ΔΝΤ: Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρέους παραμένουν αβέβαιες

lagardee_arthroo11

«Απαραίτητη» η εφαρμογή των «δίδυμων μέτρων» μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, «η κυβέρνηση  μας είπε ξεκάθαρα ότι θα εφαρμοστούν» - Ανοιχτή τώρα η πρόσβαση στις αγορές «αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί» ανέφερε το στέλεχος του Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν  - Να μην αλλάξουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Το ΔΝΤ εξέφρασε σήμερα και ανοιχτά τις επιφυλάξεις του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την αινιγματική στάση που τήρησε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Στα αρχικά συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης του Άρθρου 4 μετά τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «η ελάφρυνση του χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».

Τα στελέχη του ΔΝΤ καλωσορίζουν μεν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να παρέχουν επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους στο μέλλον (2032) αλλά προσθέτουν πως «είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε τέτοια πρόσθετη ελάφρυνση χρέους να βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, ιδιαίτερα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Οι αγορές είναι τώρα ανοιχτες αλλά «θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση χρέους» ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στους Θεσμούς Πίτερ Ντόλμαν καλώντας τους Ευρωπαίους να λάβουν υπόψη τους τις επιπτώσεις ενός πλεονάσματος 2,2% «επί σχεδόν 50 έτη» για την ανάπτυξη και σχολιάζοντας ότι ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν πετύχει τέτοια πλεονάσματα ακόμη και σε βάθος δεκαετίας. «Κυρίως πετρελαιοπαραγωγές χώρες» είπε.

Άλλο ένα μήνυμα που έστειλε το στέλεχος του ΔΝΤ είναι η επιθυμία του ταμείου να μην αλλάξουν τις οι συλλογικές συμβάσεις. "Θα υποστηρίζαμε την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να μην πάρουν πίσω τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας" ανέφερε ο κ. Ντόλμαν. Επίσης σχολίασε ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων μπορεί να μειωθεί αν εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου το 2020 ("δείχνοντας" προς τα λεγόμενα αντίμετρα).

Εν μέρει λόγω της επίπτωσης του πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ως το 2060 το ΔΝΤ αναμένει μακροπρόσθεσμα ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ (νωρίτερα 2% το 2018 και 2,4% το 2019), σημειώνει ως ρίσκα το δημογραφικό πρόβλημα (τη γήρανση του πληθυσμού) και προσθέτει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα όπως το άνοιγμα των αγορών και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Το ΔΝΤ θα είναι παρόν μετά τις 20 Αυγούστου με το δικό του πρόγραμμα μετα-μνημονιακής επιτήρησης, Post Program Monitoring (PPM).

Πλεονάσματα εις βάρος της Υγείας της Παιδείας και των επενδύσεων

Ο κ. Ντόλμαν μιλώντας στην Αθήνα και μέσω teleconference στο διεθνή Τύπο, είπε πως πιστεύει ότι με τα ισχύοντα μέτρα μπορεί να πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 αλλά τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες για δαπάνες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, και των επενδύσεων που δεν εξυπηρετούνται για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

«Μας είπαν ξεκάθαρα ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα του 2019 και του 2020»

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 είπε ότι η εφαρμογή τους «είναι απαραίτητη» μεταξύ άλλων «ως προς το μήνυμα για τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».

«Οι δίδυμες μεταρρυθμίσεις του 2019 και του 2020 είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την κατεύθυνση στην οποία πορεύεται η χώρα» είπε ο κ. Ντόλμαν. Σε νέο ερώτημα προς το τέλος της συνέντευξης έδειξε να μην ανησυχεί ότι δεν θα εφαρμοστούν, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές μας είπαν πολύ ξεκάθαρα (very firmly) ότι θα εφαρμόσουν (they are going to do) τις μεταρρυθμίσεις του 2019 και του 2020».

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και να αναπτυχθεί ταχύτερα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντόλμαν προσθέτοντας ότι πρέπει να αρθούν τα capital controls και να αντιμετωπιστεί το πολύ υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων στις Ελληνικές τράπεζες.

«Αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα των stress tests»

Ερωτηθείς όμως για το θέμα είπε ότι «αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα των stress tests» απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Σχολίασε απλώς πως ο τραπεζικός τομέας, με δεδομένο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, είναι η «μηχανή» που λείπει για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Η πλήρης έκθεση βάσει του Άρθρου 4 αναμένεται στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστο και θα περιλαμβάνει και την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA).

Διαβάστε ΕΔΩ στα Ελληνικά τα πρώτα συμπεράσματα από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα. 


dnt-simpe-1
dnt-simpe-2
dnt-simpe-3
dnt-simpe-4

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Παναγιωτης

Μας λέει με άλλα λόγια ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ η ανάπτυξη που θα βοηθούσε το χρέος δεν πρόκειται ποτέ να την δούμε. Αν κοιτάξουμε τη διόγκωση του χρέους με τον Τσίπρα σε απόλυτους αριθμούς, αν δούμε τη χειροτέρευση του σαν ποσοστό του ΑΕΠ και αν δούμε την κατρακύλα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας θα θυμώσουμε. Θα θυμώσουμε άσχημα με τον ψεύτη πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το άνθρωπο που φορά γραβάτα και κάνει επικοινωνιακό σόου με χρήματα του λαού. Στόχος του τώρα, να μας κοροϊδέψει πάλι για να διασωθεί πολιτικά.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ-ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

H Ελλάδα βγαίνει καθαρά από το μνημόνιο! Τέλος η λιτότητα! Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον! Ο Αλέξης Τσίπρας διευθέτησε οριστικά το χρέος και με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη. Έλληνα, μπορείς πια να κοιτάς με χαμόγελο την αυριανή μέρα! Μεγάλη νίκη του λαού!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thess_ar

Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης με τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του μετρό, το λιμάνι, και το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των προωθούμενων επενδύσεων της Fraport αλλά και την προοπτική της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, να συντελούν στην άνοδο της ζήτησης για μίσθωση ή αγορά ακινήτων.

erga1

Πωλητήρια σε δύο από τα ισχυρότερα κρατικά μονοπώλια στον τομέα του φυσικού αερίου και της διύλισης πετρελαίου, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, βάζει διαδοχικά από τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση ποντάροντας στην άντληση εσόδων άνω των 2 δισ. ευρώ.

euro0

Δεν επιτεύχθηκε ακόμα συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το διάδοχο νόμο Κατσέλη - Στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 5 Απριλίου παραπέμπεται και η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περί το ένα δισ. ευρώ

2
xrhmatistirio

Ως «μητέρα» των μαχών χαρακτηρίζουν την 29η Μαρτίου οι αγοραστές των ελληνικών τραπεζών καθώς εκείνη την ημερομηνία περιμένουν να ενταθούν οι ανοικτές πωλήσεις από τους short επενδυτών, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών (Alpha bank, Eθνική).