολυπληθείς διαδηλώσεις κινητοποίησαν τουςψηφοφόρους - Τα πράσινα κόμματα είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις μεγάλες χώρες

Πράσινος άνεμος πνέει από χθες στην Ευρώπη με το θέμα της κλιματικής αλλαγής να αφήνει το στίγμα του στην ευρωκάλπη.

Πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να αναλύσουν την μεγάλη έκπληξη της χθεσινής βραδιάς: Το πρωτοφανές «πράσινο κύμα» που σάρωσε όλη την Ευρώπη αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους δημοσκόπους.

Στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία, τα πράσινα κόμματα είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα σε σχέση με τις εκλογές του 2014.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, η ομάδα των Πρασίνων αναμένεται να λάβει 71 έδρες, το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ.

Το 2014, το κόμμα των Οικολόγων είχε κερδίσει 50 έδρες.

Η εντυπωσιακή αύξηση των πράσινων εδρών στην Ευρωβουλή δείχνει ότι έπιασαν τόπο οι διαδηλώσεις για το κλίμα που είχαν πραγματοποιηθεί ανά τον κόσμο λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, με την συμμετοχή μαθητών. Το ισχυρό μήνυμα που μετέφεραν οι μαθητές ενάντια στη καταστροφή του περιβάλλοντος απέφερε καρπούς με τα ΜΜΕ να αναδεικνύουν την παγκόσμια κινητοποίηση για τη σωτηρία του πλανήτη.

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στους νικητές των ευρωεκλογές: το κόμμα των Πρασίνων.

«Η πράσινη ανάπτυξη στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας σχολιάζοντας τα ανέλπιστα αποτελέσματα του κόμματος των Οικολόγων σε Γαλλία και Γερμανία.

Στη Γαλλία οι Πράσινοι κατέλαβαν την τρίτη θέση ενώ στη Γερμανία το κόμμα αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη.

Η 16χρονη μαθήτρια, ακτιβίστρια από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν αυτή που ξεκίνησε μία μεγάλη μαθητική καμπάνια ευαισθητοποίησης για το κλίμα. Η Γκρέτα, που είχε καλέσει τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν με γνώμονα την κλιματική αλλαγή, φαίνεται ότι κατάφερε να τους ευαισθητοποιήσει.ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε επίσης