Βαρουφάκης: Φόροι, περικοπές συντάξεων και λιτότητα.... η αλήθεια για το «τέλος» των μνημονίων

varouf

Μεγάλη συνέντευξη του επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25 στον Guardian, όπου αναλύει τις απόψεις του για τη μετά μνημονίων Ελλάδα

Με σαφείς υπαινιγμούς κατά της κυβέρνησης που επιμένει στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου», αλλά και ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός για την «επιτυχία» του «προγράμματος διάσωσης» που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, εμφανίστηκε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών του πρώτου εξαμήνου (2015) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο επικεφαλής -πλέον- του κόμματος ΜέΡΑ25, Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής, αμφισβητεί την απόδοση του προγράμματος διάσωσης και τονίζει την «κληρονομιά» του μνημονίου, ήτοι τα μέτρα υψηλής φορολόγησης, τις περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και τη σκληρή λιτότητα που συνεπάγεται των μόνιμων, κατά τη συμφωνία που «πέτυχε» ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιονομικών στόχων.

«Η αλήθεια για το "τέλος" των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης:εξωπραγματικός ΦΠΑ & φόροι για τις μικρές επιχειρήσεις.Νέες περικοπές συντάξεων & νέα τιμωρητική φορολόγηση για τα φτωχότερα στρώματα από το 2019.Ένας μόνιμος δημοσιονομικός στόχος= σκληρή λιτότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίζεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα στα διεθνή ΜΜΕ.Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει ότι η ανάκαμψη δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι η Ελλάδα παραμένει υπό καθεστώς λιτότητας και φυλακής χρέους. Καυτηρίασε τη στάση των ΜΜΕ, λέγοντας πως παρουσίασαν «την οκταετή παρέμβαση της Ευρώπης στην Ελλάδα ως πρότυπο συνετής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στα "μαύρα πρόβατά" της, μια περίπτωση "σκληρής αγάπης" που φέρεται να λειτούργησε».

«Την ίδια εβδομάδα που μία κατεστραμμένη Ελλάδα εισήλθε σε άλλα 42 χρόνια σκληρής λιτότητας και βαθύτερης σκλαβιάς του χρέους (2018-2060), πώς μπορεί να παρουσιαστεί ως γεγονός το τέλος της λιτότητας και η επανακτημένη οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί τι είναι η οικονομική διάσωση (bailout) και γιατί η εκδοχή της Ελλάδας είναι εξαίρεση στον κανόνα και δεν τελειώνει ποτέ. «Μετά την πανωλεθρία του τραπεζικού τομέα του 2008, σχεδόν κάθε κυβέρνηση προχώρησε σε οικονομική διάσωση των τραπεζών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις έδωσαν το πράσινο φως στην Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αντίστοιχα, για να εκτυπώσουν βουνά δημόσιου χρήματος προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες από το ναυάγιο. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις του ΗΒ και των ΗΠΑ δανείστηκαν μεγάλα ποσά για να βοηθήσουν περαιτέρω τις τράπεζες που βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ οι κεντρικές τράπεζές τους χρηματοδότησαν μεγάλο μέρος αυτών των χρεών.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο ξεδιπλώνεται ένα πολύ χειρότερο δράμα λόγω της περίεργης απόφασης της ΕΕ, το 1998, για τη δημιουργία νομισματικής ένωσης με μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν έχει ένα κράτος να τη στηρίζει πολιτικά και 19 κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για τη διάσωση των τραπεζών τους σε περιόδους οικονομικού αναβρασμού, αλλά χωρίς μια κεντρική τράπεζα για να τις βοηθήσει. Γιατί αυτή η ανώμαλη ρύθμιση; Επειδή η γερμανική προϋπόθεση για την ανταλλαγή του γερμανικού μάρκου με το ευρώ ήταν μία πλήρης απαγόρευση οποιασδήποτε χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα προς τράπεζες ή κυβερνήσεις - ιταλικές ή ελληνικές για παράδειγμα.

Οπότε, συνεχίζει, όταν το 2009 οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες αποδείχθηκαν ακόμη πιο χρεοκοπημένες από αυτές της Wall Street ή του Σίτι, δεν υπήρχε κεντρική τράπεζα με νόμιμη εξουσία ή υποστήριξη από την πολιτική βούληση για να τις σώσει. Έτσι, το 2009, ακόμη και η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ πανικοβλήθηκε όταν της είπαν ότι η κυβέρνησή της έπρεπε να ρίξει, σε μία νύχτα, 406 δισ. ευρώ από χρήματα φορολογουμένων στις γερμανικές τράπεζες.

Δυστυχώς, δεν ήταν αρκετό. Λίγους μήνες αργότερα, οι σύμβουλοι της κ. Μέρκελ την ενημέρωσαν ότι, όπως οι γερμανικές τράπεζες, το υπερχρεωμένο ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του. Αν είχε κηρύξει την πτώχευσή του, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα ακολουθούσαν το παράδειγμα, με αποτέλεσμα το Βερολίνο και το Παρίσι να αντιμετωπίσουν μια νέα οικονομική διάσωση των τραπεζών τους ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Σε εκείνο το σημείο, αποφασίστηκε ότι δεν θα επιτρεπόταν στην ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια, δηλαδή να ομολογήσει την πτώχευσή της.

Για να διατηρήσει το ψέμα, η χρεοκοπημένη Αθήνα έλαβε, υπό το προπέτασμα καπνού της "αλληλεγγύης προς τους Έλληνες", το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία, το οποίο ήταν για να μεταβιβαστεί αμέσως στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Για να ηρεμήσουν οι θυμωμένοι Γερμανοί βουλευτές, αυτό το γιγαντιαίο δάνειο δόθηκε υπό την προϋπόθεση της βίαιης λιτότητας των ελληνικών πολιτών, τοποθετώντας τους σε μια μόνιμη μεγάλη ύφεση.

Αλλά αυτός ο εφιάλτης τελείωσε την περασμένη εβδομάδα; Ούτε στο ελάχιστο. Από τεχνική άποψη, τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης είχαν δύο συνιστώσες. Η πρώτη προέβλεπε πως η ΕΕ και το ΔΝΤ παραχωρούν στην ελληνική κυβέρνηση κάποια χρηματοδοτική διευκόλυνση με την οποία θα προσποιούνταν την αποπληρωμή των χρεών της. Στη συνέχεια ερχόταν η σκληρή λιτότητα που έλαβε τη μορφή των παράλογα υψηλών φορολογικών συντελεστών και των άγριων περικοπών σε συντάξεις, μισθούς, δημόσια υγεία και εκπαίδευση. Την περασμένη εβδομάδα, το τρίτο πακέτο διάσωσης όντως έληξε, ακριβώς όπως το δεύτερο είχε τελειώσει το 2015 και το πρώτο το 2012.

Τώρα έχουμε ένα τέταρτο τέτοιο πακέτο, το οποίο διαφέρει από τα τρία τελευταία σε δύο επουσιώδη σημεία. Αντί για νέα δάνεια, οι πληρωμές ύψους 96,6 δισ. ευρώ που έπρεπε να ξεκινήσουν το 2023 θα αναβληθούν μέχρι το 2032, οπότε τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν με τόκους επιπλέον των άλλων μεγάλων αποπληρωμών που έχουν προγραμματιστεί προηγουμένως. Και, δεύτερον, αντί να το ονομάσουμε ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης, η ΕΕ το ονόμασε, θριαμβευτικά, το "τέλος της διάσωσης".

Οι παράλογα υψηλοι συντελεστές ΦΠΑ και φόροι μικρών επιχειρήσεων θα συνεχιστούν φυσικά, όπως και οι νέες περικοπές των συντάξεων και οι νέες τιμωρητικές φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φτωχότερους που έχουν προγραμματιστεί για το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να διατηρήσει μακροπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% έως το 2021 και 2,2% μεταξύ 2022-2060) που απαιτεί μόνιμη λιτότητα, στόχος στον οποίο το ίδιο το ΔΝΤ δίνει λιγότερο από 6% πιθανότητες να επιτευχθεί ποτέ από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης.

Συνοψίζοντας, αφού έσωσαν τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών της Ευρώπης, και μετά την μετατροπή της Ελλάδας σε φυλακή οφειλετών, την περασμένη εβδομάδα οι πιστωτές της Ελλάδας αποφάσισαν να κηρύξουν νίκη. Έχοντας ρίξει την Ελλάδα σε κώμα, έκαναν μόνιμη την κατάσταση κάνοντας λόγο για «σταθερότητα». Εσπρωξαν τον λαό μας στον γκρεμό και γιόρτασαν την αναπήδησή τους από τον σκληρό βράχο της μεγάλης ύφεσης ως απόδειξη ανάκαμψης. Παραθέτοντας λόγια του Τάκιτου, έφτιαξαν μια έρημο και την ονόμασαν ειρήνη», καταλήγει στις δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Οχι

Ρε βαρουφα τη ασχολείστε με τους Έλληνες αφού δεν θέλουν την ελευθερία θέλουν 400 χρόνια μνημόνια καλά περνούσαν και με τους Τούρκους πριν και τώρα με τους γερμαναραδες τους αρέσει το μαστίγωμα πάνε διακοπές μην τους παρακαλάς άλλαξε χωρα σε βαρέθηκα να τους παρακαλάς

Κώστας

Μιλάνε όλοι, μιλάνε και οι κόλοι

frewr

Οποιος θεωρει το βαρουφακη υπευθυνο και δε μπορει να κατανοησει αυτα που λεει και ποσο σωστα τα λεει ειναι απλα πιο ανοητος και απο σκουπιδεντενεκε. απλα.

Ξεχασιάρης

Είναι όμως και ξεχασιάρης όταν απαριθμεί τα επιτεύγματα του Σύριζα. Ξέχασε τα capital controls, το μπλοκάρισμα των διεθνών οικονομικών σχέσεων, και τον πρόσθετο δανεισμό για την ανακεφαλαιωση των τραπεζών το 2015 (συν τον πανάκριβο δανεισμό 90 δις ELA των τραπεζών) λόγω της διαρροής των καταθέσεων που ο ίδιος ο Βαρουφάκης προκαλούσε ασταμάτητα με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα επιτεύγματα (τραγικές επιπτώσεις) της περιόδου Βαρουφάκη και της μετά-Βαρουφακη περιόδου υπερφορολόγησης πρέπει να προστεθούν, είναι αθροιστικά (τραγικά) μεγέθη χαοτικής σπατάλης, κατάρρευσης αξιοπιστίας, υπερφορολόγησης και κωμικοτραγικών ερασιτεχνισμών! Αθροίζονται, δεν διαχωρίζονται οι δύο περίοδοι.

Στα λόγια έχεις μείνει εσύ;

Τις πράξεις του τις ξέχασες; Κάποιους μήνες ήταν υπουργός οικονομικών. Είσαι ευχαριστημένος;

ΜΑ

Προς τον αρθρογράφο: το κόστος θα ήταν 1 τρισ όχι 1 εκ!Προς τους υπόλοιπους. Διαβάστε και την δημοσίευση στον guardian (δεν είναι συνέντευξη, είναι στήλη με τίτλο opinions, η εφημερίδα φιλοξενεί συχνά κείμενά του). Α! ο Βαρουφάκης δεν κρυβόταν πουθενά, αντίθετα τον "βρίσκεις" παντού, η έκθεσή του στα διεθνή μέσα είναι πολύ μεγάλη (αλήθεια, δεν σας προβληματίζει κάπως αυτό) σε αντίθεση με τα εγχώρια μέσα. Επίσης παρακαλώ αποφασίστε γιατί τον λοιδωρείτε: 1) γιατί δεν είχε/έχει δίκιο στην ανάλυσή του; 2) γιατί προσπάθησε να πετύχει ένα πιο ήπιο μνημόνιο με μερική διαγραφή χρέους; Οι πιο προσεκτικοί θα παρατήρησαν ότι το χρέος που μετακυλίεται για μετά το 2032 είναι περί τα 100 δισ. Το ΔΝΤ μιλούσε για διαγραφή ενός τέτοιου ποσού. Τόσο περίπου (κάτι λιγότερο) το bail out του 3ου. Το μη βιώσιμο χρέος! Χρήσιμο γι αυτούς που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι με άλλη κυβέρνηση δεν θα υπήρχε 3ο μνημόνιο. Το δίλλημα απλό το 2015: ή δέχεσαι το 3ο ή το παλεύεις μέχρι τέλους. Η εξήγηση του γιατί οι "θεσμοί" αρνήθηκαν εξηγείται εύγλωττα από τον Γιάνη και κανείς δεν τον διέψευσε. Και το ρεζουμέ: πρέπει να εκτιμήσεις τι είναι χειρότερο, να υποκύψεις ή να συγκρουστείς αναλογιζόμενος μεσο-μακροπρόθεσμα το γενικό συμφέρον της χώρας. Το τραγικό: κανείς, μα κανείς σοβαρός οικονομολόγος δεν υποστηρίζει ότι με αυτά τα παράλογα πλεονάσματα (η άλλη όψη της υψηλής φορολογίας) μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Αντίθετα, όλοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Τα πράγματα είναι τραγικά απλά, όταν δέχεσαι ότι η λύση του 2015 ήταν το "φάρμακο" ξέροντας τις "παρενέργειες" (μέτρα), στη συνέχεια δεν βγάζεις "κιχ", τα δημοσιονομικά μέτρα που το συνοδεύουν και για τα οποία σήμερα ωρύεσαι και κραυγάζεις είναι στο "μενού" της επιλογής του 2015 που σήμερα χειροκροτάς. Και λίγη αξιοπρέπεια! Όσο για τον Τσίπρα; Έκανε την επιλογή του το 2015, άρχισε διστακτικά, στη συνέχεια έκανε την πιο συνεπή εφαρμογή μνημονίου και γι αυτό είναι το "καλό" παιδί του Βερολίνου (θα έπρεπε να μας εξοργίζει). Πίστεψε και αυτός στο τέλος των μνημονίων, τώρα αντιλαμβάνεται την πλήρη εικόνα, φοβάμαι ότι αυτό θα είναι πραγματική αυταπάτη. Θα προσπαθήσει να "δώσει" κάτι από τα υπερ πλεονάσματα αλλά θα είναι μη αποτελεσματικό. Ισχύει το γνωστό: πολύ λίγο, πολύ αργά.

@ΜΑ

Καλά τα λες και για τις αναλύσεις του ως προς το πρόβλημα και για τις κάκιστες επιλογές του Τσίπρα μετά τον Βαρουφάκη με υπερφορολόγηση για πλεονάσματα που φρενάρουν κάθε ανάπτυξη..... Αυτό όμως που λες ότι προσπάθησε να πετύχει ήπιο μνημόνιο δεν ξέρω πως το τεκμηριώνεις..... Αυτό που έκανε στους 5 μήνες ως υπουργός μετά το "ουάου" ήταν μία παρελκυστική πολιτική, αόριστη τελείως που ο ίδιος τη χαρακτήρισε "δημιουργική ασάφεια" (πες μου τι κατάλαβες!!!!!!) διανθισμένη με θεωρητικούρες της θεωρίας παιγνίων...... Αντί να διαπραγματευτεί με τεκμηριωμένες θέσεις πήγε με αοριστολογίες και για αυτό τον τύλιξαν οι άλλοι σε μία κόλλα χαρτί..... Και μείναμε μετά με τον Τσακαλώτο με τα γνωστά επίσης ολέθρια αποτελέσματα..... Μεγάλη η διαφορά στο τι ανέλυε ως πρόβλημα (ορθώς γενικώς) και στο τι έκανε (κακώς ειδικώς)..........

Καταθεσοδιώκτης

Η δημιουργική ασάφεια είχε αρνητικές συνέπειες, και μάλιστα μόνο στο εσωτερικό. Έδιωξε τις καταθέσεις από τη χώρα, έτσι που οι τράπεζες χρειάστηκαν τεράστιο δανεισμό ELA από την ΕΚΤ και το ευρωσύστημα, και πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση.

ΜΑ

Για το ήπιο μνημόνιο, γκουγκλαρε, αν δεν κάνω λάθος η ελληνική πρόταση υποβλήθηκε τον Μάη15, ποτέ δεν πήραμε απάντηση, σχόλιο κλπ., δεν συνέφερε πολιτικά στην Γερμανία και αυτό αρκούσε. Εντέχνως οι θεσμοί κατόρθωσαν να απαξιώσουν τον Β διαχέοντας ότι η ελληνική πλευρά κωλυσιεργούσε, δεν έφερνε προτάσεις κλπ. Να θυμήσω τι είπε ο Β για το 2ο και συγκέντρωσε συντροφικά πυρά; Κατηγορήθηκε σαν εγκάθετος Σόιμπλε, πράκτορας του Σόρος και δεν ξέρω γω τι. Γεγονός είναι ένα: αφ ης στιγμής δέχεσαι ότι το σύνολο του χρέους σου είναι βιώσιμο τότε δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το 3ο, όποιος και να ήταν. Έπρεπε να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή '15-18 που -έκπληξη- ήταν περί τα 87 δισ. Η εξυπηρέτηση τσάμπα; Όχι, με λήψη δημοσιονομικών μέτρων που απλώς δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη. Θυμηθείτε το 2ο, τι προέβλεπε, τι απέδωσε. Τώρα για τον ισχυρισμό ότι το 2015 θα βγαίναμε στις αγορές (αν συνέχιζε η κυβέρνηση Σαμαρά) δανειζόμενοι από τις αγορές και να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας μόνοι μας είναι απλώς εκτός πραγματικότητας. Οι αγορές καταλαβαίνουν το πρόβλημα και τα τρικ και δεν χαμπαριάζουν. Θα πρόσθετα δε ότι ο Τσίπρας έκανε και μεγάλη πολιτική εξυπηρέτηση στον Σαμαρά, φορτώθηκε αυτός το 3ο. Όσο αφορά τις επιλογές Τσίπρα για μετά τον Β, δυστυχώς δεν υπήρχε επιλογή! Η Γερμανία έπρεπε να πείσει τους ψηφοφόρους της ότι το πρόβλημα λύθηκε, η Ελλάδα μπορεί να φέρει τέτοια πλεονάσματα και συνεπώς να πληρώσει το χρέος της. Πως; με αιματηρά φορολογικά μέτρα (θεωρούνται άμεσης απόδοσης). Γι αυτό η διεθνής χαρά για την "έξοδο". Για τον Τσακαλώτο. Υπενθυμίζω ότι συμμετείχε με τον Β στα eurogroup, ήταν επιλογή του Β και δεν φαίνεται να είχε διατυπώσει ενστάσεις για την ακολουθούμενη πολιτική. Γιατί έκανε στη συνέχεια κόντρα πράγματα; Κομματικό καθήκον (ο Β δεν υπήρξε ποτέ μέλος ΣΥΡΙΖΑ). Και με άλλη τόση ευκολία θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο στον Χουλιαράκη (όπως ακούγεται). Κλείνοντας (τρόπος του λέγειν, είναι τεράστιο θέμα και δεν καλύπτεται με αυτόν τον τρόπο) θα έλεγα ότι χρειάζεται ψάξιμο, διάβασμα (πολύ) και σχετικά καλή γνώση οικονομικών. Τέλος δείτε τι λένε between the lines οι αποχωρούντες από την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Προσπαθούν να το πουν φυσικά "κομψά" αλλά δείτε την ουσία (πχ Ντάισεμπλουμ, Μοσκοβισί). Για παραέξω διαβάστε την έκθεση ΙΕΟ του ΔΝΤ (και ως γνωστόν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ), την είχε το capital.

@ΜΑ

Σου έγραψα κόσμια απάντηση με επιχειρήματα, αλλά δεν τη δημοσίευσαν, δεν ξέρω γιατί.........Έγραψα ότι το ήπιο μνημόνιο ήταν για εσωτερική κατανάλωση, ατεκμηρίωτο και ασαφές, για το λόγο αυτό δεν ασχολήθηκαν οι Ευρωπαίοι... Μην ψάχνουμε συνομωσιολογίες.... Επίσης ότι τα υπερπλεονάσματα με υπερφορολόγηση ΔΕΝ τα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι. Έγιναν από τους εδώ κυβερνώντες για να πληρώνονται Καρανίκες, λαθρομετανάστες και κυρίως για προεκλογικές παροχές (θα τις δούμε σε λίγο) χωρίς να διαμαρτύρεται η Τρόικα! Αναδιανομή το λένε στον Σύριζα........Για τα Between the lines, o Ντάιζενμπλουμ πάντως στο ΠΘ πριν λίγο αλλιώς τα λέει για Βαρουφάκη...... Με την ευκαιρία θα ξαναρωτήσω: Τι καταλαβαίνεις με τον όρο "δημιουργική ασάφεια"?????

MA

Αγαπητέ @ΜΑ, φαίνεται ότι δεν έγινε αρκούντως κατανοητό ότι η αύξηση της φορολογίας ήταν αναπόφευκτη για την επίτευξη τέτοιων πλεονασμάτων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ο καταμερισμός στη συνέχεια είναι άλλη ιστορία. Πχ ο ΕΝΦΙΑ, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεών η χώρα καλείται να εισπράξει 2,7 δισ (αν δεν κάνω λάθος). Το πως θα τον κατανείμει είναι εσωτερικό θέμα. Υποστηρίζεις ότι η περεταίρω μείωση του κόστους του δημοσίου θα επέφερε παρόμοια αποτελέσματα. Και δω γίνεται εμφανής η άγνοια περί των οικονομικών. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο % είναι μισθοί, μείωση θα σήμαινε ή απολύσεις ή μείωση μισθών (ή συνδυασμό), που θα σήμαινε περαιτέρω μείωση ΑΕΠ (μείωση της ήδη μειωμένης κατανάλωσης), άρα ακόμη πιο αρνητική σηματοδότηση για επενδύσεις για μην αναφερθώ σε μείωση εσόδων (ΦΕ, ΦΠΑ) αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα κλείσω επαναλαμβάνοντας το δίλημμα του 2015 και την ευχή οι φόβοι που εξέφρασα να μην βγουν αλήθεια. Η φούσκα που έζησε η χώρα παρήλθε ανεπιστρεπτί. Το πως δημιουργήθηκε, ποιοι συνέβαλλαν, τις χρόνιες εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, η επίδραση του ευρώ και χίλια άλλα συναφή έχουν καλυφθεί επαρκώς στην βιβλιογραφία. Για να πάρεις δε ξεκάθαρες απαντήσεις πάντα πρέπει να θέτεις ξεκάθαρες ερωτήσεις.

Μερική διαγραφή χρέους

Διαγραφή δημοσίου χρέους (κούρεμα της ονομαστικής αξίας που βρισκόταν στα χέρια δανειστών του δημοσίου μας) πέτυχαν μόνο οι Παπαδήμος - Βενιζέλος, και μάλιστα την μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία, δηλ. του κολοσιαίου ύψους των 100 δις! Δυστυχώς μετά το δημόσιο μας συνέχισε και έως σήμερα τις σπατάλες του σαν να μην τρέχει τίποτα, και οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις πάγωσαν.

MA

Αγαπητέ μου, μακάρι να ήταν έτσι! Αν όντως το PSI μείωνε το δημόσιο χρέος κατά 100 δισ (όπως ισχυρίζεστε) τότε αυτό θα έπρεπε να είναι περί τα 225 δισ, σωστά; Σας πληροφορώ λοιπόν ότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι στα ίδια επίπεδα όπως και πριν και με αυξητική τάση δε (340;), μπείτε στον ΟΔΔΗΧ αλλά έχετε πρόχειρο και ένα υπογλώσσιο. Οπότε συνιστώ προσοχή στο τι γράφετε, πριν το κάνετε βάλτε να δουλέψει η κοινή λογική, ΑΕΠ, δημόσιο/ιδιωτικό χρέος, ρυθμοί ανάπτυξης, αριθμοδείκτες κλπ είναι σημαντικά μεγέθη που κάποιος εύκολα μπορεί να εντοπίσει στην ΕΛΣΤΑΤ (και σε άλλες κρατικές πηγές). Ομολογώ ότι δεν κατέχω πλήρως το PSI από τεχνικής πλευράς. Αυτό όμως που σίγουρα ξέρω είναι ότι με το PSI έγινε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ιδιώτες. Μεταξύ αυτών και τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και με τις γνωστές συνέπειες στους ισολογισμούς τους, επιτυχία πάντως δεν το λες. Οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι ζόμπι με τόση κοκκινίλα στο ενεργητικό τους τα δε ασφαλιστικά ταμεία αφού εξαναγκάστηκαν να αγοράσουν τίτλους δημοσίου ξέμειναν με κολοβά assets. Η περίπτωση της Ελλάδας θα διδάσκεται στα οικονομικά πανεπιστήμια σαν case study του τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει κανείς σε περιπτώσεις δημοσίου μη βιώσιμου χρέους. Οι χειροκροτητές των Βρυξελλών και του Βερολίνου ποσώς ενδιαφέρονται για το πώς θα προκόψει η Ελλάδα, δεν ενδιαφερόμαστε εμείς οι ίδιοι, περιμένουμε από τρίτους; Αυτό που τους νοιάζει είναι να διώξουν το θέμα Ελλάδα από την ατζέντα τους και συνεπώς τις οχλήσεις από τους ψηφοφόρους τους για τα ψέμματα που τους έχουν ξεφουρνίσει (λένε ψέμματα και εις Παρισίους). Σώσανε τις τράπεζές τους φορτώνοντας το κόστος στους ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν είναι και λίγο! Για να είναι πειστικοί απαιτούνται διθύραμβοι. Πέτυχαν να κρύψουν το πρόβλημα μέχρι το 2032 (ποιος ζει ποιος πεθαίνει), η χώρα στο μεταξύ θα σέρνεται με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% το πολύ ενώ θα πρέπει να βγάζει 3,5% πλεόνασμα στην αρχή. Οι αγορές το βλέπουν και λένε μακριά, όπου ναναι θα σκάσει η μπόμπα με τέτοιο χρέος. Και φοβάμαι ότι θάρθει η στιγμή που εμείς οι ίδιοι θα εκλιπαρούμε να βγούμε από την ευρωζώνη, το ευρώ θα είναι απαγορευτικά σκληρό νόμισμα για μια ισοπεδωμένη οικονομία με τόσο μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό έξω από την χώρα, καταστροφή! Η πρόβλεψη πολύ μαύρη, ε; Ολόψυχα εύχομαι να πέσω 100% έξω! Δυστυχώς τα σημάδια, αν τα ερμηνεύσεις και τα προεκτείνεις στο μέλλον δεν οδηγούν σε κάτι διαφορετικό.

@ΜΑ

Το χρέος δεν μειώθηκε λόγω συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.... Κόκκινα δάνεια (δικό τους λάθος) και μαζικές εκροές καταθέσεων (λάθος σε μεγάλο βαθμό και του Βαρουφάκη). Παρεμπιπτόντως: Αν νομίζεις ότι μία χώρα όπως η Ελλάδα με μηδενική σχεδόν βιομηχανία, τεράστιες εισαγωγές "σκληρών" αγαθών, ακόμη και αγροτικών και μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση, θα σωθεί με επιστροφή στη δραχμή (λόγω υποτίμησης), θα σου συνιστούσα να το δεις ξανά και πιό ψύχραιμα, πριν ψάχνεις στα σκουπίδια για λεμονόκουπες. Αν πάλι ζεις στο εξωτερικό όπως ο Βαρουφάκης μπορείς άνετα να λες ότι θές!

MA

Δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η αντιπαράθεση. Σε πληροφορώ όμως ότι το ένα από τα 2 παιδιά μου πετάει προς εξωτερικό την επόμενη βδομάδα με προοπτική παραμονής. Το 2ο έπεται (οπότε μπορείς να καταλάβεις περίπου την ηλικία μου). Το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας είναι πλεονασματικό, εξάγουμε ανθρώπινο δυναμικό. Κλείνοντας συνιστώ να διαβάσεις στη "Καθημερινή" συνέντευξη του επισκέπτη καθηγητή Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής στο Princeton, πρώην υποδιευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Α! και ο Β (απ' όσο ξέρω) Ελλάδα κατοικεί, απλώς ταξιδεύει πολύ. Είπαμε, πριν γράψουμε κάτι, ας το διασταυρώσουμε ή αν δεν είμαστε σίγουροι γιατί να το αναφέρουμε; Ντόρος να γίνεται; Καλή τύχη.

Self fulfilling prophecies

Με αριστερά και κρατισμό, φυσικά δεν θα έρθει ανάπτυξη. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι ο φιλελευθερισμός και οι υψηλής ποιότητας θεσμοί είναι αναγκαίες συνθήκες. Ο Βαρουφακης, ο Σύριζα κι η αριστερά είναι αυτοεκπληρούμενες προφητείες αυτοκαταστροφής. Αυτό έκανε το εξάμηνο Βαρουφάκη, πχ καταστροφή των τραπεζών.

περίεργος

Ακόμα ελεύθερος κυκλοφορεί αυτός; Δικαιοσύνη δεν υπάρχει;

George

Τελικά να τυπώσουν € οι τούρκοι για να ξεπεράσουν την κρίση ?................

@Μπαρουφοκονόμικς

Αν και η ανάλυσή του περί σωτηρίας των γερμανικών τραπεζών και γενικά της γερμανικής οικονομίας, καθώς επίσης της προβληματικής πολιτικής της τρόικας για εξωπραγματική μονόπλευρη και μακροχρόνια λιτότητα είναι σε πολλά σημεία ορθή, οι δράσεις του ως υπουργού οικονομικών σε κρίσιμη φάση με τη γελοιότητα της.... "δημιουργικής ασάφειας" της παρελκυστικής πολιτικής του πουθενά και οι ιδέες του για παράλληλα νομίσματα οδήγησαν σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, σε Capital controls, σε μείωση αξιοπιστίας και τόσα άλλα.... Σαν τον γιατρό, που κάνει διάγνωση στον ασθενή με πυρετό και στο ερώτημα "τι κάνουμε?", αντί να δώσει φάρμακο, κωλυσιεργεί και μετά σηκώνεται και φεύγει.......... Δυστυχώς Μπαρουφοκονόμικς! !!!!!!!

Μελλοντολογία μπαρούφα

Το 2010 ο Βαρουφάκης πρόβλεπε ότι έως το 2012 η Γερμανία θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και θα επανερχόταν στο μάρκο, ώστε να αποφύγει να αναγκάζεται να συνεχίζει να δανείζει το ελληνικό δημόσιο με χαμηλότοκα δάνεια.

Νικος

Το κακό είναι ότι τον δικαιώνουν τα γεγονότα.

Αντε και εις ανωτερα

Με τον καιρο σχηματιζω την εικονα οτι υπηρξες μια χοντρη μεγαλη καμπια με ανθρωπινο προσημο

γιωργος

ναι αυτος σας φταει ασχετοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fitch_ratings_main

"Ο Fitch πιστεύει ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα οδηγούσε σε αληθινή αναταραχή τις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές του ΗΒ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του

idrogonan

Ένα κοίτασμα με απολήψιμα αποθέματα 120 εκατ. βαρέλια υδρογονανθράκων μπορεί να εισφέρει 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα έσοδα του Δημοσίου – Σε εξέλιξη οι γεωλογικές – γεωφυσικές έρευνες και οι περιβαλλοντικές μελέτες στη Δυτική Πελοπόννησο

1
d9e536e6c7dd49dba4e6acb0c1c4bfba

 H Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) απέρριψε τις πρόσθετες επενδύσεις που προβλέπονταν στο master plan και ενέκρινε μόνο τις υποχρεωτικές επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και αυτές υπό όρους! - Προσφυγή στη Διαιτησία μελετά η διοίκηση της Cosco

4