Ελληνικά ομόλογα: Κατά 7% αυξήθηκε το 10ετές μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα - «Πάγωσαν» τα σχέδια για νέο 7ετές

omologa_ar

Αν και ο πρωθυπουργός υποστήριξε εχθές ότι οι επενδυτές δεν αντέδρασαν αρνητικά στις εξαγγελίες του, η πραγματικότητα τον διαψεύδει

Εντυπωσιακά καλή… ηχομόνωση φαίνεται πως διαθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός δεν άκουσε τα «νταούλια που βαράνε» (κατά την περιβόητη παλιά έκφρασή του) οι αγορές τις τελευταίες ημέρες, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία τους για τις προεκλογικές παροχές και το colpo grosso της κυβέρνησης με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εάν υπήρχε κίνδυνος για τα μέτρα που ψηφίζουμε αύριο, οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Οι αγορές δεν αντέδρασαν αρνητικά», ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ωστόσο, η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά τις εξαγγελίες της περασμένης Τρίτης και η ματαίωση της έκδοσης νέου 7ετούς ομολόγου αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, διαψεύδοντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος προεξοφλούσε στη συνέντευξη Τύπου του Ζαππείου ότι οι επενδυτές δεν θα δουν αρνητικά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.


Πιο αναλυτικά, από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες:

- Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε κατά 7%. Χθες ο εν λόγω κρατικός τίτλος έκλεισε στο 3,582%, καταγράφοντας νέα άνοδο της τάξεως του 2,23% σε σύγκριση με την Παρασκευή, με φόντο τις πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κυβέρνηση για αθέτηση ειλημμένων δεσμεύσεων.

- Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνθηκε κατά 8,3%. Χθες έκλεισε στο 2,446%, με άνοδο 1,03% σε σχέση με την Παρασκευή.

- Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου, έφθασε τις 365 μονάδες βάσης χθες, έναντι 339 μονάδων βάσης την περασμένη Τρίτη. Το άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται μόλις κατά 3 μονάδες στη βελτίωση της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου. Οι υπόλοιπες 23 μονάδες διαφοράς είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης της πορείας του ελληνικού τίτλου. Το στοιχείο αυτό δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι ο βασικός λόγος που οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας μας ξαναπήραν την ανηφόρα ήταν οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης και το ανεδαφικό τέχνασμά της για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, και όχι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δέχονται πια πιέσεις σε καθημερινή βάση, έχοντας αφήσει πίσω τους μια πορεία αποκλιμάκωσης που είχε περιορίσει τις αποδόσεις στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών για το 10ετές (κάτω από το 3,3%) και σε ιστορικά χαμηλά για το 5ετές (κάτω από 2,3%). Έτσι, τα σχέδια που προέβλεπαν να εκδοθεί νέο 7ετές ομόλογο την περασμένη εβδομάδα «πάγωσαν» και το εγχείρημα αναβλήθηκε –στην καλύτερη περίπτωση– για τον Ιούνιο.


Φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση


Έμπειροι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η εικόνα των ελληνικών κρατικών τίτλων θα επιδεινωθεί το προσεχές διάστημα, διότι:

1. Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή για τη «13η σύνταξη» και τις μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ δείχνουν πως η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά όχι μόνο εξαντλεί, αλλά ξεπερνά κατά 131 εκατ. ευρώ τον δημοσιονομικό χώρο που η ίδια προβλέπει για φέτος. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της «13ης σύνταξης» και των μειώσεων ΦΠΑ εκτιμάται στα 1,271 δισ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η κυβέρνηση έχει προβλέψει δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Έτσι, επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ευρωπαϊκών θεσμών ότι τίθεται σε κίνδυνο ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Σαν να μην έφθανε αυτό, η ειδική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία για τον ΦΠΑ και φέρει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων από τη μείωση των συντελεστών σε εστίαση, τυποποιημένα τρόφιμα και ενέργεια (441 εκατ. ευρώ φέτος και 667 εκατ. ευρώ το 2020) «θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», οι οποίες ωστόσο δεν προσδιορίζονται.

