Μείον 30% στους μισθούς των υπουργών

Μείον 30% στους μισθούς των υπουργών

-Κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας από τον κ. Σαμαρά  - «Στόχος» να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να «πιάσουν» τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού - Αυστηρή περικοπή στη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, όχι άσκοπη παρουσία στα κανάλια - Είμαστε κυβέρνηση ευθύνης και όχι ομοσπονδία κομμάτων

You ‘ll never walk alone: Λίβερπουλ-Γιουνάϊτεντ 2-0
Μείον 30% στους μισθούς των υπουργών
Το πολιτικό του στίγμα, συστάσεις προς τους υπουργούς του αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

“Συγκροτείται κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και όπως προβλέπει το Σύνταγμα, είναι μεγάλο βήμα η κυβέρνηση συνεργασίας που προϋποθέτει μεγάλες συναινέσεις, τις πετύχαμε για να σώσουμε την χώρα και να βγει ο τόπος από την κρίση” . Συνέχισε λέγοντας ότι “στόχος μας είναι να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λάου. Θα το πετύχουμε λέγοντας στον λαό την αλήθεια. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε συναντίληψη, υπάρχει συναίνεση σε πολλά σημεία. Αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στην οποία ανταποκρίθηκαν τα κόμματα που συνεργάζονται”.

Ως δείγμα γραφής ανακοίνωσε δύο μέτρα: “Πρώτον ο μισθός των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα μειωθεί κατά 30 %. Δεύτερον θα μειωθούν τα κρατικά  αυτοκίνητα από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης στον ελάχιστο δυνατό αριθμό”.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα κυβερνήσει με αλήθεια και σεμνότητα και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να είναι κάθε μέρα στα κανάλια.

Κλείσιμο
Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του είπε ότι “ξέρω ότι όλοι σας έχετε καλές προθέσεις. Αλλά δεν με νοιάζουν οι καλές προθέσεις με νοιάζουν τα έργα και το αποτέλεσμα. Η πιο κρίσιμη λέξη είναι η λέξη αποτελεσματικότητα. Στο κάθε υπουργείο θα φτιάξουθμε ένα στοχο-χρονοδιάγραμμα για να ξέρουμε τί έγινε τί δεν έγινε στην ώρα του, τι άργησε και γιατί. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περίοδο χάριτος. Παρά την διακομματική της σύνθεση είναι ενιαία, δεν υπάρχουν φέουδα και κομματικά στεγανά, άλλοι περισπασμοί και σκοπιμότητες δεν υπάρχουν”.

Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι:“Περιμένουμε υπευθυνότητα και από τα άλλα κόμματα, δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση, ο τόπος πλήρωσε ακριβά τον λαικισμό, δεν αντέχει άλλο λαϊκισμό”.

Κλείνοντας ανέφερε ότι “σήμερα όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μας, εντός και εκτός Ελλάδας από εμάς περιμένουν πολλά για πρώτη φορά εδώ και καιρό δημιουργούμε ελπίδα. Θα δείξουμε και εντός και εκτός Ελλάδος ότι σήμερα κάτι άρχισε να αλλάζει στον τόπο. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, θα υπάρξουν δυσκολίες περιμένω τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους και των εταίρων μας.

Η επικοινωνιακή διαχείριση θα γίνεται κεντρικά για να μην υπάρχουν παραφωνίες. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα συμμετέχει η τηλεόραση στη συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου. Για να πετύχουμε θα πρέπει να είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας και του έργου μας”.

Συμβουλές προς τους υπουργούς του έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς  όταν αποσύρθηκαν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες της τηλεόρασης.

“Να είσαστε προσεκτικοί υπάρχουν πολλές δυσκολίες και κίνδυνος κυβερνητικών αναταράξεων” ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Απαιτώ να γίνεται κεντρικά η επικοινωνιακή διαχείριση του κυβερνητικού έργου για να αποφύγουμε φαινόμενα αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων και σύγχυσης. Θα δουλεύω 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, θέλω το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις στην τηλεόραση δεν κάνουν καλό.

Διερωτάται ο κόσμος γιατί είστε στην τηλεόραση και όχι στην δουλεία σας. Να προσέξετε τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Εγώ θέλω να μου δίνεται λύσεις δεν θα δεχθώ κάποιον να μου λέει δικαιολογίες περί αρμοδιοτήτων. Θα έρχομαι στα υπουργεία σας και όταν δεν με περιμένετε”.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αντ. Σαμαρά στο υπουργικό:

Αγαπητοί συνάδελφοι, Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον τόπο. Η χώρα αποκτά μετά από πολύ καιρό «κανονική» κυβέρνηση. Αλλά είναι και η αρχή μιας νέας εποχής για το πολιτικό σύστημα. Γιατί συγκροτείται, για πρώτη φορά, κανονική κυβέρνηση με διακομματική σύνθεση. Παλαιότερα αυτό συνέβη σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, μόνο για «ειδικό σκοπό» και μόνο για περιορισμένο χρόνο. Τώρα συγκροτείται κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Είναι ένα μεγάλο βήμα, που προϋποθέτει τολμηρές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων. Αυτές τις συναινέσεις αποτολμήσαμε και πετύχαμε...

Για να σώσουμε τη χώρα διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της πορεία, για να αλλάξουμε όλα όσα πρέπει να αλλάξουν και να επιτύχουμε τους στόχους μας ώστε ο τόπος να βγει από την κρίση.

Γιατί μην κάνετε λάθος, αυτός είναι ο στόχος μας: Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση! Και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Και πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Λέγοντας στο λαό την αλήθεια. Αυτό περιμένει από μας. Κι αυτό του οφείλουμε…

Η κυβέρνησή μας δεν είναι στον αέρα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο συζητήσαμε και πετύχαμε ευρύτατη συν-αντίληψη διακυβέρνησης.

Η απαραίτητη προγραμματική συναίνεση ήδη έχει επιτευχθεί σε πάρα πολλά σημαντικά σημεία. Θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα και θεωρώ ότι είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

'Αλλωστε αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Ε λοιπόν, στην εντολή αυτή τα κόμματα που συνεργάστηκαν ανταποκρίθηκαν πλήρως.

Έδειξαν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό, αλλά και απέναντι στις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος. Και η κυβέρνηση που συγκροτήσαμε είναι πρωτίστως κυβέρνηση ευθύνης. Συνεργαστήκαμε, όμως, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές! Όχι για να μείνουμε στα ίδια.

Κι αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις σηματοδοτήσουμε από σήμερα.

Έχω, λοιπόν, να σας ανακοινώσω δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι ο μισθός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου θα μειωθεί κατά 30% από την πρώτη στιγμή.
Και δεύτερον, ότι θα δώσω εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών να περιοριστεί η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων από την κυβέρνηση και τα μέλη της δημόσιας διοίκησης στον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό.

Πάντα πίστευα και τώρα το πιστεύω περισσότερο από κάθε φορά ότι ο καλύτερος τρόπος για να κυβερνήσει κανείς είναι το να δίνει πρώτος το παράδειγμα. Με αλήθειες και με σεμνότητα. Βεβαίως όχι κάθε μέρα στα κανάλια, όταν δεν υπάρχει λόγος.

Ξέρω ότι όλοι σας, όλοι μας, έχουμε τις καλύτερες προθέσεις. Αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι καλύτερες προθέσεις. Με νοιάζουν τα έργα και το αποτέλεσμα. Η πιο κρίσιμη λέξη για αυτή την κυβέρνηση πρέπει να είναι η λέξη αποτελεσματικότητα.

Θα έλθω στα υπουργεία όλων σας και θα φτιάξουμε ένα χρονο-στοχοδιάγραμμα. Πότε θα τελειώνει τι. Και θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση και έλεγχος: Τι από όσα αποφασίσαμε έγινε στην ώρα του; Τι άργησε; Τι δεν έγινε και γιατί δεν έγινε;

Ξέρετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει περίοδο χάριτος. Πρέπει να δείξει έργο από την πρώτη στιγμή. Κι αυτό θα κάνουμε.

Να θυμάστε ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τη διακομματική της σύνθεση, είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν κομματικά φέουδα, ούτε κομματικά στεγανά. Ένα είναι το «αφεντικό» μας: ο ελληνικός λαός! Κι ένας είναι ο στόχος μας: να τον υπηρετούμε!

'Αλλοι «περιορισμοί», άλλοι «περισπασμοί», άλλες «σκοπιμότητες» κι άλλες σκέψεις δεν υπάρχουν και δεν χωράνε…

Ο ελληνικός λαός περιμένει από μας να κυβερνήσουμε με ενότητα, με συν- αντίληψη και με αποτελεσματικότητα.

Κι εμείς περιμένουμε αντίστοιχη υπευθυνότητα να δείξουν και τα άλλα κόμματα, που δεν συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση. Δεν είναι ώρα για στείρα αντιπολίτευση, μέσα σε αυτή την κρίση που περνάει ο ελληνικός λαός.

Το λαϊκισμό τον πλήρωσε πολύ ακριβά αυτός ο τόπος. Δεν αντέχει να τον πληρώνει άλλο.

Σήμερα όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μας. Εντός κι εκτός Ελλάδας. Από μας περιμένουν πολλά. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό δημιουργούμε ελπίδα.

Δεν πρέπει να προδώσουμε αυτές τις προσδοκίες που επενδύονται πάνω μας. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Έχουμε την υποχρέωση να δείξουμε σε όλους (και εντός, στο λαό που βασανίζεται από την κρίση, σε αυτή την ανεργία που έχει χτυπήσει το κάθε σπίτι, στην κάθε οικογένεια) πρέπει να δείξουμε και εντός και εκτός Ελλάδας ότι σήμερα κάτι ξεκίνησε να αλλάζει στη χώρα μας.

Κι έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε όλοι να μας συμπαρασταθούν και όλοι να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα μας και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Σε αυτό τον αγώνα σίγουρα θα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά περιμένω τη στήριξη όλων των δυνάμεων του έθνους και όλων των εταίρων μας.

Στο πολύ προσεχές διάστημα θα αποδείξουμε ότι αυτήν τη στήριξη και την δικαιούμαστε και την αξίζουμε. Οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά από την αρχή. Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε, κι αυτή είναι η πρώτη μας δέσμευση! Κι όπως θα μάθουν όλοι, εμείς τις δεσμεύσεις μας θα τις κρατάμε.

Και κάτι ακόμα: Η επικοινωνιακή διαχείριση, παρακαλώ, να συντονίζεται κεντρικά. Για να μην υπάρχουν παραφωνίες...

Θέλω να κλείσω αυτό το δημόσιο μέρος του πρώτου χαιρετισμού μου προς εσάς και είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα συμμετέχει η τηλεόραση σε Υπουργικό Συμβούλιο με έναν κανόνα επιτυχίας στην πολιτική, που τον άκουσα κάποτε και μου φάνηκε πολύ σοφός:

Να ξέρετε πως ό,τι κάνουμε, η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά. Να ξέρετε, ακόμα, πως πριν μας κρίνει η ιστορία θα μας κρίνει ο λαός, ακόμα αυστηρότερα.

Αλλά το σημαντικό είναι εμείς οι ίδιοι να κρίνουμε τους εαυτούς μας ακόμα πιο αυστηρά. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε: Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε ο πιο αυστηρός κριτής του έργου μας, απo όλους τους άλλους! 
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης