Euro 2020: Ο Ορμπάν δεν πάει γήπεδο... λόγω ΛΟΑΤΚΙ

Euro 2020: Ο Ορμπάν δεν πάει γήπεδο... λόγω ΛΟΑΤΚΙ

Έξαλλος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας με την πρωτοβουλία του Μονάχου να φωταγωγήσει το στάδιο με χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ - Η UEFA απέρριψε το αίτημα του Μονάχου ωστόσο πολλές γερμανικές πόλεις στηρίζουν την κίνηση της βαυαρικής πρωτεύουσας

Viktor_Orban
Mετά το «nein» της UEFA στο αίτημα του Μονάχου να φωτίσει στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το γήπεδο όπου σήμερα το βράδυ θα «κονταροκτυπηθούν» για το Euro Γερμανία και Ουγγαρία, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ορμπάν είχε προγραμματίσει να προσγειωθεί στο Μόναχο με ιδιωτικό τζετ στις 5:30 μ.μ., ώρα Γερμανίας. Τελικά όμως δεν θα στηρίξει από κοντά την ομάδα του, καθώς ακύρωσε το συγκεκριμένο ταξίδι.

Η είδηση ότι ο ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας γυρίζει την πλάτη του στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της χώρας για να εκφράσει την δυσφορία του στις αρχές του Μονάχου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των γερμανικών ΜΜΕ.

Η κίνηση του Μονάχου αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε νόμο που θεωρείται πως δημιουργεί διακρίσεις και ψηφίστηκε από την ουγγρική κυβέρνηση του Όρμπαν.

«Η απόφαση του Μονάχου να φωτίσει το γήπεδό της με τα χρώματα του ουράνιου τόξου της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ για το σημερινό παιχνίδι Euro 2020 εναντίον της Ουγγαρίας άναψε "φωτιές"», όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, συνέταξε επιστολή στην UEFA τη Δευτέρα για να υποβάλει αίτηση, για την πρόταση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες. Εισέπραξε όμως ένα μεγάλο όχι.

«Η πρωτεύουσα της Γης (της Βαυαρίας) έχει ως αξία την ποικιλομορφία, την ανοχή και την ισότητα στον αθλητισμό και σε όλη την κοινωνία», ανέφερε και ο φωτισμός του σταδίου είναι «ένα ορατό σημάδι αλληλεγγύης με την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ της Ουγγαρίας».

Μετά το «όχι» της UEFA στην πρωτοβουλία του Μονάχου, πολλές γερμανικές πόλεις έσπευσαν να στηρίξουν την κίνησή του με την φωταγώγηση των σταδίων τους σε χρώματα του ουράνιου τόξου.

Κλείσιμο
Η κίνηση των Γερμανών είναι μία αντίδραση σε νόμο που ψηφίστηκε στην Ουγγαρία, ο οποίος θα οδηγήσει, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην απαγόρευση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαφημίσεων, βιβλίων ή σειρών στις οποίες αναφέρεται η ομοφυλοφιλία.

Η ΕΕ δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ από αυτόν τον νόμο και εξετάζει τη νομιμότητά του» δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζοντας ως «ντροπή» το νόμο της κυβέρνησης Όρμπαν.

Ο νόμος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επικρίσεων των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών οι οποίοι κάλεσαν την Κομισιόν να αναλάβει δράση.

«Ο ουγγρικός νόμος παραβιάζει ξεκάθαρα τις αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ. Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, έσπευσε να ηρεμήσει τα πνεύματα δηλώνοντας πως ο νόμος αυτός «δεν απευθύνεται εναντίον οιασδήποτε κοινότητας στην Ουγγαρία, μόνο εναντίον των παιδόφιλων».

«Ο νόμος αυτός δεν λέει τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ενηλίκων. Λέει μόνο πως, όταν τα παιδιά είναι κάτω των 18 ετών, η σεξουαλική εκπαίδευσή τους είναι ευθύνη μόνο των γονέων τους, αυτό είναι όλο», είπε και πρόσθεσε πως ο νόμος αυτός αποτελεί «εθνική αρμοδιότητα».


Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανία: Πιέζουν οι υπουργοί για διεύρυνση της πράσινης λίστας από 19 Ιουλίου - Μέσα και η Ελλάδα

Forbes: Στις καλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης startup με ελληνική «σφραγίδα»

«Το έκανε για να μας σώσει» λένε τα παιδιά της Γαλλίδας που σκότωσε τον βασανιστή πατριό και κατοπινό σύζυγό της!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK