ΕΝΦΙΑ: Ερωτήματα για τις νέες αλλαγές μετά τις διαρροές για τη διετία 2019-2020

eisfores

Στη ΔΕΘ η κυβέρνηση παρουσίασε στους θεσμούς τις αλλαγές που επιθυμεί να επιφέρει στον ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 2020 –και ενώ όλες οι πλευρές αναμένουν να δουν σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η α΄δόση του φετινού φόρου ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Μετάλλαξη του ΕΝΦΙΑ με αλλαγές και ανατροπές για μεσαίες περιουσίες σχεδιάζει η κυβέρνηση, με βάση τους πίνακες που χθες βράδυ διέρρευσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά τις σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, η κυβέρνηση παρουσίασε στους θεσμούς τις αλλαγές που επιθυμεί να επιφέρει για το 2019 και 2020 –και ενώ όλες οι πλευρές αναμένουν να δουν σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η α΄δόση του φετινού φόρου ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αντί να διαλύσουν όμως τις ανησυχίες ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πλήξει τις μεσαίες ιδιοκτησίες, οι πίνακες δημιουργούν και ερωτηματικά, αφού λείπουν σημαντικά κομμάτια του παζλ για τον υπολογισμό του νέου φόρου. Ενώ πχ η μεγάλη ελάφρυνση φαίνεται να προκύπτει για ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ, τα βάρη πέφτουν σε περιουσίες 200.000 ευρώ και άνω. Δεν διευκρινίζεται επίσης αν στην αξία αυτή θα συνυπολογιστούν και τα αγροτεμάχια –όπως επιχείρησε να το κάνει αρχικά η κυβέρνηση το 2015 χωρίς να το προβλέπει το Μνημόνιο αλλά τελικώς έκανε πίσω μετά την κατακραυγή. Επιπλέον δεν διευκρινίζεται αν ο νέος φόρος θα υπολογιστεί και με άλλες αντικειμενικές αξίες από αυτές που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να φανεί αν ελαφρύνονται πράγματι οι σημερινοί μικροϊδιοκτήτες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τις αλλάζει κάθε χρόνο, και το 2019 και το 2020. Μετά την φετινή αύξηση, πάμπολλες περιοχές είναι στο όριο να αλλάξουν κλιμάκιο με μια επόμενη αύξηση –οριακή έστω- περνώντας σε υψηλότερο κλιμάκιο φορολόγησης.

Με βάση την επιλεκτική διαρροή 

- μείωση της επιβάρυνσης θα πρέπει να δουν οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων. Υπολογίζεται ελάφρυνση για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και 388,88 εκατ. ευρώ για το 2020. Δηλαδή, συνολικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ 90-110 ευρώ ανά ιδιοκτήτη κατά μέσο όρο.

- με τη μείωση που υπόσχεται η κυβέρνηση, το 2020 ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να μειωθεί από τα 3,09 δισ. ευρώ φέτος, στα 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα και οι εισπράξεις θα μειωθούν στα 1,8 δις ευρώ από 2,65 δις. ευρώ σήμερα.

- το σχέδιο προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά τη διετία 2019 - 2020 με την θέσπιση ενός μικρού αφορολογήτου ποσού ενδεχομένως έως τα 20.000 ευρώ – 30.000 ευρώ ή στην εφαρμογή πολύ χαμηλών συντελεστών για τα αρχικά κλιμάκια του νέου φόρου Ακινήτων.

- τα μεγαλύτερα βάρη θα εξακολουθούν να σηκώνουν οι έχοντες περιουσία άνω των 200.000 ευρώ οι οποίοι δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο για την ακίνητη περιουσία

- ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου η Τιμή Ζώνης κινείται κοντά στις 2.000 ευρώ/τ.μ. ή το ακίνητο τους ξεπερνά τα 100 τ.μ. σε Ζώνη με Τιμή πάνω από 1.500 ευρώ/τ.μ., δεν θα δουν ελάφρυνση.

Οι αλλαγές θα αποτιμηθούν από τους θεσμούς και οι επιπτώσεις τους θα καταγραφούν στην Έκθεση που θα υποβάλουν για την χώρα μας στο Eurogroup τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΨΕΥΤΗΣ .ΚΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Θ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ..

Δεξιός

Τι να πω ! Εν όψει συνέντευξης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ο Τσίπρας βάζει γκολ με τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο επέβαλε η ΝΔ στον οποίο θα έκανε έκπτωση η ....... ΝΔ. Τι θα υποσχεθεί τώρα επ΄ αυτού ο Μητσοτάκης ; Εργάζονται στην Πειραιώς 33 μερόνυχτα μπας και καταφέρουν να γράψουν ένα απλό λογίδριο 33 λεπτών για να αντιπαρατεθούν στον Αλέξη. Και τώρα θα πρέπει να αλλάξει όλο το λόγο και τα επιχειρήματα. Τον περιπαίζει για τα καλά ο Αλέξης. Είναι για γέλια το κόμμα της μίζας και του Πινοσέτ. Και δε φτάνουν όλα αυτά, αλλά βάζει και άλλο γκολ παραμονή της συνέντευξης, με το θέμα των θαλασσοδανείων. Πάει για πνίξιμο η ΝΔ.

ΝΑ ΛΕΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

τρολακι του ΤΣΙΡΙΖΑ παρε τα 0,60 για το ποσταρισμα και τα υπολοιπα 3 θα τα παρεις στις εκλογες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xilton-new-money-ena

H ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχεια καί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του κτιρίου που διαχειρίζεται η Hilton, από τον τουρκικό όμιλο  Dogus

24