2. Σταδιακά θα γίνουν πιο αισθητές οι ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών τόσο για τις παροχές όσο και για το… bypass στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% την τριετία 2020-2022 και δέσμευση 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό σαν εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς αντιμετωπίζεται από τους θεσμούς ως δημιουργική λογιστική που δεν μπορεί να περάσει, όπως ανέφερε αναλυτικά προχθές το ΘΕΜΑ (https://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/398988-thesmoi-dimiourgiki-logistiki-i-meiosi-ton-pleonasmaton). Το μεθαυριανό Eurogroup αναμένεται να στείλει στην κυβέρνηση τα πρώτα αρνητικά μηνύματα, παρότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης. Ακόμα και εάν διατηρηθεί το moratorium ενόψει ευρωεκλογών και αποφευχθούν οι δημόσιες ευθείες αποδοκιμασίες, ο κ. Τσακαλώτος είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει την ενόχληση των ομολόγων του και των ευρωπαϊκών θεσμών στο περιθώριο της συνεδρίασης. Οι προθέσεις των δανειστών πιθανόν να φανούν σήμερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για το επικείμενο Eurogroup από ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης. Μετά τις ευρωεκλογές, θεωρείται βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι θα ανεβάσουν τους τόνους της κριτικής, αρχής γενομένης από το Euro Working Group της 3ης Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας στις 5 Ιουνίου και το Eurogroup της 13ης Ιουνίου.


Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΧΘΕΣ


Ημερ/νία    Απόδοση                       Διαφορά από το προηγούμενο κλείσιμο

7/5/2019       3,347%                            +0,15%

8/5/2019      3,440%                           +2,78%

9/5/2019       3,525%                           +2,47%

10/5/2019     3,504%                           -0,60%

13/5/2019      3,582%                           +2,23%Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 5ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΧΘΕΣ


Ημερ/νία        Απόδοση                            Διαφορά από το προηγούμενο κλείσιμο

7/5/2019          2,259%                                    +0,36%

8/5/2019        2,362%                                      +4,56%

9/5/2019         2,464%                                      +4,32%

10/5/2019       2,421%                                       -1,75%

13/5/2019       2,446%                                      +1,03%

ΣΧΟΛΙΑ (26)

ZZ

ΣΥΡΙΖΑ , 7% να είναι τα ποσοστά σας στης Ευρωεκλογές ,7% και στης Εθνικές .

Έτσι!!!

Όταν έχουμε καααπειες καλές ειδήσεις για την Ελληνική οικονομία μια στο τόσο, τότε βγαίνουν τα ξεφτιλισμενα ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ και πανηγυρίζουν για τον μάγο Τσίπρα. Όταν έχουμε κακά νέα, δηλαδή σχεδόν καθημερινά, τότε φταίει, ο Κούλης, οι ξένοι, η παγκόσμια οικονομία, οι κεφαλαιοκράτες που μας πιέζουν, η ντόπια ελιτ(που στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ). Άντε να ΧΑΘΕΙΤΕ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΚΟΙ που έχετε την προπαγάνδα, χαβιάρι στο ψωμί σας.

kyriakos

Τον αιλυνα ΔΕΝ τον ενδιαφέρουν αυτά. Δωστου 60 ευρώ δώρο να την βγάλει μέχρι το τέλος του μήνα κι είναι εντάξει. Όταν ΟΛΟΙ βουλιαξουν, θα θυμηθεί την άλωση της Πόλης, τον Β παγκόσμιο, τον εμφύλιο, τον Αντρέα και την κακιά ΕΕ. ΜΌΝΟ ένας λαός ξεδιαντροπων βλαμμενων παρακμιακων γνωμοδοτων ΔΕΝ καταλαβαίνει ότι ΔΟΎΛΕΥΕ (όπως δουλεύει ένας βλακας) για 30 χρόνια, έπαιρνε πακέτα Ντελόρ, δανείστηκε 20 καράβια λεφτά κι είναι ΑΚΟΜΑ χρεωμενος με ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ ΌΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ και πουλημενο το όνομα της Μακεδονίας. Κατά τ' αλλά, ζητώ ο αλβανοτσαμης και η συμμορία του!!!

Dim82gr

Ξεφτιλες Ξέρουν ότι θα χάσουν και για να αποφύγουν την πανωλεθρία και να χάσουν με "μικρή" διαφορά τα καίνε όλα πριν φύγουν Ενδεικτικό στην Ξάνθη οτι σκεφτόμενος Έλληνας δεν τους ψηφίζει ήρθε γέμισε το μικρότερο κλειστό 500 θέσεων με ρομα , γύφτους και μετανάστες και από Έλληνες πήγαν μόνο οι υποψήφιοι

Βενεζουελας, ολα τα νουμερα

Αυτά δε θα περάσουν έτσι! Το 2014 το χρηματιστηριο ηταν 1250 κι σημερα μετα από πενε χρονια επρεπε να είναι 2000. Σημερα είναι στα 700 (-60% κατω). Φτωχοποιηση Ελλάδος επι Μαδουρων! Την Κυριακή θα έχουμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, που σημαινει οτι καθαρά οι πολίτες θα δειξουν ότι θελουν ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ. Αυτό σημαινει η νικη Μητσοτακη!

κα

Εδώ δεν βγούμε προς ολοταχώς για παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και εσείς ψάχνετε τις αιτίες πτώσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στον Τσίπρα! Άρθρα για να συζητάνε τα γεροντάκια στα καφενεία παίζοντας πρέφα! Σε λίγο θα μας πείτε ότι ο Τσίπρας έριξε και τον Dow Jones!

Τι λες, τωρα!!!

Απ όταν χτύπησαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ το καμπανάκι της Wall Street, πάει σφαίρα!!!

ανδρέας

Για κοίτα πόσο δανείζεται η Κύπρος και η Πορτογαλία για να καταλάβεις για τι μιλάμε. Νομίζεις ότι οι αγορές δεν βλέπουν τις κινήσεις (επιδόματα κλπ) που δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας; Δίνει χρήματα μπας και μαζέψει καμιά ψήφο και μείνει στην καρέκλα και για την πραγματική οικονομία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Μηδέν

Χάρης

Αφού έπεσαν οι κυρώσεις της Αμερικής στην Κίνα και έριξαν ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ τα χρηματιστήρια 10% προσαρμόστηκαν ανάλογα και οι αγορές.. Η cosco και ο ΟΛΠ έκαναν βουτιές. Καμία απολύτως σχέση δεν έχουν οι εξαγγελίες Τσιπρα.

Argie

Πόσο έξυπνο είναι αυτό....+8%....τι ωραία που ακούγεται ειδικά όταν διαβάζει κάποιος τον τίτλο και όχι ολόκληρο το άρθρο....Ααααχχχχχ θυμίζει τις παλιές καλές εποχές που υπήρχε η καταστροφολογια του κόφτη και των μειωσεων στις συντάξεις και το αφορολόγητο.....τώρα μέχρι και ο Κυριάκος θέλει να μην μειωθεί.....μπράβο λοιπόν που γράφετε +8%...να βλέπει ο κόσμος να καταλάβει....γιατί αλλού γράφουν για τα χαμηλότερα επιτόκια από ίδρυση του Ελληνικού κράτους και αναχρηματοδοτηση του χρέους φθηνότερα από ότι δανείζεται το Αμερικανικό κράτος που έχει και ΑΑΑ αξιολόγηση....

Τρολ

Ξέχασες να αναφέρεις επί Σαμαρά είχαμε " μείωση του Ρυθμού αύξησης της ανεργίας "

Φίλε Argie ...

δεν ξέρω εάν είσαι απλός πολίτης η τρόλ αλλά σε ενημερώνω οτι η έξοδος στις αγορές της χώρας μας είναι προστατευμένη και μετά απο συνεννόηση με τις άλλες χώρες της ΕΖ και το ΔΝΤ. Εάν μετά τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνηση οι παραπάνω άρουν την βοήθεια τους ζήτω που καήκαμε. Συμπέρασμα : Όσο είμαστε καλά παιδιά και εκτελούμε τις εντολές τους ... τα υπόλοιπα φαντάζομαι τα καταλαβαίνεις !!!

Μάνος

Αν η οικονομία δεν πάει καλά γιατί ο Κουλης ψηφίζει την 13 σύνταξη την μείωση του ΦΠΑ και ζητά την μη μείωση του αφορολόγητου

Νικος

,το γελοίο με την πολιτική ζωή αυτού του τόπου είναι ότι μπλέκονται τα τσάμπα λόγια με τα πραγματικά δεδομένα. Φάγανε τη γλώσσα τους χθες διάφοροι με το γελοίο επταήμερο, και σήμερα σε αυτό το απολύτως πραγματικό και σοβαρό δεδομένο, λουφάζουν και δεν λένε τίποτα. Τα κούφια λόγια είναι πιο σημαντικά από τα δεδομένα. Τι σημαίνει 7% αύξηση στα ομόλογα; Σημαίνει λιγότερη ρευστότητα άρα μεγαλύτερη φτώχια. Τόσο απλά. Αλλά τους κολλημένους αριστερούς δεν τους νοιάζει. Αρκεί να κάνουν το κομμάτι τους με μπούρδες και αερολογιες. Έτσι εξηγείται γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

ANDREAS

ΑΝ ΚΟΨΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ 0.1 ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης