Τσίπρας για τις σκαφάτες διακοπές: Έχω δικαίωμα σε προσωπικές στιγμές

Τσίπρας για τις σκαφάτες διακοπές: Έχω δικαίωμα σε προσωπικές στιγμές

«Δεν έχω πρόβλημα αν οι υπουργοί μου ταξιδεύουν με σκάφη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ - Δημοσκόπηση οι ευρωεκλογές, δεν αλλάζει η απόφαση για εκλογές τον Οκτώβριο, είπε - ΝΔ: Έλεγε ψέματα πιο γρήγορα και από τη σκιά του

sroiter_tsipras_main
Κάλυψη εκ των προτέρων σε υπουργούς που τυχόν θα αποκαλυφθεί ότι ταξίδευσαν με θαλαμηγό είτε μαζί του, είτε μόνοι, έσπευσε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το φόβο νέων αποκαλύψεων. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε η ΝΔ, αν δηλαδή έχουν ταξιδεύσει και υπουργοί με κότερα, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι δεν έχει πρόβλημα αν υπουργοί του ταξιδεύουν με σκάφη, ισχυριζόμενος, μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν τον ενδιαφέρει η προσωπική ζωή των υπουργών του. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει ευθέως αν μια τέτοια «φιλοξενία» μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες διεκδίκησης ανταλλαγμάτων. 
Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε δημοσκόπηση τις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι θα είναι ντέρμπι, ενώ έσπευσε να υπερασπισθεί τα μέτρα που εξήγγειλε. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά επέμεινε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. 

Ο Πρωθυπουργός στον ALPHAΗ επταήμερη εργασίαΚλείσιμο
Με το ζήτημα της επταήμερης εργασίας ξεκίνησε τη συνέντευξή του στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας. «Είδα το βίντεο τρεις φορές και δεν το πίστευα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτές είναι οι θέσεις του κ.Μητσοτάκη και προσπάθησε να το διορθώσει, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Παπαστράτο. «Σε όλες τις επιχειρήσεις που η τσιμινιέρα δεν σταματάει να καπνίζει υπάρχει το πενθήμερο και το οκτάωρο. Προσπάθησε να το διορθώσει. Ο κ.Μητσοτάκης είπε αυτό που πιστεύει, αυτό που του ξέφυγε και διορθώνοντας είπε ό,τι είπε. Οι επικοινωνιολόγοι τον απέτρεψαν από μια ελεύθερο συζήτηση μαζί μου. Τον μέμφομαι γιατί δεν έχει το θάρρος να πει τις απόψεις του. Ο Μητσοτάκης με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του έχει αντιλαϊκή ατζέντα. Επιτίθεται με ύβρεις ότι λέω ψέματα. Γιατί να τον κατηγορήσω; Για τις απόψεις του ή για την πολιτική αήθεια;

Ρωτώ αν τα μόνιμα μέτρα θα τα υποστηρίξει. Να μας ξεκαθαρίσει: Είναι προεκλογικές παροχές και άρα δεν θα εγγυηθεί για τη μονιμότητά του ή τα έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και θα τα ψηφίσει; Είναι λαϊκισμός; Τότε γιατί θα τα ψηφίσει αύριο στη βουλή;


Γιατί τώρα τα μέτρα;

Οι κινήσεις που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια ήταν σχεδιασμένες. Πιστεύουμε ότι η οικονομία θα εκτιναχθεί. Με βάση αυτά τα χρήματα μπορούμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη τετραετία.

Για τη 13η σύνταξη

Είναι λαϊκισμός και δεν θα το θεσμοθετούσαν οι αντίπαλοί μας; Η απάντησή μου είναι απλή. Μπορούμε να θεσμοθετήσουμε μόνιμα μέτρα περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Τα 400 εκατ. περίπου πάνε σε φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην ενέργεια και το μεγάλο πακέτο πάει εκεί που δεν θα επέλεγε ποτέ ο κ.Μητσοτάκης, στους συνταξιούχους που ήταν τα πρώτα θύματα της λιτότηττς. Οταν αύριο η Οικονομία θα μπορεί θα δώσει κι άλλα. Δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός 13η σύνταξη, γιατί οι περισσότεροι θα πάρουν ολόκληρη σύνταξη, είπε ο πρωθυπουργός, ομολογώντας ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη, αφού αυτή η κατηγορία θα λάβει επίδομα ίσο με την κύρια σύνταξή του. Λέμε στον λαό ότι σε βγάλαμε από τα βάθη του γκρεμού. Βγάλαμε την οικονομία σε ξέφωτο. Οι αντίπαλοί μας πιστεύουν ότι οι συνταξιούχοι είναι στον Καιάδα. Ποτέ δεν θα το θεσμοθετούσαν. Γι' αυτό προεξοφλούσαν και τις περικοπές του ΔΝΤ. 

Περιμένετε για να ανακοινώσετε κι άλλα μέτρα;

Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Καταθέτουμε στον λαό σχέδιο που αφορά την επόμενη τετραετία. Με ασφάλεια απόλυτη τα δημοσιονομικά περιθώρια του '21- '22 και με τον λογαριασμό, το μαξιλαράκι, για να μην βγούμε από τους στόχους. Εχει παρατηρηθεί μόνιμη υποεκτίμηση των ικανοτήτων της οικονομίας, έχουμε μόνιμη υπέρβαση εσόδων έναντι στόχων. Θα το ανακαλύψουμε όταν θα έρθει ο προϋπολογισμός. Αυτό είπα στην Άρτα, είπα ότι αυτά τα μέτρα θα επιδράσουν θετικά, Τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα μπουν στην αγορά.

Οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει για τα μέτρα. Η αίσθηση είναι ότι δεν μιλούν λόγω των ευρωεκλογών. Μετά μπορεί να «φάμε ξύλο».

Αν υπήρχε κίνδυνος για τα μέτρα που ψηφίζουμε αύριο, οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον στα Μνημόνια.  Κύριε Βέμπερ και κάθε κύριε Βέμπερ να κάνετε κουμάντο στη Βαυαρία. Αν επιμείνουν κάποιοι ακραίοι, τότε θα κάνουν καλό στην προεκλογική μου εκστρατεία. Ηρθε η ώρα οι πολλοί να πάρουν πίσω. 

Η συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης: Αισθάνεστε ότι η κατάσταση ξέφυγε και πρέπει όλοι να πάρετε διαφορετικό δρόμο

Ηταν σχέδιο του επιτελείου του κ.Μητσοτάκη. δεν ξέφυγε. Εχοντας έλλειμμα στην οικονομία, στην εργασία, τον αναγκάζει να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Ηταν επιλογή του να διαπράξει την αθλιότητα να μιλάει για κότερα, να αναδεικνύει στιγμές της προσωπικής ζωής, αλλά να επιτίθεται σε πρόσωπα είναι ανείπωτη αθλιότητα. Αναπαρήγαγε αυτά που λένε ακροδεξιά έντυπα. Βγήκε ο κ.Κεφαλογιάννης. 

Μιλήσατε κι εσείς για τον πατέρα και την οικογένειά του

Εχω τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η κριτική που ασκώ στον υιό Μητσοτάκη είναι για τις πολιτικές του θέσεις. Σε ό,τι αφορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μίλησα στην ειδική εκδήλωση στη μνήμη του, για την παρακαταθήκη του, ποτέ δεν ασχολήθηκα αν ήταν αποστάτης, αν ήταν Εφιάλτης. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Η κοινή γνώμη έχει εικόνα. Ο δικός μου ο πατέρας δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο. Αυτή είναι η πρακτική των fake news. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. 

Γιατί είναι κακό να ξέρουμε και να συζητάμε πού κάνει διακοπές ένας πρωθυπουργός; Γιατί είναι κουτσομπολιό;

Έντεκα χρόνια τώρα δεν έχω να κρύψω τίποτα, ούτε εισοδήματα, ούτε τίποτα. Τον Αύγουστο του 2018 φιλοξενήθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδάς μου. Το έγραψαν Τα ΝΕΑ, δεν το διέψευσα, έχω δικαίωμα σε κάποιες προσωπικές στιγμές με τα παιδιά μου. Θέλω να τα κρατήσω έξω. Ποτέ δεν τα έχω βγάλει. Ηταν γνωστό από τον Σεπτέμβρη του 2018. Ψάχνουν με παρακρατικές μεθόδους να βρουν υποκλαπηθείσες (sic) φωτογραφίες. Αντί για την οικονομία πάμε σε μια συζήτηση που θυμίζει κλειδαρότρυπα. 

Για το ερώτημα της ΝΔ αν και υπουργοί ταξιδεύουν με σκάφη


Οσο επιμένει η ΝΔ στο θέμα αυτό, θα χάνει. Εγώ, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα αν κάποιοι υπουργοί έχουν ταξιδεύσει με σκάφη. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Δεν γνωρίζω όμως γιατί δεν με αφορά η προσωπική ζωή των υπουργών μου.
Οι σύμβουλοι του κ.Μητσοτάκη τον οδηγούν σε πολιτικές ξένες προς τη ΝΔ. Οπως για το μακεδονικό. Τον οδήγησαν να κάνει αντιπρόεδρο τον κ.Γεωργιάδη και να αγκαλιάσει τον κ.Βορίδη. Η επιλογή να φέρει στην πολιτική ζωή φωτογραφίες αν πήγα εγώ διακοπές ή κάποιος υπουργός, τον οδηγεί σε μεγάλο λάθος. 

Οταν φιλοξενείστε στο σκάφος επιχειρηματία, δεν νιώθετε υποχρεωμένος, αν ζητηθεί χάρη π.χ.;

Εχει σημασία πού φιλοξενήθηκα. Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ.Μαρινάκη, ούτε έχω κουμπάρο υπόδικο και έχει ταυτόχρονα επτά εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεοπτικό σταθμό που κάνει τοξική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση. Ζούμε ένα πείραμα μετα- δημοκρατίας.  Ο κ.Μητσοτάκης έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι πρωθυπουργός. Εδώ γίνεται ένα πείραμα. Και στις 26 του Μάη θα ξέρουμε αν θα είναι επιτυχές ή αν για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει. με εφημερίδες που είχαν δημοκρατική ιστορία και τώρα έχουν γίνει κίτρινος τύπος. Αν θα ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε το 2015 όταν όλα τα μέτωπα ήταν εναντίον. 

Τι περιμένετε για τις ευρωεκλογές; 

Στη μάχη δεν πας για να χάσεις. Εχω κάποια δείγματα. Ιδίως τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί μια δυναμική που δεν την είχαμε δει ούτε το 2015. Ολες οι δημοσκοπικές εταιρείες που σέβονται τον εαυτό του έχουν αρχίσει τις διαφορές επιστημονικής φαντασίας να τις μειώνουν. Θα είναι ντέρμπι οι εκλογές. Εχουμε πεπραγμένα και επιχειρήματα, από την άλλη έχουμε το πείραμα της μετα- δημοκρατίας. Στις εθνικές εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει ο κ.Μητσοτάκης.

Είπατε είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αν χάσετε θα πάτε σπίτι σας;

Αγχος γι' αυτό θα έχει ο κ.Μητσοτάκης. Αν χάσει τις ευρωεκλογές δεν θα τον έχω αντίπαλο τον Οκτώβρη. Και εγώ τον θέλω. Γιατί δεν θα βρω άλλον αντίπαλο που να κάνει τόσο απλόχερα λάθη- δώρα, όπως αυτό το χθεσινό. Η 26η Μαϊου θα είναι δημοσκόπηση χωρίς το ερώτημα ποιός θα κυβερνήσει. Το αποτέλεσμα μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις στη ΝΔ, θα οδηγήσει σε παταγώδη κατάρρευση του αφηγήματος περί περιπάτου, που έχει στήσει ο κ.Μητσοτάκης.
Δεν υπάρχει πιθανότητα να χαθεί η πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. 

Μπορεί να αλλάξει η επιλογή για εκλογές τον Οκτώρη;

Οχι, δεν υπάρχει περίπτωση, αν και δέχθηκα εισηγήσεις και το έχω πει δημόσια. Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα έχει επανέλθει στην πραγματικότητα. θεωρώ επίσης ότι οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να φανεί το σύστημα της απάτης που έχει στήσει ο κ.Μητσοτάκης. Το αποτέλεσμα θα αλλάξει και την παράσταση νίκης για τις εθνικές εκλογές. 

Ο κ.Θεοδωρικάκος εκτίμησε ότι η ΝΔ θα κερδίσει όλες τις περιφέρειες και οι υποψήφιοί σας στους 3 μεγάλους δήμους δεν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο


Είναι δυνατόν να με ρωτάτε πάνω στις προβλέψεις του κ.Μητσοτάκη; Ο,τι προβλέπουν διαψεύδεται. Το μόνο που δεν έχει διαψευστεί ακόμη είναι ότι θα κερδίσουν τις εκλογές. Δεν θα κερδίσουν. 


Φοβάστε τον αντίκτυπο στους υποψηφίους σας στη Β. Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ενώ αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα υπήρχε πολιτικό κόστος, στο τέλος της ημέρες μετατρέπεται σε όφελος. Η Συμφωνία δεν έδωσε, κέρδισε. Οσο περνάει στη συνείδηση ότι το πρόβλημα δεν είναι οι βόρειοι γείτονές μας, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε απερίσπαστοι τον εξ  ανατολών κίνδυνο. Εχω την αίσθηση ότι η Συμφωνία αποτέλεσε τον καταλύτη για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.  Θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε πολιτικό όφελος, όχι ζημία. Θα φανεί στην κάλπη. 

Ενταση με την Τουρκία- τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα. Η αντίδραση Κύπρου- Ελλάδας είναι διπλωματική.  Πού θα πάει όλο αυτό; Ποιά είναι η κίννηνη γραμμή μας;

Κρατήσαμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν θα γίνουν ανεκτές μονομερείς ενέργειες. Διαμηνύουμε στην Τουρκία ότι αν συνεχίσει τον ολισθητό δρόμο θα υπάρξουν συνέπειες. Αν συνεχίσει αυτή την τακτική πο είναι αδιέξοδοι θα υπάρξουν, το πιθανότερο, οικονομικές κυρώσεις. Πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, δεν μπορεί να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και δεν θα γίνει ανεκτό. 

Υπάρχει κόκκινη γραμμή; Αν το άλλο γεωτρύπανο μπει στην ελληνική υφαλοκρυπίδα. Τί θα κάνουμε; Θα μείνουμε στη λεκτική καταδίκη;

Θα ήθελα να μην προκαταλάβω αρνητικές εξελίξεις. Οι κινήσεις αυτές δεν έχουν στρατηγικό βάθος. Αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα με σύνεση, με νηφαλιότητα. Ο λαός πρέπει να είναι σίγουρος γιατί έχουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.ΝΔ για συνέντευξη Τσίπρα: Έλεγε ψέματα πιο γρήγορα από τη σκιά του

Δηκτικά σχολίασε την συνέντευξη του κ.Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι ο κ.Τσίπρας έλεγε ψέματα πιο γρήγορα και από τη σκιά του, ενώ «η μόνη ειλικρινής στιγμή του ήταν ότι ομολόγησε ότι δεν έχει πρόβλημα αν και κάποιοι υπουργοί του κάνουν μυστικά διακοπές με θαλαμηγούς».

Η ΝΔ αναφέρει τα εξής:

Την Τετάρτη χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του». Τώρα που συνειδητοποίησε ότι θα χάσει, τις λέει δημοσκόπηση. Και σε 12 μέρες που θα μιλήσουν οι πολίτες, θα μας πει ότι «έλαβε το μήνυμα».
Δώδεκα μέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ζει εκτός τόπου και χρόνου. Ούτε μια λέξη για τους νέους και τη μεσαία τάξη. Ούτε μια λέξη για την πρωτοφανή ανομία και την υπερφορολόγηση. Ούτε μια λέξη για την Υγεία και την Παιδεία που κατέστρεψε. Δεν έχει κανένα σχέδιο για τη χώρα.
Η μόνη ειλικρινής στιγμή του επηρμένου κ. Τσίπρα, ο οποίος έλεγε ψέματα πιο γρήγορα και από τη σκιά του, ήταν όταν ομολόγησε ότι δεν έχει πρόβλημα αν και κάποιοι υπουργοί του κάνουν μυστικά διακοπές με θαλαμηγούς. Προφανώς γιατί ο ίδιος έδωσε το καλό παράδειγμα.
Στις 26 Μαΐου ο πιο αλαζόνας Πρωθυπουργός που γνώρισε ποτέ ο τόπος θα πάρει την απάντηση που του αξίζει σε όλες τις κάλπες. Του ευχόμαστε από τώρα καλές διακοπές.Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης