Ανώτερη πηγή ευρωζώνης: Η Ελλάδα θα μείνει υπό επιτήρηση, μέχρι να εξοφλήσει το 75% των οφειλών της

Ανώτερη πηγή ευρωζώνης: Η Ελλάδα θα μείνει υπό επιτήρηση, μέχρι να εξοφλήσει το 75% των οφειλών της

Η ίδια πηγή των Ευρωπαίων δανειστών τονίζει ότι απομένουν μόνο λεπτομέρειες για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης - Το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις διεργασίες, τονίζει

Σε ιστορικό σημείο, όχι μόνο για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και για τα ελληνικά προγράμματα συνολικά, εκτίμησε πως βρισκόμαστε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, εκτιμώντας παράλληλα πως η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους Ευρωπαίους δανειστές ποτέ δεν ήταν καλύτερη.

Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο ανώτερος αξιωματούχος και οι θεσμοί αναμένουν τον έλεγχο συμβατότητας των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Στο καλό σενάριο, τη Δευτέρα, στο Eurogroup, θα υπάρχει μία επί της αρχής πολιτική τοποθέτηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Σε περίπτωση που ο έλεγχος συμβατότητας δεν πείσει, ο αξιωματούχος δεν φάνηκε να αγχώνεται, σημειώνοντας πως και πάλι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει με μικρή καθυστέρηση, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες. 

Πάντως, ο ίδιος εκτιμά πως έχουν γίνει τεράστια βήματα, απομένουν όμως αρκετές λεπτομέρειες και υπάρχει ένα αρκετά πιεστικό χρονοδιάγραμμα έως τη Δευτέρα. Σε περίπτωση πάντως που οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, τη Δευτέρα, διαπιστώσουν πως δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποια προαπαιτούμενα επαρκώς, αν είναι μικρός ο αριθμός τους, τότε πολύ απλά θα μεταφερθούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.

Το ύψος της επόμενης δόσης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ έξι και επτά δισ. ευρώ και θα καταβληθεί τμηματικά. Οι εκταμιεύσεις θα αφιερωθούν στις αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων, στη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, που θα χρησιμεύσει στη μεταπρογραμματική εποχή. 

Βάσει του υφισταμένου χρονοδιαγράμματος, οι εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Φεβρουάριο, μετά τις 15 Φεβρουαρίου και πριν το τέλος του μήνα.  Έτσι, είναι σημαντικό για τον αξιωματούχο η τέταρτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο, καθώς, όπως φάνηκε, ακόμα και με τη βέλτιστη συνεργασία, είχαμε τεχνική συμφωνία τον Δεκέμβριο και οι χρονοβόρες διαδικασίες εφαρμογής και εξέτασης των προαπαιτουμένων θα επιτρέψει εκταμίευση τον Φεβρουάριο.

Δεδομένου πως το πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούνιο και όχι τον Αύγουστο, η χρονική πίεση αυτή οφείλεται στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος. Οι τεχνικές διεργασίες θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όμως αποφάσεις θα ληφθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος 

Πάντως, ο αξιωματούχος υπενθύμισε πως έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους στο βραχυπρόθεσμο, που θα οδηγήσουν στο μέλλον στην απομείωση του λόγου χρέους προς το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά του για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς «χρειάζεται επιπλέον τεχνική εργασία». 

Άλλος παράγοντας στην εξίσωση του χρέους είναι το ΔΝΤ και πιο συγκεκριμένα τι βαθμό σύγκλισης απόψεων θα έχει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πάντως, ο αξιωματούχος υπενθύμισε πως οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ είναι συνεχείς, καθώς το Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις διεργασίες για την τρίτη αξιολόγηση.

Τεράστιο θέμα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Τεράστια σημασία δίνει ο αξιωματούχος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, εκτιμώντας πως θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των κόκκινων δανείων. Συνεπώς, οι θεσμοί θα εξετάσουν ενδελεχώς τις διαδικασίες που προωθούν οι ελληνικές αρχές για την επίλυση του προβλήματος.

Μιλώντας για τη μεταπρογραμματική Ελλάδα, ο αξιωματούχος τόνισε πως θα ισχύσουν όσα ισχύουν και για τις άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Συνεπώς, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, μέχρι να αποπληρώσει το 75% των οφειλών της προς τους δανειστές. 

Πάντως, ο αξιωματούχος εκτιμά πως η Ελλάδα διαφέρει από τις άλλες χώρες, καθώς παράγει πλεονάσματα και έτσι το «μαξιλάρι» ρευστότητας μπορεί να είναι μικρότερο και οι άλλες χώρες δεν έχουν μέτρα ελάφρυνσης χρέους και επίσης οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες τη περίοδο της εξόδου της Ελλάδος είναι σαφώς ευνοϊκότερες. 

Είναι σημαντικό για τον αξιωματούχο το «μαξιλάρι» ρευστότητας να μην σχετίζεται με τον προϋπολογισμό του κράτους και έτσι να μην υπάρχουν μεταφορές ποσών από αυτό προς άλλες χρήσεις. 

Απόφαση της κυβέρνησης η προληπτική γραμμή πίστωσης

Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη προληπτική γραμμή πίστωσης, ο αξιωματούχος είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αυτό, καθώς αυτή θα πρέπει να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, όμως δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα και δεν υπάρχει και θέμα συζήτησης.

Σε άλλα θέματα, το Eurogroup θα συζητήσει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (άρθρο 4), θα εξετάσει τα προβλήματα και τις συνέπειες του Brexit, αλλά θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Πάνος Γρηγορίου

Ήταν δίκαιο για τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε πράξη.

Νταουλιέρης - καταληψίας

Είναι δίκαιο, και γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται πράξη.

Έτσι

Μακάρι η εποπτεία να μείνει ως το 2600. Αν ;ρήσεις τους έλληνες πολιτικούς κάσιους θα ξαναρχίσουν τις παπαντρέϊκες λαμογιές για να μείνουν στην εξουσία για πάντα. Τα ξέρουμε αυτά, τα έχουμε νοιώσει στο πετσί μας. Γι αυτό η λύση είναι μία, εποπτεία μέχρι να γίνουμε άνθρωποι

Zodiac

Ο ιστορικός του μέλλοντος, σίγουρα θα τους καταδικάσει ,το 85% τουλάχιστον, των πολιτικαντηδων και το σκυλολοι που σέρνουν μαζί τους και καταατρωγουν τις σάρκες της χώρας.Ειτε από τη γαλάζια παράγκα, την κόκκινη παράγκα και την πράσινη !!!

##

Πάντως όσο βρίσκονται εν ζωή , κανένας δεν έχει τη δύναμη να τους καταλογισει καμία ευθύνη. Μόνο τον Άκη άγγιξαν,.Όλοι τους τρέμουν αυτούς που λες !!!

Τι μακακίες διαβάζω βραδιάτικα

Πω πω τι θα πάθουν - δεν θα κοιμηθούν το βραδυ αν μάθουν πως 'ο ιστορικός του μέλλοντος θα τους καταδικάσει'.

Ααααα

Ωραία να μην ψηφίσω λοιπόν κανέναν! Η μάλλον άκρα δεξιά! Κοπρίτες!

ΕΠΕ

Έχει ξαναειπωθεί τον 9/2017 από τον Μοσκοβισί επίσημα και ακολούθησε διαμάχη Φώφης Τσίπρα πως η επιτροπεία κρατάει μέχρι το 2060. Τώρα το ξανα ανακαλύψαμε;

Ο κατεργάρης και η παράγκα του.

.Γιατι τόσα χρόνια που δεν είχαμε εποπτεία οι πολιτικοί βούλιαξαν την χώρα.Τωρα πια δεν θα έχουν αυτήν την δυνατότητα λόγω εποπτείας.

Τασος

Μεχρι να δοθουν η μακεδονια, η ηπειρος και η θρακη (και μερικα νησια) εκει που πρεπει. Μετα αφου η χωρα θα εχει κουρευτει, θα σας κουρεψουμε και κανενα δανειακι.

@

Και τί συμφέρον έχει η Ευρώπη να μικρύνει η Ελλάδα μεγάλε μου αναλυτή; Δεν αμφιβάλλω ότι είσαι πάνσοφος και γνωρίζεις τα πάντα , απλά θέλω να μάθω κι εγώ ο καημένος

ΑΑΑ

Το ειδα στο Λιακοπουλο τα ξερει αυτος καλυτερα δες κανενα βιντεο του να μορφωθεις

V

Αυτό γουστάρω σε εμάς: Ανακαλύπτουμε εκ νέου τον... τροχό. Ακριβώς τα ίδια- εποπτεία μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των δανείων- μας τα είπε και ο Μοσκοβισί και ο Ρέγκλινγκ. Αλλά ως θεούλιδες της αφασίας όποτε το ακούμε συνεχίζουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα. Εξάλλου το μνημόνιο- συγνώμη, "πρόγραμμα"- που λήγει τον Αύγουστο, πάει μέχρι το 2060, για όσους θυμούνται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέρσι συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 2% για μέχρι τότε. Να φρεσκάρουμε που και που τη μνήμη μας, για να μην πέφτουμε συνέχεια από τα σύννεφα.

XXX

Δηλαδή για πάντα.

Dimitriss

Και με το 7.5% να παιζαμε παλι για παντα θα ηταν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

BN-VQ01

Οι επενδυτές που έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα, οδήγησαν σε σημαντική αποκλιμάκωση τις αποδόσεις, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί από τα υψηλά 7ετίας, κατά τέσσερις μονάδες βάση στο 2,92%