LIVE

Κορωνοϊός

Δείτε τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες της έκλειψης του ήλιου

Δείτε τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες της έκλειψης του ήλιου

Το φαινόμενο στην Αθήνα άρχισε στις 10:39 περίπου, κορυφώθηκε στις 11:45 και έληξε γύρω στις 12:50  - Η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ

Όσο κι αν οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν τρομάζουν πια από μια ηλιακή έκλειψη, όπως συνέβαινε με τους προγόνους μας, που έβλεπαν μια απόκοσμη σκιά (κάποιο δράκο σύμφωνα με τους Κινέζους) να εξαφανίζει τον μεγαλοπρεπή Θεό-Ήλιο ή φοβούνταν ότι οι άνθρωποι θα τρελαίνονταν, ακόμη και σήμερα το αστρονομικό φαινόμενο προκαλεί ενδόμυχο δέος και, όχι αδικαιολόγητα, προσελκύει το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Οι Έλληνες, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους, καθώς επίσης πολλούς Αφρικανούς και Ασιάτες, είχαν την ευκαιρία σήμερα το πρωί να παρακολουθήσουν (με γυμνά μάτια απαγορεύεται αυστηρά) την μερική σκίαση του ηλιακού δίσκου, στο μέτρο που ο ουρανός δεν ήταν συννεφιασμένος. Το φαινόμενο στην Αθήνα ξεκίνησε στις 10:39 περίπου, κορυφώθηκε  στις 11:45 και έληξε γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).
Όσο πιο βόρεια είναι μια τοποθεσία στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος του Ήλιου κάλυψε η σκιά της Σελήνης: Στην Αθήνα περίπου το 31%, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.Την έκλειψη μπόρεσαν να παρακολουθήσουν όσοι θέλησαν διαδικτυακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, στη διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω της πιθανής νέφωσης στον ουρανό.Παράλληλα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην είσοδο του Πλανηταρίου, χάρη στα εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκλειψη, με παράλληλη ενημέρωση από τους αστρονόμους. To ίδιο συνέβη στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και την Πεντέλη, όπου λειτούργησαν ειδικά τηλεσκόπια και διατίθενται στο κοινό ειδικά γυαλιά.Η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ. Οι μίνι-δορυφόροι Proba του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κατέγραψαν την έκλειψη από το διάστημα.Εντός του 2015 θα υπάρξει άλλη μια μερική έκλειψη Ηλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου, ορατή μόνο στη Νότια Αφρική, στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική (από τους πιγκουίνους!).
Το 2016, θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις, στις 9 Μαρτίου (ορατή ως ολική μόνο στην Ινδονησία) και μια δακτυλιοειδής την 1η Σεπτεμβρίου (ορατή στην Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό). Έως το 2020, θα υπάρξουν συνολικά άλλες δέκα εκλείψεις του Ήλιου, ολικές, μερικές και δακτυλιοειδείς, από τις οποίες ορατή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (και την Ελλάδα) θα είναι μόνο εκείνη στις 21 Ιουνίου 2020.Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου, καλύπτοντάς τον έτσι είτε μερικώς είτε ολικώς. Η σκιά της Σελήνης, που πέφτει πάνω στη Γη, αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται «κύρια σκιά», και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται «παρασκιά».Όταν παρατηρεί κανείς μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του άστρου μας και τότε υπάρχει μερική έκλειψη Ήλιου. Όταν κοιτάζει κάποιος τον Ήλιο από μια περιοχή, την οποία καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, τότε η έκλειψή του Ήλιου είναι ολική.Προληπτικά μέτρα στα σχολεία

Με επείγουσα εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Αναστάσιος Κουράκης, κάλεσε διευθυντές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους για σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου όλοι οι μαθητές να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθόλη τη διάρκεια της έκλειψης (10:30-13:00).Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης τα σχολεία μπορούν να πραγματοποιούν σχετικές δράσεις για το φαινόμενο. Όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις ή διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την Παρασκευή μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού. Οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναστέλλονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Βλακειεσ

Ηταν πραγματικα ενα τέλειο φαινομενο

5Zalis

τυχόν φωτογραφίες από την Ελλάδα..;;!;!

Ορθόδοξος Χριστιανός

Αυτά είναι του διαβόλου! Σημάδια ότι δεν πάμε καλά! Πρέπει να επιστρέψουμε στην αγνότητα των πρωτοχριστιανικών χρόνων αλλιώς ο φιλεύσπλαχνος Θεός θα ρίξει φωτιά να μας κάψει. Αλληλούια.

Alex

troll

"οι πρωτοχριστιανοι"

"οι πρωτοχριστιανοι" ήταν Εβραίοι εξελληνισμένοι τίποτα δεν είχε να κάνει ο Χριστιανισμός εκείνης της εποχής με την Ορθοδοξία την οποια εσύ επαγγέλλεσαι

fotis

Ως Ορθόδοξος Χριστιανός πιστεύω στην ομορφιά του σύμπαντος από κατασκευής εκ του μηδενός απο τον Θεό και τον ευχαριστώ για όσα απίστευτα πράγματα συμβαίνουν, όπως η έκλειψη Ηλίου, το μοναδικό φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε κανέναν άλλο πλανήτη. Επίσης η επιστροφή στην αγνότητα των πρωτοχριστιανικών χρόνων θα μας έφερνε στο σημείο που οι άνθρωποι νόμιζαν ότι η Γη ήταν επίπεδη και πως γυρίζει ο Ήλιος γύρω από τη Γή. Κάτι που πλέον ξέρουμε πως δεν υσχύει. Όσο για τον διάβολο, του δίνετε πολύ σημασία.

Έλεος

Άκου εκεί...έκτακτα μέτρα στα σχολεία. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς τη σήμερον ημέρα έχουν αφαιρέσει και την ικανότητα κρίσης και την διαχείριση του ελάχιστου κινδύνου από τα παιδιά. Είμαστε για γέλια.

Ξενέρωτος

Το θέλω και εγώ αυτό που παίρνεις.

giannis1

ε, καλά, εντάξει τελικά με τη συννεφιά δεν είδαμε και τίποτα!

ΙΟΛΑΟΣ

Ο καλός φίλος και η σκιά εμφανίζονται μόνον όταν ο ήλιος λάμπει.

ΗΟΛΑΩΣ

ε?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης