Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να επιλεγεί ο κορυφαίος υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να επιλεγεί ο κορυφαίος υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν

Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής – Ζητούν να πραγματοποιηθεί η διαδικασία του  κορυφαίου υποψηφίου (spitzenkandidat)

20993286
Με τη διαδικασία του κορυφαίου υποψηφίου (spitzenkandidat) ζητούν οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιλεγεί ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, , όπως ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος, Αντόνιο Ταγιάνι.

Το αίτημα των προέδρων προέκυψε μετά από συνεδρίαση που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, με στόχο να ετοιμάσουν τη θέση του ΕΚ ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, μετά ακι τις ευρωεκλογές. 

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ χαιρέτισε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι η μεγάλη προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες αποτελεί «ισχυρή δημοκρατική εντολή» για το Ευρωκοινοβούλιο και ότι τώρα πρέπει να γίνει συζήτηση σχετικά με το «περιέχομενο» του προγράμματος της επόμενης Επιτροπής.

Υπέρ της διαδικασίας τάχθηκε και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν, που σημείωσε ότι θα αγωνιστεί για τον υποψήφιο του κόμματός του, τον Φρανς Τίμερμανς, για τον οποίο, όπως είπε, αυξάνονται οι πιθανότητες να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Από την πλευρά τη, η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημείωσε ότι θα υποστηρίξει τους ήδη υπάρχοντες υποψήφιους των κομμάτων και όχι κάποιον που θα προτείνει το Συμβούλιο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «βήμα προς τα πίσω», και ότι προτεραιότητα των Πρασίνων είναι να μπει στο πρόγραμμα της επόμενης Επιτροπής το ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Κέλερ ανέφερε ότι ανάμεσα στους κορυφαίους υποψήφιους θεωρεί και την Μαργκρέτε Βεστάγκερ των Φιλελευθέρων. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι Φιλελεύθεροι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εν λόγω διαδικασία. O πρόεδρος της πολιτικής ομάδας, ο Γκι Φερχόφστατ, δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη διάσκεψη των προέδρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης