Κομισιόν: Από «κόσκινο» η χορήγηση «χρυσής βίζας» σε Ελλάδα και Κύπρο

pass

Δημοσίευμα των FT επισημαίνει ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να λάβει αυστηρά μέτρα για τις χώρες που τη χορηγούν - Ανάμεσά τους Μάλτα, Ουγγαρία, Αυστρία, Λετονία, Λευκορωσία, Πορτογαλία

Αυστηρά μέτρα ετοιμάζεται να λάβει η Κομισιόν εναντίον κυβερνήσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, σχετικά με τη χορήγηση υπηκοότητας σε πλούσιους μη Ευρωπαίους ξένους, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το «βρώμικο» χρήμα που εισέρχεται από τη Ρωσία στην ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι το σχήμα «χρυσής βίζας» σε οκτώ κράτη - μέλη θα βρεθεί υπό αυστηρό έλεγχο στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας των Βρυξελλών να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για την καταγωγή ευκατάστατων Ρώσων που έχουν κάνει αίτηση για μαλτέζικη υπηκοότητα.

«Σε περιπτώσεις αμφιβολιών (για την προέλευση της περιουσίας του) ένα άτομο δε θα πρέπει να έχει το προνόμιο της υπηκοότητας. Δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη», δηλώνει η Επίτροπος από την Τσεχία.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ του προγράμματος της «χρυσής βίζας» δεν είναι μόνο η Μάλτα και η Κύπρος, αλλά και οι Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Πορτογαλία.

Αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσφέρουν την εθνική υπηκοότητά τους σε αντάλλαγμα σημαντικών αγορών σε ακίνητα ή ομόλογα, σημειώνουν οι FT.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερες να επιλέγουν τα δικά τους κριτήρια για την χορήγηση της βίζα. Ωστόσο η Κομισιόν, αναμένεται να δημοσιοποιήσει το φθινόπωρο μία έκθεση, στην οποία πιθανότατα να επικρίνει αυτές τις χώρες μέλη για ελλιπή έλεγχο των δικαιούχων που λαμβάνουν υπηκοότητα, καθώς και της προέλευσης των χρημάτων τους.

Η έκθεση αυτή θα συνταχθεί στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της ΕΕ για την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια, όπως και η κα Γιούροβα, επικεντρώνεται κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί το πρόγραμμα που έχει σε λειτουργία η Μάλτα, το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί πολλοί Ρώσοι με αμφιβόλου προελεύσεως χρήματα.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα «χρυσής βίζας» αποτέλεσαν το 2016 μόλις το 0,1% των περιπτώσεων αιτήσεων απόκτησης υπηκοότητας ΕΕ από πολίτες τρίτων χωρών.

«Θέλουμε όλα τα κράτη να είναι συνεπή και να μην δίνουν τη δυνατότητα σε εγκληματίες να έρχονται στην Ευρώπη και να έχουν ίδια δικαιώματα με ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ και πολλά χρόνια, εργάζονται, πληρώνουν φόρους και έχουν παιδιά και ακόμη περιμένουν για την υπηκοότητα», σημείώσε η Γιούροβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα εργαστεί ταχύτερα για την αναβάθμιση της «μαύρης λίστας» των χωρών υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος, με τη Ρωσία μέχρι στιγμής αν μην βρίσκεται σε αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΧAIΛ ΜΕΡΚΕΛ-EU

Aσε κουκλίτσα μου τους Ρώσους και πές μαςότι το πρόβλημα έιναι με τους Κινέζους ... που σας έχουν πάρει τα σώβρακα. Το εμπορικό παιγνίδι η Γερμανική Eνωση το έχασε πρό καιρού.

χα χα χα

Αναφέρεσαι καημενούλη στο τεράστιο γερμανικό πλεόνασμα; Μάλλον δεν γνωρίζεις οτι η Γερμάνια κάνει εκτεταμένες εξαγωγές στην Κίνα

Διωνη

Οπου Κομισιον Γερμανια και θα ηθελε αυτο το χρημα στα ταμεια της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ergostasio

Ένα βήμα πριν το ναυάγιο, έφτασε χθες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον λιγνίτη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση στο διαγωνισμό μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους για τους επενδυτές, την συμφωνία για την πώληση των δύο λιγνιτικών επιχειρήσεων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

14b128fba685b54f75578ac1693f89a5_XL

«Είχε ήδη χορηγηθεί προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της μεταβολής της πραγματικής και νομικής κατάστασης των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της μετά την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων  ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών