Έως την Παρασκευή η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Προσαυξήσεις για όσους δεν πληρώσουν

Έως την Παρασκευή η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Προσαυξήσεις για όσους δεν πληρώσουν

Οποιος δεν πληρώσει την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθεί με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής

akinita-new-sim
Έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2018 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η πέμπτη έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

Αναλυτικότερα:

- Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2018

- Η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2018

- Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου 2018

Κλείσιμο
- Η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου 2018

- Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου 2019

Στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων δεν καταβάλει το ποσό οφειλής που αναγράφεται στο TAXIS έχει δύο επιλογές. Είτε να πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση.

Οποιος δεν πληρώσει την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθεί με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Αν κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει σε 5 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του φόρου και να μπει στην πάγια ρύθμιση για πληρωμή σε 12 δόσεις του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ 2018 (δηλαδή οι 5 δόσεις θα γίνουν 12). Η άλλη λύση για τον φορολογούμενο είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις (έως 12).

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι φορολογούμενοι που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του 2017 δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου καθώς αυτές ήδη συμψηφίστηκαν με τις οφειλές Ενιαίου Φόρου Εισοδήματος που βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), προβλέπεται ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ΔΟΥ συμψηφίζουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους, με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά θα μπορούσαν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης