Financial Times: Το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα δεν έχει εκλείψει

ft-new-sim2

Πάνω από 30.000 προσλήψες στο Δημόσιο έγιναν με τέτοια κριτήρια υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, για να μην αναφέρουμε τη στρατιά συμβούλων των υπουργών του, γράφουν οι FT στο άρθρο με τίτλο «τι άλλαξε και τι δεν άλλαξε η κρίση στην Ελλάδα»

Δομικά προβλήματα της ελληνικής νοοτροπίας θα κάνουν δύσκολη την ουσιαστική αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα εκτιμά στην ουσία το άρθρο των FT

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από μια χαμένη 8ετία. Τι άλλαξε κατά τη διάρκεια αυτών των ετών; Και τι έμεινε ίδιο; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως σημειώνει, από το 2010 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κατά 1/3, πάνω από 300.000 άνθρωποι μετανάστευσαν, ενώ όσοι έμειναν πίσω είναι αντιμέτωποι με ανεργία στο 20%.

Καθώς η χώρα οδεύει προς την 20η Αυγούστου και την έξοδο από τα Μνημόνια, το ερώτημα είναι αν αυτή η τραυματική 8ετία λειτούργησε ως κάθαρση από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να κάνει η Αθήνα αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν καταφανείς ελλείψεις: ένα καταστρεπτικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μια υπερβολική γραφειοκρατία και τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα φοροδιαφυγής.

ft-new-sim


Άλλα μέτρα, όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι νέοι κανόνες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, αποσκοπούν στην προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε έναν τομέα που περιβάλλεται από ξεπερασμένους κανονισμούς και περιοριστικές πρακτικές συνδικάτων.

Στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν ενδείξεις αισιοδοξίας μεταξύ των εταιρειών που αντιμετώπισαν την κρίση και επιστρέφουν τώρα στα κέρδη, καθώς και μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων που προσελκύουν επενδυτές.

Από την πλευρά του δημόσιου τομέα όμως, ένα αναποτελεσματικό σύστημα δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης αποδείχτηκε ανθεκτικό στη μεταρρύθμιση, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά οι Έλληνες δεσμεύονται να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάκαμψη.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Πάνος Τσακλόγλου «Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να καταλάβουν οι Έλληνες ότι μια δουλειά στον δημόσιο τομέα - μακράν και η πιο δημοφιλής επιλογή για πτυχιούχους - δεν πρόκειται να είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή για το μέλλον, καθώς οι περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα είναι στον ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου για μικρές επιχειρήσεις και βετεράνος επιχειρηματίας αναφέρει: : «Από τις εταιρείες που τα πήγαιναν καλά πριν από την κρίση, περίπου το 20% έχουν καινοτομήσει και ακμάζουν και ένα 40% τα καταφέρνουν εξυπηρετώντας τα χρέη τους, αλλά δεν κερδίζουν χρήματα». Ενα 40% αποτελούν τις λεγόμενες εταιρείες ζόμπι που δεν πληρώνουν φόρους ή τις υποχρεώσεις τους σε δάνεια κλπ.

«Οι τζίροι είναι 60% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σύμφωνα με τον οποίο η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ενθαρρυνθεί μια πιο επιχειρηματική, εξαγωγική κουλτούρα. «Αρχίζει να συμβαίνει. Οι ελληνικές εταιρείες συνειδητοποίησαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων ότι πρέπει να στραφούν στις εξαγωγές για να επιβιώσουν», σημειώνει.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει αναφέρει πολλάκις (και στους FT τον περασμένο Ιούνιο) ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω εξαιτίας του πελατειακού μοντέλου σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Πάντως, σημειώνουν οι FT ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν έχουν καταφέρει να πείσουν ότι οι πελατειακές σχέσεις έχουν εκλείψει.

Πάνω από 30.000 προσλήψες στο Δημόσιο έγιναν με τέτοια κριτήρια υπό την ηγεσία του για να μην αναφέρουμε τη στρατιά συμβούλων των υπουργών του κ. Τσίπρα, γράφουν οι FT.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (36)

τρελοπενηντάρης

Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι , πρέπει να συμπληρώσουν τα 67 έτη, χωρίς να υπολογίσουμε σε πόσα χρόνια θα τους αποδοθεί σύνταξη.Αμεση αναστολή σύνταξης σε όσους δεν έχουν κλείσει τα 67 έτη ή τα 62 με 40 έτη εργασίας, αυτό επιβάλλει η ισονομία σε μία χώρα, διαφορετικά μιλάμε για πυραμίδα.Αν θέλει το οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα να σώσει τη χώρα , πρέπει να το εφαρμόσει άμεσα και να καταργήσει το πελατειακό κράτος.Επίσης δημιουργία νοσοκομείων για εξαρτώμενους απο ηρωίνη και άμεση εξάλειψη μεγάλου μέρους εγκληματικότητας.Οποιος πράξει αυτά τα δύο θα σώσει τη χώρα.

Και η αλητεία πρέπει να έχει όρια

Τι λες ρε αλητάμπουρα του Τσίπρα, μας τα πήρατε όλα και τρώτε με χρυσά κουτάλια. Η Αχτσιόγλου ομολόγησε πέρυσι ο,τι τμήμα του περισσεύματος ήταν του ΕΦΚΑ, το οποίο στη συνέχεια μοίρασε στους πολικούς σας φίλους.

kyriakos

Κομμουνιστες. Το 2018 οι ελλαδιστανοι, οι βλαμμενοι, έχουν κομμουνιστες στην εξουσία!!! Δεν το χωράει το ανθρώπινο μυαλό. Δεν το χωράει ο νους. Ένα σύστημα που διέλυσε τους λαούς πάνω στους οποίους εφαρμόστηκε, ένα σύστημα του οποίου είδαμε ΌΛΗ την πορεία, ένα σύστημα που κατέρρευσε πριν από ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ένα σύστημα που όσοι έχουν ΛΙΓΗ γνώση πολιτικής οικονομίας ξέρουν ότι είναι το σύστημα που ξεφτυλιζει τον άνθρωπο. Τους υπερασπιστές αυτού του συστήματος ψήφισε αυτό που ονομάζουμε λαός. Η σαβούρα, τα άτομα που γεννήθηκαν από χαλασμένα σπερματα, οι μισοριξιες, οι αδιαμόρφωτες ψυχές, οι μη πλήρως ανεπτυγμενοι εγκέφαλοι κι οι απόγονοι των Οθωμανών που δεν έφυγαν κι έκαναν κολιγια με τους αλβανοτσαμηδες.

Το πελατειακό κράτος των άπλυτων «χτίζεται» τώρα !!

Επειδή με Αλέκση οι Έλληνες έβαλαν την ουρά στα σκέλια, οι Πιστωτές τον αντάμειψαν ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ένα ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από το προηγούμενο !!! Οι βασανιστές των Ελλήνων είναι οι διεφθαρμένοι Χριστοφοράκοι !! Όχι ο Αλέκσης ο Ειλικρινής !!

dimitri

Μας έπεισες κοπέλα μου. Οτι και να κάνεται η ΝΔ θα είναι πρώτη στις εκλογές.

Πάμε δυνατά!!!

Ξήλωμα του βρωμερού κατεστημένου της κλεπτοκρατίας ΝΔΠΑΣΟΚ από γειτονιά σε γειτονιά κύριε Τσίπρα.

dimitri

Φυσικά εσένα δεν σε αγγίζει φοροφυγά - Τσυριζέεε μου?

Γιατι δεν ψηφιζουμε Δημιουργια Ξανα..εδω ολες οι απαντησεις.

α) γιατι ειμαστε δ.υ.-συνδικαλΗστες-κρατικοδιαιτοι ή έφηβοι συνταξιουχοι (λογικον)...β) γιατι μας αρεσει να μας γλενταν οι δ.υ.-συνδικαλΗστες-κρατικοδιαιτοι και οι έφηβοι συνταξιουχοι (λογικον και αυτο, γεμισαμε βιτσιοζους)...γ) θα ψηφισουμε κουλη για να φυγει ο τσιπρας (ο οποιός μας υποσχεθηκε οτι το γλεντι θα συνεχιστει)....δ) γιατι βρωμανε τα πόδια του τζημερου, το ακουσα στην εκπομπη του παπαδακη.

ΦΡΑΠΕΔΙΑΡΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Εμεις ανεβοκατεβαζουμε κυβερνησεις στην Ελλαδα....Ας λενε οτι θελουνε στην Ευρωπη , στους FT και οποιος αλλος....

George

Το πελατειακό κράτος είναι ένα μόνο από τα πολλά κακά. Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι πολιτικοί μας έχουν ξεπουλήσει στα ξένα συμφέροντα, προφανέστατα εξυπηρετώντας τα προσωπικά τους συμφέροντα, με τρόπο άκρως προκλητικό.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑ 45 ΚΑΙ 50 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 40((ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΕΚΟ)),ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ!,ΑΝΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΚ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΥΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΤΗΣ ΠΑΓΩΤΑΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΡΑΠΕΔΙΕΣ ΜΑΣ,Ω!!! ΣΟΥΠΕΡ!!!.

@

Για οποιον κανει οτι δεν ειδε μιλαει για συνταξιουχους και φοροφυγαδες. Οσο για το δημοσιο 30000 δικους του δεν εχει βαλει με ΤΙΠΟΤΑ. Εκτος αν εννοει τους καθηγητες που ξαναπροσελαβε με τα απο τους προηγουμενους ανεκδιηγητους.

ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ

Μ. ΣΕΦΕΡΛΗΣ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ YOUTUBE ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕ ΠΟΛΛΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης