Στα 130-150 δισεκατομμύρια τα πραγματικά χρέη στην εφορία

xreh

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στα 101,5 δισ. ευρώ που ανακοινώνονται επισήμως, περιλαμβάνονται μόνον οι βεβαιωμένες απαιτήσεις του δημοσίου και όχι οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

«Κρυφά» χρέη επιπλέον 30 δισ. ευρώ -ή κατ΄ άλλες πηγές και 50 δισ. ευρώ- βαραίνουν τους 3,8 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, οι οποίοι οφείλουν όλοι μαζί σήμερα 101,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Σε περίπτωση δηλαδή που τυχόν προσπαθούσαν οι οφειλέτες αυτοί να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις οφειλές τους, δεν θα τους αρκούσαν να καταβάλουν 101,5 δισ. αλλά θα καλούνταν να πληρώσουν «καπέλο» και άλλα, σαν τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στα 101,5 δισ. ευρώ που ανακοινώνονται επισήμως, περιλαμβάνονται μόνον οι βεβαιωμένες απαιτήσεις του δημοσίου και όχι οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων – ΚΕΔΕ ορίζει ότι «κατά την εκάστοτε είσπραξιν των δημοσίων εσόδων εισπράττεται υποχρεωτικώς και η επί του καταβαλλομένου ποσού της οφειλής αναλογούσα προσαύξησις λόγω εκπροθέσμου καταβολής». Συνεπώς οι προσαυξήσεις αυτές εμφανίζονται κατά την εξόφληση του χρέους «στο γκισέ» της εφορίας, δηλαδή την στιγμή που κάποιος πληρώνει την οφειλή μαζί με τους τόκους που αναλογούν.

Παρότι δεν καταγράφεται πουθενά στα επίσημα στοιχεία ποιο είναι το συνολικό ποσό των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής για όλα αυτά τα συσσωρευμένα 101,5 δισ. ευρώ τα οποία χρωστούν στο δημόσιο 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ξεπερνούν κατά πολύ το 30% ή 50% των επίσημων οφειλών, υπολογίζοντας ότι επιβάλλεται προσαύξηση τουλάχιστον 0,78% τον μήνα ή 8% ετησίως (ή πολλαπλάσια τα προηγούμενα χρόνια) για κάθε μήνα καθυστέρησης αποπληρωμής της βεβαιωμένης οφειλής.

Στην πραγματικότητα πάντως, δεν πρόκειται για λογιστική αλχημεία ή «greek statistics». Αντιθέτως, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, είναι αδύνατον και για το δημόσιο ακόμα να υπολογίσει πόσες είναι οι τρέχουσες οφειλές για προσαυξήσεις, πάνω στα απλήρωτα χρέη που έχουν βεβαιωθεί. Και αυτό γιατί κάθε μέρα άλλοι εξοφλούν και άλλοι δημιουργούν νέα χρέη και προσαυξήσεις, καθώς επίσης ίσχυαν άλλα επιτόκια και άλλα «πλαφόν» (πχ 100% - 300% επί της αρχικής οφειλής ή και χωρίς κανέναν «πλαφόν» για χρέη μετά το 2013 κλπ) ανάλογα με το πόσα παλαιά είναι κάθε οφειλή και ποια χρονιά ακριβώς ξεκίνησε να «τρέχει». Επιπλέον κατά καιρούς εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες διαγράφονται ή αλλάζουν οι προσαυξήσεις, ενώ έρχονται και ρυθμίσεις χρεών με βάση τις οποίες όποιος τις τηρεί έχει μεγάλη έκπτωση (έως και 80% σε κάποιες περιπτώσεις), αλλά εάν τις χάσει, τα ποσά αυτά εκτοξεύονται αυτομάτως και πάλι στα ύψη

Φορούν "καπέλο" αντί ..."γραβάτα"

Οι μεγαλύτερες προσαυξήσεις πάντως βαρύνουν παλαιές πτωχευμένες επιχειρήσεις με τεράστια χρέη από δεκαετίες πριν, όπως πχ η πρώην Ολυμπιακή, η Πειραϊκή Πατραϊκή ή, πιο πρόσφατα, η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ΑΧΕΠΕΥ, που φαίνεται μεν να χρωστάει 6 δισ. ευρώ αλλά με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ξεπερνάει κατά πολύ και τα 10 δισ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις για εκπρόθεσμες πληρωμές οφειλών στο δημόσιο εμφανίζονται μόνον στον Απολογισμό του Κράτους κάθε έτους και αφορούν ολική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγινε μέσα στην χρονιά. Το 2016 για παράδειγμα, καταγράφεται ότι βεβαιώθηκαν 73 εκατ. ευρώ «προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής λοιπών εσόδων» και 1,3 εκατ. ευρώ «τόκοι στους φόρους περιουσίας και ΦΠΑ». Τα περισσότερα «κρύβονται» όμως σε διάφορους κωδικούς, μαζί με οφειλές και πρόστιμα, όπως πχ «Προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές» 3 δισ. ευρώ σε φόρους και 30 δισ. σε μη φορολογικά έσοδα.

Στην πραγματικότητα, από τα 101,5 δισ. χωρίς τις προσαυξήσεις αυτές, ούτε τα μισά δεν προέρχονται από φόρους. Το 51,2% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αποφάσεις δικαστηρίων και λοιπά μη φορολογικά έσοδα). Και το 85% εξ αυτών το χρωστούν μόλις 16.000 μεγαλοφειλέτες. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 17% από τα 5,12 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν με κατασχέσεις το 2017, αφορούσε οφειλέτες με χρέη κάτω από 10.000 ευρώ όλα κι όλα.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Συνταξιούχος

Γιατί να πληρώσουν οι οφειλέτες τα χρέη τους αν δεν κινδυνεύουν να χάσουν προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων αυτοκίνητο ή σκάφος ή εξοχικό σπίτι ή δευτερεύουσα κατοικία ή κατάστημα ή γραφείο ή ξενοδοχείο ή εργοστάσιο ή βιοτεχνία ή αγρόκτημα ή καταθέσεις???

χεχεχε

στην Ελλάδα από τα παλιά χρόνια είναι φετίχ την κυβερνούσαν απατεώνες πολιτικοί. Βέβαια τα τελευταία 30-35 χρόνια το κακό παραεγινε. άμα βρεις τίμιο πολιτικό το γιορταζεις επαιτειο. τέρμα οι ελπίδες σ αυτή τη χώρα μ αυτούς τους απατεώνες.

ΝΙΚΟΣ

Επίσης δεν μπορούν να υπολογιστούν αυτά που χρωστάει ο "ένας στον άλλο". Δηλαδή αυτοί που λόγω κρίσης, ανεργίας, οικονομικής κατάρρευσης, κατέφυγαν σε αδελφό/η , πατέρα ,μάνα, ξάδελφο/η , φίλο/η κλπ κλπ κλπ. Ξέρω πολλούς και πολλές. Δεν υπάρχει σωτηρία η μου φαίνεται ;

Κατσαπλιαδες...

Στο προϋπολογισμό βάζουν ότι θα εισπραχθουν 15-20% κ κοροϊδεύουν τόσα χρόνια τους τροικανους!!! Τους πήρε γραμμή ο Δρ Σοιμπλε κ τους έβαλε να υπογραψουν 99 χρόνια κ μέχρι το 2060 γλέντι ατελείωτο!! Γιατί η Ελλάδα κυβερνηθηκε κ θα κυβερναται από απατεώνες!!!

***

Φυσικα και κρατανε ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ τυπου Ολυμπιακης και Πειραϊκή Πατραϊκής που εχει κλεισει απο το 1996. Πριν ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ χρονια δηλαδη! Αυτη η Ακροπολις που χρωσταει 6 δις και τις εβαλαν και αλλα 4 να παει 10ΔΙΣ το φεσι εχει τη μεγαλυτερη πλακα. 10 ΔΙΣ ουτε η Google με την Apple παρεα δε πληρωνουν αλλα βλεπεις αμα κραταμε τα νουμερα στο θεο, εχουμε να λεμε οτι θα παρουμε αυτο το 20%. Αμα βαλουμε τα πραγματικα νουμερα τοτε θα φανει τι θα παρουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ (οτι παιρνουν εδω και χρονια δηλαδη)

Ι.Κάλφας Σουηδία

Μια και μόνο είναι η ερώτηση . Αυτά τα 130-150 δις καταγράφονται στο ισολογισμό του κράτους ως ΈΣΟΔΑ; Καλά θα είναι κάποιος να μας το πει για να το ξέρει ο Έλληνας διότι οι Εταίροι μας το ξέρουν.

Αχρηστοι !!!!!!!!

Δεν σας αξιζει ουτε ενα ευρω !!!!!!

Ποιους αλήτες πληρώνουμε δέκα (10) χρόνια ΤΩΡΑ με αίμα ;;

Δέκα χρόνια εξοντώνουν με ΦΟΡΟΥΣ και ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ τους έντιμους φορολογούμενους που δήλωναν τα εισοδήματά τους !! Γιατί τους επιτρέπουμε να μας εξοντώνουν ... ;;; μαζεύουν λεφτά για να ζουν βασιλικά, αγγαλιά με τα ΛΑΜΟΓΙΑ !! Φτάνει πια !! ΩΣ ΕΔΩ !!

Tony

Τον κακό σου τον καιρό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hotel_gr

Στην πρώτη θέση βρέθηκαν τα ελληνικά ξενοδοχεία όσον αφορά τους δείκτες ποιότητας σε ένα σύνολο επτά προορισμών της Μεσογείου και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Κύπρο και την Τουρκία.

papantasio-gaila

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις μετά το Πάσχα – Μειώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος στο επίκεντρο, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που υποστήριξε χθες ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα, ώστε να περιμένουμε το τέλος του χρόνου»

tsakalotos_art

Η αύξηση που επικαλείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την περίοδο 2015-2016 προήλθε γιατί αυξήθηκαν οι φτωχότεροι και μειώθηκαν οι πιο πλούσιοι - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ που διαψεύδουν τον υπ. Οικονομικών