Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο

Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί να εξασφαλίσει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο – Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να διασαφηνιστεί το καθεστώς της επιτήρησης αλλά και οι όροι και οι προϋποθέσεις της πιστοληπτικής γραμμής

Υπέρ μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, τάχθηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας
, σημειώνοντας πάντως ότι «η οικονομία ανακάμπτει». Ωστόσο, εκτίμησε ότι η χώρα έχει ακόμη απόσταση να διανύσει μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. 

Με τον τρόπο αυτό, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επανέρχεται στην αρχική τοποθέτησή του περί προληπτικής γραμμής. Οι δηλώσεις του μάλιστα γίνονται σχεδόν παράλληλα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που για πρώτη φορά δεν μίλησε για πλήρη έξοδο από τα μνημόνια, αλλά για έξοδο «χωρίς δυσβάστακτες υποχρεώσεις για τους Έλληνες». 

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο θα μπει η χώρα μέχρι την αποπληρωμή του 75% του ποσού που έχει δανειστεί, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί
, που είχε επισημάνει ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο, θα υπάρξει ένα «πλαίσιο επιτήρησης», δηλαδή ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα, χωρίς όμως χρήματα... 
   
Επωφελής η πιστοληπτική γραμμή 

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ύπαρξη προληπτικής στήριξης θα ήταν επωφελής για την οικονομία, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε αργότερα και σε άλλη εκδήλωση στο Ελληνο-ϊσραηλινό επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας, όπου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στην μετά το μνημόνιο εποχή (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Για το θέμα της προληπτικής γραμμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε στην πρώτη του ομιλία ότι με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα έχει ασφάλεια στη χρηματοδότηση των αναγκών της, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί. 

Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη «σφραγίδα του αξιόχρεου» από τους οίκους αξιολόγησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

 


Παρά ταύτα ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. «Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως παρατήρησε η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Φραγκοσυριανός

Εκπρόσωπος της άθλιας πολιτικής ομάδας που μας πτώχευσε είναι ο κύριος Ι. Στουρνάρας!! Τραπεζίτες της πλάκας, από οδοντοστοιχία ... φόρτωσαν την οικονομία μας με 120 δις κόκκινα δάνεια. Και μας φαρμάκωσε, επίσης

Theodore.

Τι λες βρε βλάκα;Ισα ίσα ο Στουρνάρας τώρα δικαιώνεται επειδή με τα επιτόκια στο Θεό,οι τόκοι που θα πρέπει να πληρώνουμε θα είναι δυσβάστακτοι.Μιλάς τώρα και συγκρίνεις τον καθηγητή με τη φοβερή πείρα με το αγράμματο μειράκιον που το μόνο που ήξερε στη ζωή του ήταν να οργανώνει συνελεύσεις και να επιβάλλει καταλήψεις.

Theodore μη χάνεις τη ψυχραιμία σου !!

Καθηγητής Φαρμακοτρίφτης της Novartis, εξαιρετικά έμπειρος στη δημιουργία των κόκκινων δανείων ύψους 120 δις που θα πληρώνουν και τα δισέγγονα του δύσμοιρου υβριστή Theodorou ... Theodore περνάς από τη Σύρο που και που ;;;

Theodore.

Εγώ ρε κορόιδο δε θυσίασα την ελευθερία μου για μερικά χλιαρά φίκι φίκι.Το απήλαυσα με ένα σωρό κυρίες όσο άντεχαν τα κότσια μου...Ως γνωστόν,ο ανύπαντρος ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σα σκύλος... Οσον αφορά στο μπαμπαδιλίκι,ήμουν τυχερός να μεγαλώσω ένα παιδάκι και να το κάνω αστέρι που με κάνει περήφανο.Και τώρα πάλι,έχω αναλάβει άλλα δύο παιδάκια και τα προχωράω γιατί λόγω καταγωγής είχαν δυσκολία στο Σχολείο. Εννοείται χωρίς να παίρνω λεφτά,αλλά μάλλον δίνω,γιατί τους αγοράζω και βιβλία.Βλέπεις άμα κάποιος είναι χαζοδάσκαλος,είναι για μιά ζωή.

Theo ο Στουρναρικός

Αν δεν είναι τρολάρισμα, πρόκειται για τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΠΑΔΟ του Στουρνάρα !! Theo, μη μασάς ... Να υποστηρίζεις πάντοτε εμπείρους Καθηγητάς !! Ιδίως, αν σου εγγυώνται την αιώνια δυστυχία σου, φουκαρά ! Ε, φουκαρά Theodore !!

Theodore.

Ετυχε να μιλήσω με δύο διδάσκοντες του Τσίπρα,έναν στο Λύκειο και έναν στο ΕΜΠ.Και οι δύο μου είπαν το ίδιο,ότι δηλαδή το μόνο το οποίο έκανε ήταν να οργανώνει συνελεύσεις και να επιβάλει καταλήψεις.Εξ ου και η φοβερή του μόρφωση ως...μηχανικού,να μιλάει για 360... Αλλά αυτά δεν τα ξέρεις ούτε σε ενδιαφέρουν, καθότι 60λεπτος τρολάκιας.

Σοφία Σοφ.

Ο κ. Στουρνάρας Ι., εκπροσωπεί την εργατικότητα, αποτελεσματικότητα, ήθος, αγωνιστής, για να βοηθήσει την Ελληνική κοινωνία, αφού σε έναν μεγάλο βαθμό σε αυτόν οφείλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ. Μιλά όποτε, όπου χρειάζεται και εργάζεται σκληρά. Δεν είναι λαϊκιστής, δεν λέει ψέμματα για αυτό και δεν έχει την αναγνώριση που του οφείλουμε. Απόδειξη ότι έκανε και κάνει σωστά την δουλειά του είναι ότι τον συκοφαντούν, βρίζουν οι Συριζα-Ανελ.

Argie

Και είναι και κατηγορούμενος βάση της δίωξης που ασκήθηκε στην υπόθεση της Novartis

Στην πραγματικότητα

δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη. Και κανείς δεν είναι κατηγορούμενος.

Περισσότερο από κατηγορούμενος!!

Τους λένε ΚΛΕΦΤΕΣ στην πτωχευμένη Ελλάδα κι αυτοί απαντούν ότι δεν είναι (ακόμη, κατά νομική ακριβολογία και κατά τον κώδικα ποινικής δικονομίας) ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ !!! Τι να πεις ; Δεν υπάρχει σωτηρία ...ούτε τσίπα ...

Πειραιώτης.

Ποιός είναι κατηγορούμενος βρε βλήτο,που το είδες;Ακόμα και ο τσίπρας μίλησε για πολιτική ευθύνη.

Υπόδικος Τρις

Ο Στουρνάρας δεν ξέρει τίποτα για το ΦΟΝΟ;;;; Που ήταν τις τελευταίες δεκαετίες ;; Κρατούσε τη χώρα στην ΕΕ ή την έστειλε στον Τρίτο Κόσμο ;;;;;

oye

O ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ''ΧΕΡΙ'' ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ . ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΓΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΡΠΑΧΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ . ΕΞΑΛΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΔΗΓΕΤΟΥΝ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ !! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΜΩΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΚΙΣΟΥΜΕ !!!

Ω ΡΕ ΓΕΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ε

Ε θα την φέρη η Novartis. Χιχιχχιχιχιι

ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ο Στουρνάρας έχει δικιο αλλά οι πρωτόγονοι αριστερολαικιστές ζούν πίσω από τον ηλιο. Το επταετες που διαφημιζαν οι μπολσεβίκοι κατακρημνιστιηκε απο το 3,5% στο 3,7% σε τρεις μερες!! Το δεκαετές από το 3,75 στο 4,2% με ένα απλο βηξιμο των αγορών Ο Τσιπρας (του χρονου τον Ιουνη θα ναι φυλακη αλλα ...λέμε) έχει να ξεπληρωσει μεσα σε τέσσερα χρόνια μετά το 2020, 106δις ομόλογα! Ποιος θα του τα δώσει. Συμπέρασμα; Αμεση απομπολσεβικοποιηση της χώρας. Μονο τοτε οι επενδυτές θα νιώθουν ασφαλείς και θα τοποθετουνται μακροπρόθεσμα. Αλλοιώς γλέντια. Μη ξεχναμε και τις τζουφιες συριζοτραπεζες.

Argie

Πραγματικός εφιάλτης-προδότης....Ο " κύριος" Στουρνάρας χρησιμοποιεί την θέση του ως προσωπικό του όπλο κατά της σημερινής κυβέρνησης που δεν του κάνει τα στραβά μάτια όσον αφορά τη δίωξη της δικαιοσύνης για τη Novartis και όχι μόνο....Για να σώσει το τομάρι του δεν τον νοιάζει να καταστρέψει όλη την Ελλάδα....Οι πατριώτες σας...σε οποιοδήποτε αλλη χώρα εάν υπήρχε ανάλογη δίωξη από την δικαιοσύνη θα είχε παρετηθεί ο "κύριος"

@

τι λες βρε, ο Στουρνάρας εχει δηλώσει κατ επαναληψη στο παρελθον προ Νοβαρτις ότι η υπαρξη προλ.γραμμης είναι υπερ της Εθν.Οικονομιας και της σταθεροτητας του Τραπ.συστηματος και των επενδύσεων κι εις βαρος των φαντασιώσεων κι αυταπατών του συριζα. Αφου αυτά πιστευουν οι τοπ οικονομολόγοι; τι να κάνουμε; εσυ πιστευε τον ....Τσιπρα που θα έκανε τις αγορές να χορευουν!

η Κουμουνδούρου φυσάει σε άδεια κρανία

Ήταν από πρώτα άδειο το κρανίο σας και γι' αυτό γίνατε πιστά σκυλάκια της Κουμουνδούρου. Και τι να πεις σε άδεια κρανία που στα τυφλά πιστεύουν ό,τι τους λέει ο Τσύριζα. Όλοι μας μιλάμε για τα χάλια της Οικονομίας κι εσείς προσπαθείτε με μανία να κάνετε όλον τον κόσμο τυφλό κι ανεγκέφαλο σαν εσάς.

Ο σανός και τα 0,60

Φουκαράκο, αν δεν υπήρχε αυτός ο "κύριος" όπως υποτιμητικά τον χαρακτηρίζεις, για να μας κρατήσει όρθιους από την υπέροχη διαπραγμάτευση του Γιάνη (με ένα ν), η οποία, όπως δήλωσε σήμερα ο Βίζερ, δεν μας στοίχισε μόνο 100 δις, αλλά τα διπλάσια, εσύ τώρα θα έψαχνες στα σκουπίδια, μαζί με όλους εμάς τους υπόλοιπους, για να βρεις κάτι να φας, γιατί με το δελτίο τροφίμων που θα είχε επιβληθεί..., άστα. Επίσης, χρειάζεται λίγο να διαβάσεις τι ακριβώς κάνει η ΕΚΤ και η ΤτΕ σήμερα και ποιός ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη σε κάθε χώρα, αλλά που να σου μείνει χρόνος.

Άκης

Επ, μανάρι, ακόμα έξω είσαι εσύ ?

ποιος τον παιρνει

στα σοβαρα τον υποδικο;

μιλησε ο μπουμπουνας

Να παρουμε εσενα τοτε. Στειλε διευθυνση.

Βρίζουν τα τρολ της ΤτΕ

My vrizete!! Paradexteite to ΧΑΣΑΤΕ !! Εν υποδικία, δε βρίζεις τους άλλους ούτε τους προτρέπεις να διαβάσουν θεσμικό ενωσιακού δίκαιο, ΠΡΙΝ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΥΛΛΥΠΤΕΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ !!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gd8c_XL

Δεδομένη είναι η ζήτηση στην αγορά ακινήτων από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι μάλιστα έχουν λάβει μέχρι σήμερα πάνω από τις μισές άδειες διαμονής στη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Vilsa, ωστόσο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Κίνα δυσχεραίνουν και καθυστερούν τις αγοραπωλησίες.

rsrd_XL

Αγώνα επιβίωσης θα χρειαστεί να δώσουν στο β΄εξάμηνο του 2019 όσοι μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, καθώς τα νέα φορολογικά βάρη από τον Ιούλιο και μετά θα απειλούν συνεχώς να τους θέσουν «εκτός μάχης» πληρωμής των υποχρεώσεών τους.