Γάλα αμυγδάλου: Είναι θανατηφόρο για τις μέλισσες;

Γάλα αμυγδάλου: Είναι θανατηφόρο για τις μέλισσες;

Όσο αυξάνεται η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αμυγδάλου, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις αποικίες μελισσών

19869898
Σε μεγάλο κίνδυνο τίθενται οι αποικίες μελισσών καθώς αυξάνεται κατακόρυφα η παγκόσμια παραγωγή αμυγδάλου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μέλισσες εντοπίζεται στην Καλιφόρνια, την Κεντρική Κοιλάδα, που αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλου.

Το 2000, οι αμυγδαλιές κάλυπταν 500 χιλιάδες εκτάρια στην περιοχή όμως έως το 2018 η έκταση αυτή είχε διπλασιαστεί.

Το 2015, από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς, ένα ποσοστό 15% έως 25% των μελισσών εμφάνισε σοβαρά προβλήματα: Από ολοκληρωτική κατάρρευση αποικιών, έως την εμφάνιση, στην επόμενη γενιά, παραμορφωμένων μελισσών.

Το θέμα αναλύει η βρετανική εφημερίδα « Guardian» που αναφέρεται σε μελισσοκόμους που τοποθετούν τα μελίσσια τους σε κτήματα με αμυγδαλιές, όπου γίνεται επικονίαση από τις μέλισσες.

Από την διαδικασία επωφελούνται όχι μόνο οι καλλιεργητές αμυγδαλιών και οι μελισσοκόμοι, καθώς οι αμυγδαλιές απαιτούν επικονίαση αλλά και οι μέλισσες που συγκεντρώνουν το νέκταρ το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή μελιού.

Κλείσιμο
Η διαδικασία όμως επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού για γάλα αμυγδάλου.

Για τον Ντένις Αρπ, μελισσοκόμο από την Αριζόνα, πολλές από τις υγιείς μέλισσες, αρρώστησαν και πέθαναν τον Οκτώβριο, λίγους μήνες προτού σχεδιάσει να τις μεταφέρει στις αμυγδαλιές της Καλιφόρνια.

Η εφημερίδα «Guardian», επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα, υποστηρίζει ότι, στις ΗΠΑ 50 δισεκατομμύρια μέλισσες πέθαναν μέσα σε λίγους μήνες από εμπορικές εκμεταλλεύσεις μεταξύ των ετών 2018-19, δηλαδή περίπου το 40% των αποικιών των μελισσών της χώρας.

Οι μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις αμυγδαλιές στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, είναι καταστροφικές για τις αποικίες μελισσών.

Επιπλέον, τα σμήνη μελισσών που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Καλιφόρνια, κινδυνεύουν να γίνουν φορείς ασθενειών πλήττοντας και τους ιθαγενείς πληθυσμούς των μελισσών.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει προβληματίσει έντονα περιβαλλοντολόγους, μελισσοκόμους και ειδικούς.

Μία λύση είναι οι μελισσοκόμοι σε συνεργασία με τους αγρότες που έχουν τις εκτάσεις με τις αμυγδαλιές, να καθορίζουν από κοινού τις τεχνικές φυτοπροστασίας για να είναι φιλικές για τις μέλισσες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης