ΛΑΡΚΟ: Απόφαση - κόλαφος για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων €135 εκατ.

ΛΑΡΚΟ: Απόφαση - κόλαφος για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων €135 εκατ.

Άμεση απειλή για «λουκέτο» αλά... Χαλυβουργική για τη βιομηχανία σιδερονικελίου μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση με τη ΔΕΗ

larko
Σοβαρούς τριγμούς, με απειλή λουκέτου προκαλεί για τη ΛΑΡΚΟ, η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις του ελληνικού Δημοσίου προς την εταιρεία, συνολικού ύψους άνω των 135 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η απόφαση του ΔΕΕ, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 24 Ιανουαρίου, θα ζητά την επιστροφή από την Λάρκο κονδυλίων που διατέθηκαν από το ελληνικό δημόσιο ως εγγυήσεις προς τις τράπεζες αλλά και για την συμμετοχή του σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά την περίοδο από το 2009 έως και το 2011.

Η απόφαση αυτή θεωρείται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για την κρατικοδίαιτη βιομηχανία, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί στο κόκκινο, με ζημιές, υπέρογκα χρέη που μόνο στη ΔΕΗ φτάνουν τα 285 εκατ. ευρώ αλλά και μεγάλο λειτουργικό κόστος με πάνω από 1.100 άτομα προσωπικό.

Η ώρα της κρίσης φαίνεται ότι έχει φτάσει για την πολύπαθη εταιρεία, την ώρα που η ΔΕΗ και μέτοχος της βιομηχανίας με 11,4% έχει δώσει παράταση έως την προσεχή Παρασκευή 11 Ιανουαρίου για την ρύθμιση των χρεών ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο εταιρειών σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έδωσε πίστωση χρόνο πριν κατεβάσει το διακόπτη, γνωρίζοντας την εξέλιξη της υπόθεσης με τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Επιχείρηση είχε ανακοινώσει παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την παράταση στις διαπραγματεύσεις. Η ΔΕΗ ζητά εγγυημένη πληρωμή για την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει στη ΛΑΡΚΟ. Εάν η λύση αυτή δεν υπάρξει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την βιομηχανία.

Κλείσιμο
Η υπόθεση της Λάρκο ξεκίνησε το 2014, όταν η ΕΕ διαπίστωσε ότι η στήριξη του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία, παραβιάζει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού ζητώντας από την Ελλάδα να ανακτήσει τα χρήματα που δόθηκαν προς την βιομηχανία. Όμως η χώρα μας δεν το έπραξε και η Κομισιόν προσέφυγε τότε στο ΔΕΕ, για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Λάρκο, το περασμένο Φθινόπωρο και η βιομηχανία άσκησε έφεση, η οποία με βάση τις τελευταίες πληροφορίες απορρίφθηκε.

Η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει τον πονοκέφαλο που έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση, η ζημιογόνος βιομηχανία για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος συνδέεται με την προσπάθεια να μείνει ζωντανή η εταιρεία κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες πρωτοβουλίες που πήρε το ΥΠΕΝ για την ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση αφού ακύρωσε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας το 2015, προ εβδομάδων εμφανίστηκε να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της Λάρκο. Στα μέτρα που έχει σχεδιάσει περιλαμβάνονται η υπογραφή νέας σύμβασης με την ΔΕΗ, η μείωση της παραγωγής, ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους, η αποπληρωμή χρεών κ.α. Ωστόσο με την σημερινή της μορφή η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να επιβιώσει και τα κυβερνητικά μέτρα που συζητούνται είναι αδύνατο να σταματήσουν τον μεγάλο κατήφορο που έχει πάρει από καιρό η βιομηχανία.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ΥΠΕΝ καλείται να διαχειριστεί το υπέρογκο χρέος προς τη ΔΕΗ που αντιμετωπίζει τις δικές της δυσκολίες ρευστότητας και δηλώνει αποφασισμένη, όπως είδαμε και στην περίπτωση της Χαλυβουργικής να τα διεκδικήσει. Μέχρι σήμερα το υπουργείο έμπαινε εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια μόνο που αυτή την φορά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Πηγή: www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης