Βίζερ: Η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυξημένη εποπτεία μέχρι το 2060

Βίζερ: Η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυξημένη εποπτεία μέχρι το 2060

Βάζει «πάγο» στο αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» που προωθεί η κυβέρνηση- Τι λέει για την μυστική συνάντηση με Βαρουφάκη το 2015, τον ρόλο του Σόιμπλε και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας 

Μήνυμα στην Αθήνα ότι αν υπάρξει ρύθμιση χρέους αυτό θα γίνει με επιπλέον όρους στέλνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ ενώ δηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι βάσει του παράγωγου δικαίου της Ε.Ε. (six pack, two pack) η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό καθεστώς αυξημένης εποπτείας, μέχρι να αποπληρώσει το 75% της ληφθείσας βοήθειας, ήτοι μέχρι το...2060. 

Αν και σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει τεθεί επί τάπητος ποια θα είναι η σχέση Αθήνας-δανειστών μετά τον Αύγουστο του 2018 που τελειώνει το τρίτο Μνημόνιο, εντούτοις προσθέτει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα γίνουν όσον αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά πόσο θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους. «Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί μια περαιτέρω συμφωνία» δηλώνει ο Αυστριακός πολιτικός στην «Καθημερινή». Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι ξένες επενδύσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες στη χώρα. «Μόλις πρόσφατα έπαψε η Ελλάδα να αποτελεί τεράστιο ρίσκο για επενδύσεις καθώς τα τελευταία χρόνια κανένας λογικός επενδυτής δεν θα επένδυε» λέει χαρακτηριστικά.


Η μυστική συνάντηση στην Αθήνα με Βαρουφάκη, Σταθάκη, Δραγασάκη, Θεοοχαράκη και Χιουλιαράκη το 2015

Όπως αφηγείται ο απερχόμενος επικεφαλής του EWG, ένα μεσημέρι Κυριακής του Μαρτίου του 2015 είχε μυστική συνάντηση στο σπίτι του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη παρουσία ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Περιγράφοντας το «κατενάτσιο» που είχε επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ρισκάροντας τα πάντα για την Ελλάδα, ο κ. Βίζερ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένα από τα βασικά μέλη της κυβέρνησης μου είπε ότι η πρόθεσή του ήταν να σπαταλήσουν τον χρόνο, καθώς στο τέλος θα τους δίναμε τα χρήματα έτσι κι αλλιώς χωρίς να κάνουν τίποτε. Τότε είχα πει, σταμάτα να ονειρεύεσαι» 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό οικονομολόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανένα σκοπό να να διαπραγματευτεί σοβαρά και απλώς ξόδευε τον χρόνο όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων, οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να χάνουν όποιο υπόλοιπο υπομονής είχαν με την χώρα μας. 


Ο Βαρουφάκης κόστισε 80 δις, αλλά δεν ήταν προσωπική του ευθύνη. Την ευθύνη έχει ολόκληρη η κυβέρνηση 

Ο κ. Βίζερ μιλώντας στην «Καθημερινή», αναφέρεται και στο κόστος της εξάμηνης «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη, λέγοντας ότι τα 80 δις. που ακούγονται ως συνολικό κόστος δεν είναι εσφαλμένος αριθμός, αλλά η ευθύνη δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο στον κ. Βαρουφάκη καθώς η ελληνική κυβέρνηση τόνιζε ότι οι χειρισμοί ήταν αποτέλεσμα συνολικής απόφασης. 

Τα σχέδια για το Grexit και ο πραγματικός ρόλος του Σόιμπλε 

Ο Τομας Βίζερ αποκαλύπτει και επισήμως τα συνεχή δημοσιεύματα τους ευρωπαϊκού Τύπου το 2012, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν επίσημες διαβουλεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο κ. Βίζερ δηλώνει ότι η πολυσέλιδη έκθεση σχετικά με τις συνέπειες του Grexit είχαν συνταχθεί υπό άκρα μυστικότητα (στο πλαίσιο τουλάχιστον στο οποίο μπορεί να υπάρξει άκρα μυστικότητα στην Ε.Ε) και παρέμεινε στο συρτάρι για τρία χρόνια. Μετά την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ το έγγραφο επανήλθε στο τραπέζι, αλλά αυτήν την φορά η Ευρωζώνη ήταν απόλυτα προετοιμασμένη για την έξοδο της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση.    Αναφορικά με την επίσημη πρόταση Σόιμπλε για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη – Τσίπρα, ο κ. Βίζερ υποστηρίζει ότι κανείς ποτέ δεν θα μάθει αν ο Γερμανός πολιτικός την εννοούσε, καθώς «είναι τόσο έξυπνος διαπραγματευτής που δεν θα μάθουμε ποτέ». 

Μετά το δημοψήφισμα του 2015 σκέφτηκα ότι ήρθε το τέλος 

Ο Αυστριακός οικονομολόγος ο οποίος από το 2007 είχε αρχίσει να κρούει τον κώδωνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και πάλεψε όσο ελάχιστοι τα τελευταία οκτώ χρόνια για την επίτευξη συμβιβασμών, υποστηρίζει ότι μετά το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκέφτηκε ότι ήρθε το τέλος. Ακόμα και σήμερα εμφανίζεται έκπληκτος με την στροφή 180 (και όχι 360) μοιρών του Αλέξη Τσίπρα και αναρωτιέται μήπως υπήρξε μια «συλλογική επιφοίτηση» στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. 

Τα προβλήματα στην Ελλάδα παραμένουν 

Ο κ. Βίζερ τονίζει επίσης ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, την οποία ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να διαχειριστούν, τα βασικά, δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν επιλυθεί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε αρχικά 1000 εργαζόμενους για ένα σιδηροδρομικό δίκτυο 700 χιλιομέτρων και μέσα στα επόμενα χρόνια οι υπάλληλοι αυξήθηκαν σε 7.000, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέμεινε ίδιο. «Όλα ξεκινούν από προβλήματα της διοίκησης και στον καταμερισμό της πίτας και καταλήγουν σε τεράστια χρέη», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ένα τέτοιο οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να υπάρξει μόνο σε σε μια κλειστή οικονομία, αποκομμένη από τον διεθνή ανταγωνισμό. 

ΣΧΟΛΙΑ (31)

George

Θεωρητικό ερώτημα. Αν φύγουν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας μετανάστες στο εξωτερικό, τι ακριβώς θα εποπτεύουν?

jan

ουφ, ευτυχώς. μετά το 2060 η εποπτεία θα είναι μειωμένη.

MARON

Βεβαια και θα μειωθεί το χρέος, αλλα πως; Με τις ιδιωτικοποιήσεις βεβαια: Οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) έχουν ήδη φύγει, τα αεροδρόμια επίσης, τα λιμάνια είναι σε ιδιωτικά χερια, τα τραίνα (ΟΣΕ) το ίδιο, οι μονάδες ΔΕΗ θα φύγουν σύντομα,το Ελληνικό σε ξένα funds, τα μεγάλα και καλά ξενοδοχεία πάνε και αυτά, άρα ο τουρισμός ελέγχεται από ξένους (που έχουν και τα αεροδρόμια), με τους e-πλειστηριασμούς θα περάσουν τα σπίτια στις Τράπεζες και μετά σε ξένους επενδυτες, γιατί μονο αυτοί έχουν άφθονο και καθαρό (χωρίς έλεγχο πόθεν έσχες) χρήμα,τι μένει άραγε στους Έλληνες; Δουλειές με μέσους μισθούς τα 300-400, σε καλές περιπτώσεις τα 1000 και προσέξτε κάτι, με τη μείωση των συντάξεων τελειώνουν και τα διαθέσιμα της στρώμα bank των παππούδων και γονέων, άρα τέρμα και τα χαρτζιλίκια. Η Ελλάδα αλλάζει ριζικά, μονο όσοι αλλάξουν νοοτροπία θα επιβιώσουν, οι υπόλοιποι θα φυτοζωούν χωρίς καμια ελπίδα για κάτι καλύτερο.

ΝΙΚ

Γιατι μας το χαλάει ? Ο ψεύτο Αλέξης μας είπε οτι τα τερμάτισε τα μνημόνια !

ΔΙΑΣ

Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΨΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

Κρισνα

ΔΙΑ λαμογιο να μην ροκανιζες τα δανεικα τοσα χρονια. ΕΝΦΙΑ πληρωσες; Πες την ΗΡΑ να σταματησει τα ψωνια. Θα παρουν τον Ολυμπο και θα τον βαλουν στο ΤΑΙΔΕΠ, σε σωνει ουτε ο Αδης

Οπα ρε θειο

Εσυ θειο θα εισαι μεχρι το 2060; Πως το ξερεις; Δηλαδη τι μας λες; Επειδη θα ειναι η Ελλαδα σκλάβα μεχρι το 2060, να τα παρατησουμε ολα και να φυγουμε; Τι να κανουμε να καθησουμε για συνταξεις των 300; Κάτσε να δουμε αν θα υπαρχει ευρωπαϊκη ενωση μεχρι το 2060 και βλεπουμε.

kyriakos

Πες ότι θες. Οι χρεωκοπημενοι στοκοι δεν ντρέπονται. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Γνώμη για τα πάντα να έχουν και να μπορούν να την πουν. Αυτό θέλουν και τίποτε άλλο. Το ότι λένε ότι φαντάζονται κι ότι νομίζουν ότι συμβαίνει με βάση το παράλληλο σύμπαν στο οποίο ζουν, δεν έχει καμία σημασία.

GT-R

εγω δεν ξερω τι λετε εσεις,εγω ξερω αυτα που λεει ο αλεξης,πως καλοκαιρι 2018 βγαινουμε απο τα μνημονια,δηλαδη αυτο σημαινει ανεργια και μισθοι εκει που ηταν το 2009,ε αλεξη???

Βιζερ

ΕΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.....ΕΑΝ......και ποιος καταλαβε καταλαβε......

Σταύρος

Οταν συζητάς πολιτικά στο καφενείο κάποιος εξυπνάκιας πετάγεται και λέει:Κάντε με εμένα πρωθυπουργό και θα δείτε! Δυστυχώς για την πατρίδα μας κυβερνάει το καφενείο!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

imf

Oι προσπάθειες όλων των πλευρών κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα θετικό μήνυμα στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

lagarde-tsakalotos_main01

Τι χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από όσα έχουν ήδη ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - Γερμανοί και ΔΝΤ τα βρίσκουν με το πάσο τους για το χρέος και πιέζουν την Αθήνα να τελειώνει τα προαπαιτούμενα για να αποφύγει παράταση του μνημονίου

1
wall11

Η μετοχή της Apple υποχώρησε 4,10% καθώς η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των iPhone για το δεύτερο τρίμηνο θα απογοητεύσουν τη Wall Street