Έτοιμη η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης

Έτοιμη η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης

Στα χέρια του πρωθυπουργού και των Ευάγγελου Βενιζέλου, Φώτη Κουβέλη το κείμενο - πλαίσιο που επεξεργάστηκαν τα επιτελεία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Έτοιμη η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης
Στα χέρια του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκεται το κείμενο – πλαίσιο που περιγράφει τις βασικές δεσμεύσεις του κυβερνητικού έργου, καθώς ολοκληρώθηκε και η τελευταία κρίσιμη διαβούλευση της τρικομματικής επιτροπής.

Οι άξονες είναι:

-  Επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής εως το 2016

-   Χαλάρωση του «πακέτου» μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ

-   Όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι απολύσεις
Κλείσιμο

-   Εργαζόμενοι και εργοδότες θα καθορίζουν συλλογικές συμβάσεις

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται πλέον να εγκρίνουν και να υπογράψουν το κείμενο το οποίο αποτελεί την προγραμματική δέσμευση της νέας κυβέρνησης.

Όπως ήδη έγραψε από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης το protothema.gr, οι τρεις πλευρές χάραξαν τη διαπραγματευτική στρατηγική έναντι της τρόικα. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν :

-          χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για μία διετία και την κατανομή των μέτρων των 11.5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Επισης, υπάρχει συμφωνία τα ισοδύναμα μέτρα να προέλθουν από τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο και από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

-          Αναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

-          Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

-          Δεν συμφώνησαν στην κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατος μισθούς όμως μετά από πιέσεις που άσκησε η πλευρά της ΔΗΜΑΡ συμφωνήθηκε να επιστραφεί το δικαίωμα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργοδότες τις συλλογικές συμβάσεις.

-          Διπλασιασμός χορήγησης επιδόματος ανεργίας, ειδικές πρόνοιες για ΑμΕΑ

-          Μείωση ΦΠΑ εστίασης

-          Ένταξη και της Αγροτικής Τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση

Επιπροσθέτως, αποδεκτές έγιναν οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε :

-          αλλαγή νόμου περι ευθύνης υπουργών

-          κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας

-           μείωση επιχορήγησης κομμάτων

-          Αλλαγή εκλογικού νόμου προκειμένου να γίνει αναλογικότερος.

Να σημειωθεί ότι ανοικτό έμεινε το θέμα της διάρκειας της κυβερνητικής θητείας, καθώς η πλευρά της ΝΔ επιθυμεί ολοκλήρωση της τετραετίας, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ νέες εκλογές το 2014 παράλληλα με ευρωεκλογές.

 Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη γράψει το protothema.gr, το κείμενο στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες:

-          Εύρος κυβερνητικού έργου
-          Διάρκεια κυβερνητικής θητείας
-          Τρόπος λειτουργίας υπουργικού σχήματος
-          Ιεράρχηση προτεραιοτήτων
-          Αποτελεσματικότητα

Κάθε άξονας περιλαμβάνει επιμέρους κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο εύρος κυβερνητικού έργου περιέχονται θέματα οικονομίας, φορολογίας, εργασιακά, ασφάλειας και λαθρομετανάστευσης.

Αναφορικά με την ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου, το θέμα της άμεσης κατάθεσης νέου φορολογικού νομοσχεδίου τυγχάνει της καθολικής αποδοχής. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πιθανότατα θα απασχολήσει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ενώ ένα από τα κρίσιμα μέτρα που θα περιλαμβάνει είναι η μείωση ΦΠΑ για την εστίαση ώστε να αποδώσει στο υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου.

Πλέον, αναμένεται οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης να υπογράψουν το κείμενο που θα αποτελέσει και τη δεσμευτική προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης. Πέραν αυτών, τα τρία επιτελεία εξηγούν ότι η άτυπη επιτροπή θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες επίσημο χαρακτήρα και με διαφορετικές συνθέσεις θα διαβουλεύεται για κάθε κρίσιμο κυβερνητικό θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης