Forbes: Στις καλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης startup με ελληνική «σφραγίδα»

Forbes: Στις καλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης startup με ελληνική «σφραγίδα»

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 50 πιο υποσχόμενες αμερικανικές εταιρείες

texnisas
Μια startup εταιρεία με Έλληνες στο «τιμόνι» συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 50 πιο υποσχόμενες αμερικανικές εταιρείες στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Πρόκειται για την Intelligencia που ιδρύθηκε από τους Δημήτριο Σκαλτσά και Βαγγέλη Βεργέτη, με εμπειρία στο χώρο των Επιστημών Υγείας. Αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά τόσο των ιδρυτών, όσο και της ομάδας των συνεργατών της, η startup ισορροπεί μεταξύ Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Μάθησης, Ανάλυσης Δεδομένων, Τεχνολογίας, Συμβουλευτικής και Βιοϊατρικών Επιστημών.
dimitris
O Δημήτριος Σκαλτσάς

«Είναι πολύ καλοδεχούμενη η διάκριση καθώς έρχεται να αναδείξει την εργασία μας σε ένα κρίσιμο χώρο όπως αυτός της ανάπτυξης νέων φαρμάκων. H δραστηριότητά μας είναι κατά βάση στην Αμερική, έχουμε όμως στην Ελλάδα συνεργασία με επιστήμονες υψηλού κύρους, υποστήριξη από VCs, καθώς και μία ομάδα από εξαιρετικούς ανθρώπους που διαρκώς μεγαλώνει», λέει στο protothema.gr και στο ygeiamou.gr o κ. Δημήτρης Σκαλτσάς.

Ενώ ο κ. Βαγγέλης Βεργέτης συμπληρώνει πως «προφανώς χαιρόμαστε όταν εταιρείες με ρίζες στην Ελλάδα διακρίνονται στην Αμερική ή και σε άλλες χώρες. Ο τελικός στόχος βέβαια δεν είναι η διάκριση καθεαυτή, αλλά η σοβαρή και δημιουργική δουλειά με καταξιωμένους επιστήμονες, και η συνεργασία με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες βιοτεχνολογίας».
vagelis
O Βαγγέλης Βεργέτης
Κλείσιμο

Προτεραιότητα και σε σημαντικό βαθμό κατάκτηση της Intelligencia είναι η συμβολή της στο brain gain. Δημιουργεί τις ευκαιρίες και το προηγμένο περιβάλλον καινοτομίας για την αποφυγή μετανάστευσης ή την επιστροφή αξιόλογων Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα προσφέρει τις υπηρεσίες της με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακευτικής έρευνας και βιοτεχνολογίας.

Για την Intelligencia είναι πολύ σημαντική η έννοια της ομάδας και το πνεύμα συνεργασίας. Η ομάδα επιστημόνων που απασχολεί, προέρχεται από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Κάθε συνεργάτης αξιοποιείται μέσα από κοινούς στόχους, με σεβασμό τόσο στις αρχές που πρεσβεύει η εταιρεία, όσο και στους χρήστες και τους αποδέκτες της μεγάλης γκάμας υπηρεσιών που παρέχει.

Πολύτιμος συνεργάτες κορυφαίων ερευνητικών κέντρων

Η εταιρεία, με γραφεία στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, εστιάζει στην ανάλυση δεδομένων και την εκπαίδευση αλγορίθμων ώστε να μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες επιτυχίας μίας κλινικής έρευνας, αλλά και να παρέχει στοιχεία με στόχο τη βελτίωση της έρευνας αυτής ή την διεύρυνση των πεδίων εφαρμογής της.

Συνεργάζεται με πλήθος φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών, αλλά και ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, παρέχοντας λογισμικό που αναπτύσσει, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποτυχίας στην ανάπτυξη φαρμάκων και των κλινικών ερευνών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν βιολογικά δεδομένα, όπως στοιχεία μοριακής και γονιδιακής έκφρασης αλλά και δεδομένα απόκρισης φαρμάκων σε διαφορετικές κυτταρικές σειρές και ιστούς.

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, έγινε πιο εμφανής από ποτέ, η αναγκαιότητα της ανάπτυξης νέων φαρμάκων και αναδείχθηκε η σημασία της αρμονικής σύνδεσης Ιατρικής, Βιολογίας και Φαρμακευτικής επιστήμης, με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μεταξύ των στρατηγικών συνεργατών της Intelligencia είναι το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Βασίλη Γοργούλη, ο οποίος είναι Συντονιστής της Εμβληματικής Δράσης για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2 και Επικεφαλής της ομάδας Μοριακής Καρκινογένεσης.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μας, να συνεργαζόμαστε με μία ελληνική εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς. Τέτοιες συνεργασίες θα πρέπει η πολιτεία να τις επιβραβεύει και να τις ενισχύει. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προόδου», λέει ο κ. Γοργούλης.
vasilisd
O Βασίλης Γοργούλης

«Είμαστε τυχεροί να δουλεύουμε με εξαιρετικό κόσμο, όπως με τον Βασίλη Γοργούλη, τον Αριστοτέλη Τσιρίγο, και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, και να συνεργαζόμαστε με αρκετές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Αμερική και στην Ευρώπη», προσθέτει ο κ. Βεργέτης.

Οι δύο εταίροι αναζητούν νέους θεραπευτικούς στόχους, αξιολογώντας την πιθανή επιτυχή ανάπτυξη νέων θεραπευτικών παραγόντων μέσα από το πεδίο της Μηχανικής Μάθησης. Επιπροσθέτως η εταιρεία εκπροσωπείται από τον κ. Σκαλτσά, στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, η οποία συγκροτείται από 11 επιστήμονες κύρους με απόφαση του Πρωθυπουργού.

Ειδήσεις σήμερα:

Σταύρος Δογιάκης: Αυτοκτονία με δύο σφαίρες - Μια στην καρδιά και μια στο κεφάλι

Γλυκά Νερά: Στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος μαζί με Φουρθιώτη και Μαζιώτη

Μετρό - Γραμμή 4: Πιάνει δουλειά ο μετροπόντικας - Πότε ξεκινούν τα έργα - Οι 15 σταθμοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης