ΔΕΗ: Όλη η αλήθεια για τα τιμολόγια στο ρεύμα

dei

Το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση από τις αρχές του 2019 τόσο της χρέωσης προμηθευτή όσο και του τέλους λιγνίτη, που τροφοδοτούν τον ΕΛΑΠΕ

H κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μπορεί να έκανε χθες το γύρο της αγοράς, δεν απομακρύνει όμως την βεβαιότητα ότι η Επιχείρηση θα ενσωματώσει την ρήτρα δικαιωμάτων ρύπων, προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλεί η εκτίναξη του κόστους των CO2.

Εκείνο που δεν είπε χθες ο υπουργός είναι το σχέδιο, με το οποίο θα περάσει στα τιμολόγια η νέα επιβάρυνση. Το υπουργείο από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει εκπονήσει ένα πλάνο, με το οποίο ακόμη κι αν επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ρήτρα CO2, να λειτουργήσει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα εξισορροπεί την όποια επιβάρυνση των τιμολογίων, με αντίστοιχες μειώσεις άλλων χρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό οι συνέπειες για τα νοικοκυριά θα είναι από μικρές έως ασήμαντες.

Το σκεπτικό του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο πλεονασματικός Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) να αποτελέσει το ρυθμιστή για τη σταδιακή μείωση, με προοπτική κατάργησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), το οποίο περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος και καταβάλλεται από τους καταναλωτές.

Το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση από τις αρχές του 2019 τόσο της χρέωσης προμηθευτή όσο και του τέλους λιγνίτη, που τροφοδοτούν τον ΕΛΑΠΕ. Ο ειδικός λογαριασμός όμως θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και το συρρικνωμένο ΕΤΜΕΑΡ.

Σε αυτό το μηχανισμό στηρίζεται το χθεσινό «μαρκάρισμα» στον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας μονοψήφιας αύξησης τιμολογίων, με σκοπό η ΔΕΗ να πετύχει την βελτίωση της λειτουργικής της κερδοφορίας. Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Παναγιωτάκης έχει μεταφέρει από καιρό τους προβληματισμούς του στο υπουργείο και για αυτό και ο ίδιος ο υπουργός δημόσια είχε αφήσει ανοικτό το θέμα της ενσωμάτωσης της ρήτρας CO2, παραπέμποντας στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ στα τέλη του 2018. Στις συζητήσεις αυτές υπήρχε πάντα από την πλευρά του υπουργείου ως «μπαλαντέρ» η μείωση ή ακόμη και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας του 15% που επίσης παραδέχτηκε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Παναγιωτάκης ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται μείωσή της, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται πολύ σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (6)

xamos

ΔΕΗ.... ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

George

Δεν θέλω το CO2 ούτε τον λιγνίτη. Μπορώ να μην πληρώνω κερατιάτικα για τη ρύπανση που δεν προκαλώ εγώ και δεν ευθύνομαι εγώ? Μπορώ να έχω ένα κράτος που αφήνει ελεύθερο τον καθένα να παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να του βάζει εμπόδια και χωρίς να τον τιμωρεί, ώστε να μπορώ να παράγω το δικό μου καθαρό ρεύμα ή να το αγοράζω από έναν καθαρό προμηθευτή?

Kostis

Που ήσουν εσύ όταν ο γιωργάκης μοίραζε επιδοτήσεις για ΑΠΕ;

Los Bomboneros

Η αλήθεια είναι ότι όποιος είναι συνεπής στις ληστρικές πληρωμές των κηφήνων της ΔΕΗ είναι ηλίθιος. Για να είναι 22.000 νοματαίοι εκεί μέσα και να κονομάνε 3000+ μέσο μισθό, σε οδηγούν να γίνεις τζαμπατζής εν συντομία. Να δίνεις πού και πού κανά ευρώ, ίσα ίσα για να μην σου κόψουν το ρεύμα. Ούτως ή άλλως, ποτέ δε θα εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα, ούτε οι αργόμισθοι θα φύγουν από κει μέσα. Ενώ αντιθέτως, αν είσαι τακτοποιημένος με τις οφειλές σου και δε χρωστάς, στο αναγνωρίζει η ΔΕΗ και σου κόβει και το 15% για να συνεχίσεις να παριστάνεις το κορόιδο και να γλεντάνε οι μπαταχτσήδες.

Ωμός

Το 15% βέβαια δεν το κόβει από τις συνολικές κιλοβατόρες αλλά από αυτές που βάζει στον έναντι για πλάκα. Πέρυσι έκαψα 1500 κβω τα πλήρωσα κανονικά και φέτος μου ξαναβάζει 1500 ενώ εγώ μένω αλλού και το ρολόϊ θα γράψει 100. Τώρα όμως πρέπει να τους ακουμπήσω 690 ευρουλάκια, γιατί έτσι τους αρέσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4715011

Έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας, όπως φάνηκε σε Λονδίνο και Αθήνα το τελευταίο διήμερο – Σημαντικά ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με funds και μεγάλα οικονομικά ονόματα μέσα στην εβδομάδα

6
4901336

«Οδηγός για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι η διαφάνεια στις συναλλαγές, η διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο και η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών», τόνισε ο υπουργός

2