Έβγαλαν πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. τον Ιούλιο αλλά δεν έδωσαν ούτε ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου

xrei_dimosio

Συνεχίζεται η στάση πληρωμών παρά τις ΔΕΘ, τις γραβάτες και τα πλεονάσματα

Ούτε οι «γραβάτες» για το τέλος του Μνημονίου, ούτε τα δάνεια του Μνημονίου για να πληρώσει το δημόσιο τους ιδιώτες, στάθηκαν ικανά για να δώσει η κυβέρνηση τα λεφτά που χρωστάει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρότι ήταν όρος στο Μνημόνιο να έχουν μηδενιστεί ως τον Αύγουστο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου Τομέα, τα χρέη προς τον Ιδιωτικό Τομέα δεν μειώθηκαν καθόλου τον Ιούλιο! Παρέμειναν στα 2,720 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς ήταν και τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή (μεσάνυχτα Τετάρτης – ξημερώματα Πέμπτης) το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι τον Ιούλιο ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,087 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες βράδυ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

- Υπουργεία, κρατικοί φορείς, ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία και δήμοι χρωστούσαν τον Ιούλιο συνολικά 1,934 δισ. ευρώ. Σε έναν μήνα αποπλήρωσαν δηλαδή μόλις 84 εκατ. ευρώ, από τα 2,018 δισ. ευρώ που χρωστούσαν τον Ιούνιο του 2018.

- Άλλο τόσο όμως αυξήθηκαν τον ίδιο έναν μήνα τα χρέη του Κράτους σε δικαιούχους για επιστροφης φόρου (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Τον Ιούνιο χρωστούσε 706 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 84 εκατ. ευρώ, σε 790 εκατ. ευρώ.

Για να καλύψει την αποτυχία της η κυβέρνηση και επειδή μόνον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν παρακρατά τελικά τα χρήματα των δικαιούχων, ένα σημαντικό ποσό ύψους 401 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα (δάνειο) εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων, διοχετευθηκε για πληρωμή επιστροφών φόρων. Στην πράξη δηλαδή, παρά τα υπερπλεονάσματα που ανακοινώνει, η κυβέρνηση στρέφει το δάνειο που πήρε για αποπληρωμή ληξιπροθέσμων σε νέες τρέχουσες υποχρεώσεις για επιστροφές φόρων, και όχι στις πραγματικές υποχρεώσεις που έπρεπε να έχει εξοφλήσει δώ και χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι τον μήνα Ιούλιο τα υπουργεία δεν έδωσαν ούτε φράγκο για να πληρώσουν χρέη τους, τα νοσοκομεία αύξησαν τα χρέη τους κατά 15 εκατομμύρια αντί να τα μειώσουν, ενώ ΕΦΚΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία που πρέπει να δώσουν συντάξεις και να επιστρέψουν παράνομες κρατήσεις, πλήρωσαν μόνον 59 εκατομμύρια από τα 912 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν τον Ιούνιο σε ιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Συνταξιούχος

Το κράτος θα πληρώνει ή τους αναξιοπαθούντες συνταξιούχους ή τα λαμόγια της της επιχειρηματικότητας.

200 εκατομμυρια και κατι .....

το ΜΗΝΑ .....πληρωνουμε τους κηφηνες παπαδες .....για να τραγουδανε .....πατερ υμων , αγιος ο θεος και κυριε ελεησον ....Οποιος ΘΕΛΕΙ ....τραγουδια , να πληρωσει την ορχηστρα .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kin_5

«Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί κατά τα τελευταία χρόνια σε έναν αγαπητό προορισμό για ξένες επενδύσεις» αναφέρει η γερμανική υπηρεσία που φιλοξενεί δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του οργανισμού Enterprise Greece

6
3fa9d1f6d17c9b1ecfe58b52fb588169_XL

Μειωμένη κατά 1,3 εκατ. θέσεις εμφανίζεται η ζήτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια για τη θερινή σεζόν με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων από πλευράς των εταιρειών γεγονός το οποίο αποτυπώνει κι ένα πρώτο σημάδι για την τάση της αγοράς, μετά το θετικό σερί των τελευταίων ετών για τον ελληνικό τουρισμό. 

ee1b877e4ccd9ec89cd3513db26077d0_XL

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών με δύο σταθμούς, το έτος 2037 και ενδιάμεσο το 2027, ολοκληρώνει μέσα στο Μάρτιο το υπουργείο Υποδομών, περιλαμβάνοντας σημαντικές τομές στο σύνολο των συνδυασμένων μεταφορών, τις ακτοπλοϊκές μεταφορές, τα λιμάνια, τα εμπορευματικά κέντρα, τις σιδηροδρομικές υποδομές, τις διεθνείς συνδέσεις και τις οδικές μεταφορές.