Εκπρόσωπος Ελλάδας στο ΔΝΤ: Το Ταμείο θα μείνει και χωρίς ελάφρυνση του χρέους

ghf

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι το 2030, είπε ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος  - Τι ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα - Τι θα συμβεί αν το Eurogroup δεν ποσοτικοποιήσει τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους την επόμενη Πέμπτη

Η μορφή της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα μας θα ξεκαθαριστεί από τις αποφάσεις του Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλο.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψαλιδόπουλος επισήμανε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εως το 2030, γι' αυτό και ζητήθηκαν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και ποσοτικοποιημένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίκούς θεσμούς.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει μακροχρόνια βιώσιμο» τόνισε ο κ. Ψαλιδόπουλος για να προσθέσει: «Αν την άλλη Πέμπτη (σ.σ. συνεδριάζει το Eurogroup) ή κάποιες μέρες αργότερα δοθεί θετικό σήμα τότε θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του ταμείου ώστε να λήξει τέλος Αυγούστου. Αν δεν δοθούν αυτά που ζητά τότε δεν θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή».

psalidopoulos1

Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ 

Ο κ. Ψαλιδόπουλος πρόσθεσε ωστόσο ότι η μη ενεργοποίηση της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν σημαίνει και την αποχώρηση του ΔΝΤ από την χώρα μας καθώς υπάρχει η προοπτική της λειτουργίας του ως τεχνικού συμβούλου. «Το Ταμείο θα είναι παρών καθώς δεν είναι οργανισμός που δρα ανεξάρτητα από την θέληση των μελών του. Τα μέλη του καθορίζουν την στάση του. Το Ταμείο συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και γι αυτό βρίσκομαι στην Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ υπενθύμισε πως το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσισε τον Ιούλιο του 2017 την «κατ' αρχήν έγκριση προγράμματος για την Ελλάδα με προοπτική να λήξει τον Αύγουστο του 2018 όταν και θα λήξει το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Το πρόγραμμα δεν έχει ενεργοποιηθεί γιατί το Ταμείο ζήτησε δύο πράγματα:

- από την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις

- από τους Ευρωπαίους να δώσουν ανακούφιση - ελάφρυνση του χρέους».

Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει ζήτημα για τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης καθώς «στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM συνεχίζει να κάνει μεταρρυθμίσεις και δεν μπαίνει θέμα για την Ελλάδα» πρόσθεσε όμως ότι «οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν έχουν αποφασίσει για την έκταση και το βάθος και την μορφή ελάφρυνσης χρέους. Κατά συνέπεια το Ταμείο τελεί σε αναμονή των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος».

balaouras_psalidopoulos2


«Η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται το Eurogroup και ο κ. Τομσεν διεμήνυσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται ώστε αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να μετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι πρέπει να πουν τα μέτρα που πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα. Δημαδή το Ταμείο έχει συντάξει ανάλυση ελληνικού χρέους βασισμένη σε διάφορες υποθέσεις για την μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, πώς θα πάνε τα επιτόκια και άλλες υποθέσεις. Χρειάζονται λοιπόν κάποια νούμερα για να μπουν στην ανάλυση χρέους που κάνει το ταμείο και να δείξουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο εως το 2030. Μετά το 2030 υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία επισήμανε ότι το εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης για την επίτευξη ανάπτυξης θεωρείται πλέον από τις διεθνείς αγορές ως «μη συμβατικό». «Στην Αμερική τα επιτόκια ανεβαίνουν. Η ΕΚΤ δεν ανεβάζει ακόμα τα επιτόκια αλλά το ερώτημα είναι «έως πότε» τόνισε ο κ. Ψαλιδόπουλος.

Ψαλιδόπουλος σε βουλευτές: Θα σας απαντήσω... γραπτώς!

Οι ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκαν κυρίως σε ζητήματα αξιοπιστίας του ΔΝΤ ενώ από την άλλη πλευρά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει μετά τον ερχόμενο Αύγουστο. Επισήμαναν δε ότι το τέλος των μνημονίων αποτελεί ένα «fake» αφήγημα καθώς η κυβέρνηση έχει προ νομοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας και έχει δεσμευτεί για υψηλά πλεονάσματα εως και το 2060.

Από την πλευρά του ο κ. Ψαλιδόπουλος δεσμεύτηκε να απαντήσει γραπτώς το επόμενο διάστημα ώστε να παρέχει αναλυτικές εξηγήσεις στην εθνική αντιπροσωπεία αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες πριν την διεξαγωγή του κρίσιμου Eurogroup.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι στο παρελθόν το Ταμείο έχει κάνει λάθη ενώ δεν απέκλεισε να επαναληφθούν τα λάθη και στο μέλλον.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ από την Ελλάδα είπε «έχετε δίκιο ότι ζητούσαν παράλογα πράγματα. Τώρα τώρα ζητούν άλλα πράγματα. Πρέπει όμως να κατανοήσετε ότι και αυτοί βρίσκονται υπο πίεση. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα σε πρόγραμμα. Από τα 189 μέλη του ΔΝΤ τα 120 είναι σε πρόγραμμα»!


Το ενδεχόμενο νέας παγκόσμιας κρίσης

Παράλληλα, ο κ. Ψαλιδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του Ταμείου για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και κατ επέκταση τις συνέπειες που θα έχει διεθνώς μια νέα κρίση. «Υπάρχει ανάγκη όπως λέει και η κυρία Λαγκάρντ «να φτιάξουμε την στέγη τώρα που ο καιρός είναι καλός». Να εκμεταλλευτούν οι χώρες την καλή κατάσταση να ενισχύσουν την οικονομία τους ώστε να είναι προστατευμένες για ενδεχόμενη νέα κρίση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

psalidopoulos et1


ΣΧΟΛΙΑ (7)

Μάρκος

Η χώρα δεν χρειάζεται δανεικά, αλλά άμεση αναγκαστική είσπραξη από το κράτος των οφειλών δισεκατομμυρίων ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, τραπεζικά δάνεια επιχειρηματιών, φόρους-τέλη-πρόστιμα-λογαριασμούς επαγγελματιών, αδήλωτα κέρδη-μαύρες καταθέσεις-αδικαιολόγητο αντικανονικό πλουτισμό της πραγματικής οικονομίας της αγοράς, μέσω ρευστοποίησης των περιουσιών των υπόχρεων.

M59

Το ίδιο παιχνίδι πάλι , πόλεμος ΔΝΤ και γερμανίας και όπως πάντα ..............νικούν οι γερμανοί........Δεν είναι εύκολο να σταματήσεις να τρως από την αγελάδα που αρμέγεις!!! Σιγά μη αφήσουν το πλιάστικο οι γερμαναράδες , μας θέλουν στα τέσσερα για κανα δυό γενιές ακόμη......ασχέτως κυβερνητικού σχήματος !!! Γεια σου Ευρώπη των γερμανών ΗΓΕΤΏΝ και των παρατρεχάμενων υπολοίπων !!! Ευρωπαική Δημοκρατία των eurogroup πίσω από μκλειστές πόρτες.....μη χέσω!!!!

Χ.Π.

Εγώ θα ήθελα να γράφατε κάτι από την συνέντευξη του αντιπροεδρου της ΕΚΤ ο οποίος επί λέξη είπε και μεταξύ πολλών άλλων και τα εξής για την Ελλάδα.. " «Σας καταστρέψαμε άδικα - Συγγνώμη, λάθος μας. Τα μνημόνια και η υπερβολική λιτότητα ήταν μιά βλακεία, μιά καταστροφή. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας, τελείωσε μόνο αν δεν ζεις εκεί.... Η μόνη διέξοδος που υπήρχε ήταν να αποσυνδέσει το νόμισμά της για κάποιο χρόνο έτσι ώστε να δώσει στην οικονομία της τα κίνητρα που χρειαζόταν. !!!!!!!! (τα θαυμαστικά δικά μου)» Λοιπόν τί έχετε να πείτε τώρα μνημονιολάγνοι και ευρολάγνοι ευρωλιγούρηδες...!!! Όταν εγώ που δεν είμαι οικονομολόγος ή ειδικός αλλά μόνο ένας επαγγελματίας της ναυτιλίας το έβλεπα από το 2008 ξεκάθαρα και το έλεγα και το έγραφα παντού , όλα τα καθίκια, οι πουλημένοι και οι ηλίθιοι με έβριζαν..!! Πάρτε την απάντηση τώρα ξεφτύλες..!! Αγαπητέ κύριε εκδότη αν γίνεται παρακαλώ να δημοσιεύσετε ολόκληρη την συνέντευξή στους Financial Times του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο , η οποία κυκλοφορεί σε όλες τις ευρωπαικές εφημερίδες και στα ευρωπαικά οικονομικά sites αλλά πουθενά στην Ελλάδα..! Δημοσιεύτε την και τρίψτε την στην μούρη σε όλους τους ευρωλιγούρηδες

ΔΝΤ, Ε.Ε., ΘΕΣΜΟΙ....

....κανείς τους δεν προβάλλει απαίτηση για μείωση μισθών Προέδρου Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, Βουλευτων, υπαλλήλων Βουλής, γενικών γραμματέων, κατά τριάντα τις εκατό ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ!!!

Ότι...

...του φανεί, του Λωλοστεφανή!

Αγυριγο κεφάλι

Αν δεν αποφασίσουμε εμείς να στρωθουμε στη δουλειά μην περιμένετε από το κάθε ΔΝΤ

Νικοδημος

Τσίπρα σε ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ....Σταμάτα να διαπραγματεύεσαι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

olp-1

Αναμένεται να κατατεθεί αύριο ή τη Δευτέρα στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων - Οι πρόσθετες επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας

elliniko_main

Παρακάμφθηκε άλλο ένα εμπόδιο για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, μετά την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την Πέμπτη - «Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη

39