Έβγαλαν πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. τον Ιούλιο αλλά δεν έδωσαν ούτε ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου

xrei_dimosio

Συνεχίζεται η στάση πληρωμών παρά τις ΔΕΘ, τις γραβάτες και τα πλεονάσματα

Ούτε οι «γραβάτες» για το τέλος του Μνημονίου, ούτε τα δάνεια του Μνημονίου για να πληρώσει το δημόσιο τους ιδιώτες, στάθηκαν ικανά για να δώσει η κυβέρνηση τα λεφτά που χρωστάει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρότι ήταν όρος στο Μνημόνιο να έχουν μηδενιστεί ως τον Αύγουστο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου Τομέα, τα χρέη προς τον Ιδιωτικό Τομέα δεν μειώθηκαν καθόλου τον Ιούλιο! Παρέμειναν στα 2,720 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς ήταν και τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή (μεσάνυχτα Τετάρτης – ξημερώματα Πέμπτης) το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι τον Ιούλιο ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,087 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες βράδυ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

- Υπουργεία, κρατικοί φορείς, ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία και δήμοι χρωστούσαν τον Ιούλιο συνολικά 1,934 δισ. ευρώ. Σε έναν μήνα αποπλήρωσαν δηλαδή μόλις 84 εκατ. ευρώ, από τα 2,018 δισ. ευρώ που χρωστούσαν τον Ιούνιο του 2018.

- Άλλο τόσο όμως αυξήθηκαν τον ίδιο έναν μήνα τα χρέη του Κράτους σε δικαιούχους για επιστροφης φόρου (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Τον Ιούνιο χρωστούσε 706 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 84 εκατ. ευρώ, σε 790 εκατ. ευρώ.

Για να καλύψει την αποτυχία της η κυβέρνηση και επειδή μόνον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν παρακρατά τελικά τα χρήματα των δικαιούχων, ένα σημαντικό ποσό ύψους 401 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα (δάνειο) εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων, διοχετευθηκε για πληρωμή επιστροφών φόρων. Στην πράξη δηλαδή, παρά τα υπερπλεονάσματα που ανακοινώνει, η κυβέρνηση στρέφει το δάνειο που πήρε για αποπληρωμή ληξιπροθέσμων σε νέες τρέχουσες υποχρεώσεις για επιστροφές φόρων, και όχι στις πραγματικές υποχρεώσεις που έπρεπε να έχει εξοφλήσει δώ και χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι τον μήνα Ιούλιο τα υπουργεία δεν έδωσαν ούτε φράγκο για να πληρώσουν χρέη τους, τα νοσοκομεία αύξησαν τα χρέη τους κατά 15 εκατομμύρια αντί να τα μειώσουν, ενώ ΕΦΚΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία που πρέπει να δώσουν συντάξεις και να επιστρέψουν παράνομες κρατήσεις, πλήρωσαν μόνον 59 εκατομμύρια από τα 912 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν τον Ιούνιο σε ιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Συνταξιούχος

Το κράτος θα πληρώνει ή τους αναξιοπαθούντες συνταξιούχους ή τα λαμόγια της της επιχειρηματικότητας.

200 εκατομμυρια και κατι .....

το ΜΗΝΑ .....πληρωνουμε τους κηφηνες παπαδες .....για να τραγουδανε .....πατερ υμων , αγιος ο θεος και κυριε ελεησον ....Οποιος ΘΕΛΕΙ ....τραγουδια , να πληρωσει την ορχηστρα .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

10
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες