Αυξημένη κατά 1% η τιμή πετρελαίου - Ανησυχία για την παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία

Αυξημένη κατά 1% η τιμή πετρελαίου - Ανησυχία για την παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να περιοριστεί η παραγωγή πετρελαίου κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια - Το Ριάντ παράγει περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως

000_1KG5SW
Εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για τις συνέπειες των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, με τα σενάρια της Goldman Sachs να είναι εφιαλτικά, η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε αύξηση της τάξεως του περίπου 1% τη Δευτέρα.

Το γεγονός πυροδοτεί ανησυχία σχετικά με την επιστροφή του Ριάντ στα κανονικά επίπεδα παραγωγής του πετρελαίου, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να περιοριστεί η παραγωγή πετρελαίου κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια. Η Σαουδική Αραβία, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, παράγει περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, με κάθε βαρέλι να ισοδυναμεί με 159 λίτρα.

Το πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές αγορές δεν σταματάει στο πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά σε μια μεγάλη σειρά βιομηχανιών, όπως του πλαστικού, που εξαρτώνται άμεσα από τις εξελίξεις στην αραβική χώρα. Επιπλέον, ισχυροί εφοπλιστές σε κράτη-μέλη της ΕΕ με μεγάλη εμπορική ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να επανεξετάσουν τις θαλάσσιες διαδρομές δεξαμενόπλοιων, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις, την περασμένη Δευτέρα, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σημειώνοντας άνοδο πάνω από 10%.

Πάντως ,σύμφωνα με τα σενάρια της Goldman Sachs αν η μειωμένη παραγωγή διατηρηθεί για περισσότερες από έξι εβδομάδες, τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.

Κλείσιμο
Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να διοχετεύσουν βαρέλια πετρελαίου στην αγορά από Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης