«Παράθυρο» Σταϊκούρα για πρόσθετα θετικά μέτρα φέτος και το 2020

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για πρόσθετα θετικά μέτρα φέτος και το 2020

Μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος και αύξηση του ΚΕΑ μεταξύ των μέτρων που μελετά η κυβέρνηση, εάν ο προϋπολογισμός του 2020 πάει καλύτερα από τις προβλέψεις

staikouras
«Παράθυρο» για πρόσθετα θετικά μέτρα τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. «Εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος απ’ αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ για τη φετινή χρονιά σημείωσε: «Κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε. Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί. Το πώς θα αξιοποιηθεί ο όποιος επιπλέον, εύχομαι, δημοσιονομικός χώρος προκύψει μέσα στο 2019, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό».

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. «Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή». Όπως είπε, τα κριτήρια χορήγησης θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη. Σημείωσε ακόμα πως «την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης».

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ισχύσει από 1ης/1/2020 νέα ρύθμιση οφειλών σε 24-48 δόσεις, η οποία θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν από τη νέα χρονιά, προβλέποντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών.

Ερωτηθείς για το αφορολόγητο όριο, υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σχεδιασμός για μείωσή του, αλλά αντιθέτως αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων μιας οικογένειας, ενώ υπενθύμισε ότι το ύψος του αφορολογήτου ορίου είναι αυτό που παρέδωσε μειωμένο από το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στην αύξηση του ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, ανέφερε ότι «τα χαμηλότερα στρώματα πραγματοποιούν ήδη το 45% των συναλλαγών τους με ηλεκτρονικό χρήμα», συνεπώς δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα για να καλύψουν το αυξημένο όριο, και πρόσθεσε: «Ο στόχος του μέτρου είναι να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή… Η χαμηλότερη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ ήταν το 2014, γιατί τότε μειώσαμε φόρους και γύρισε σε θετικό πρόσημο η οικονομία».

Σχετικά με τις συντάξεις, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. «Έχουμε περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ. Δεν έχουμε τις αποφάσεις. Αποδεικνύουν την προχειρότητα και την εμμονή της προηγούμενης κυβέρνησης. Όταν έχουμε τις πλήρεις αποφάσεις, θα τις σεβασθούμε και θα τις αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το πώς και το πότε θα εφαρμοσθούν, εξαρτάται από τις αποφάσεις».

Για τη λεγόμενη «13η σύνταξη» και το εάν μπορεί να δοθεί και φέτος «μποναμάς» στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, απάντησε ότι «επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να διανείμει νωρίτερα το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, αυτό που δινόταν τον Δεκέμβριο δόθηκε τον Μάιο». Συμπλήρωσε δε ότι το επίδομα στους συνταξιούχους θα δίνεται σταθερά από το 2020 τον Δεκέμβριο.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών περιοχών που βρίσκονται σήμερα εκτός, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά», αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα πληρώσουν παραπάνω οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις φτωχότερες περιοχές. «Το καλοκαίρι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης… Ξεκινώντας την περασμένη εβδομάδα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας, προκειμένου να αξιολογήσουμε τον τρόπο που επιβάλλεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Η άσκηση, που έχει καταληκτική ημερομηνία τον Μάιο του 2020, θα συμπεριλάβει τις αποφάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις αντικειμενικές τιμές σε κάποιες περιοχές και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε πολύ χαμηλά εισοδήματα το 2020». Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ μετά τη μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22% φέτος και ότι η περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 10% δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ομάδας εργασίας και διότι επιλογή της κυβέρνησης ήταν να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα και από το 28% στο 24% για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να βοηθηθεί η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Όσον αφορά στο σημερινό reopening του 10ετούς ομολόγου, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η Ελλάδα στοχεύει σε μια επιτυχημένη έκδοση με καλή διασπορά και χαμηλό κόστος δανεισμού. «Το επιτόκιο είναι στο 1,55%, δεν ξέρει κανένας πού θα καταλήξει, η ζήτηση είναι για 1 δισ ευρώ. Ο στόχος δεν είναι για μία μεγάλη έκδοση, είναι μία πετυχημένη έκδοση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ακριβώς αυτά που είχε πει προεκλογικά και ήταν καταπέλτης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, δεν είχε ποτέ συζητήσει ούτε με το Eurogroup ούτε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την ανακοίνωση-«πυροτέχνημα» για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού με χρήματα από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων: «Είπαμε προεκλογικά ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα πλεονάσματα δεν μειώνονται με πολιτικές πομφόλυγες για λογαριασμούς που δεν υπήρξαν ποτέ. Εμείς διεκδικούμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, που μπορεί να προκύψει από τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Για να γίνει αυτό πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ανάπτυξη και να δανείζεται η χώρα με χαμηλό κόστος. Αυτή τη στιγμή η συγκυρία βοηθά, υπάρχει θετικό κλίμα των αγορών για την οικονομική πολιτική που ασκείται. Εμείς θα επιδιώξουμε και υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης. Έχουμε πει ότι αυτό θέλουμε να συζητηθεί το 2020, για να μειωθεί ο στόχος από το 2021 και μετά. Μου έκανε θετική εντύπωση ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε στο τελευταίο Eurogroup και ο επικεφαλής του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για αλλαγή πρωτογενών πλεονασμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ρώτησα τους συναδέρφους μου υπουργούς Οικονομικών, τους θεσμούς, δεν είχε συζητηθεί ποτέ αυτό. Ο τότε πρωθυπουργός είπε στις 7 Μαΐου στο Ζάππειο ‘έδωσα σήμερα εντολή να ανοίξει ειδικός λογαριασμός’. Αυτός ο ειδικός λογαριασμός ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία η οποία, «σύμφωνα με την 3η αξιολόγηση, είχε δημοσιονομικό κενό το 2019. Αυτό καλύφθηκε και από το σκέλος των εσόδων και από το σκέλος των δαπανών. Μετά τον Ιούλιο, και τον Σεπτέμβριο υπήρχε υπέρβαση εσόδων έναντι των στόχων που περιλαμβάνουν και την παραδοσιακά καλύτερη πορεία κατά το 2ο εξάμηνο. Η καλή αυτή πορεία είχε σαν αποτέλεσμα ότι μόνο να ικανοποιείται ο στόχος, αλλά προέκυψε και χώρος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, για τις 120 δόσεις αλλά και για την προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης που θα έρθει φέτος». Για τις 120 δόσεις σημείωσε ότι υπήρχε επαρκής χρόνος ένταξης των οφειλετών και ότι μπήκαν στη ρύθμιση χρέη 7,2 δισ. ευρώ (5,2 δισ. ευρώ κεφάλαιο και 2 δισ. ευρώ προσαυξήσεις), συμπληρώνοντας: «Είμαστε ικανοποιημένοι απόλυτα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης