Ελληνας αξιωματούχος: Ίσως χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018

Ελληνας αξιωματούχος: Ίσως χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018

Πιθανή υπεραπόδοση των εσόδων δεν θα διατεθεί αυτή τη φορά στους συνταξιούχους - Το μισό ποσό της υπέρβασης θα δοθεί για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικές δαπάνες - Το υπόλοιπο θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του δημοσίου

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2018, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη. Συγκεκριμένα ο ανώτατος αξιωματούχος εκτίμησε ότι «δεν θα είναι μεγάλη η απόκλιση» έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προσθέτοντας όμως ότι «αν υπάρχει κάτι θα πρέπει κάτι να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το Μνημόνιο».

Ο ίδιος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου εξέφρασε ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ
στο θέμα των τραπεζών και για το ενδεχόμενο σύμπραξης των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους μετεκλογικά στη Γερμανία. Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος διαπίστωσε ότι τα αυξημένα βάρη (φόροι-ΕΦΚΑ) «ήταν επιπλέον κίνητρα για να υποδηλώσουν (δηλαδή να δηλώσουν λιγότερα) εισοδήματα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις» χωρίς όμως να πει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 
 
Για τις τράπεζες, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το ΔΝΤ έχει θέσει το ζήτημα για την επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) ωστόσο τόνισε ότι το όλο θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η ελληνική κυβέρνηση –που είναι η μόνη που μπορεί να ζητήσει AQR – δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.
 
Όπως ανέφερε «έχουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα κρίνουν για τις τράπεζες, θα γίνουν στρες τεστ το 2018, δεν βλέπω το λόγο γιατί το ΔΝΤ να βάλει θέμα, δεν ξέρω να έχει κάποια  μελέτη ότι δεν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και του ESM, αν θέλει ας το κάνει, εμείς θεωρούμε ότι αυτά επαρκούν».

Μπλόκο ΔΝΤ στα κοινωνικά επιδόματα
 
Καμπανάκι ανησυχίας ήχησε -μεταξύ άλλων- στο υπουργείο Οικονομικών και για τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν από 1.1.2018.
 
Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο ή και τον Γενάρη, ώστε να μην είναι πλέον η Ελλάδα «μέρος του προβλήματος» και να περιμένει τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το χρέος και το καθεστώς μετά το 2018.
 
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2017 και ουσιαστικά προανήγγειλε την διανομή κοινωνικού μερίσματος αλλά όχι στους συνταξιούχους όπως πέρυσι, παρά μόνο όπου προέβλεπε το Μνημόνιο και η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη πέρυσι στους δανειστές μετά τη μονομερή χροήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους.

«Έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς πού μπορεί να διανεμηθεί η υπέρβαση. Ως κυβέρνηση έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό εκ των προτέρων αν πχ η υπέρβαση είναι 200 εκατ. ευρώ σε ποιους θα δοθεί, εάν είναι 600 εκατομμύρια σε ποιους, αν είναι 900 εκατομμύρια σε ποιους κλπ.  Από τώρα έχουμε αρχίσει έναν σχεδιασμό ώστε να έχουμε την διοικητική ικανότητα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουμε στις αρχές ή τα μέσα Νοεμβρίου ότι μπορεί να δοθεί, να είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό. Αλλά δεν θα διατεθεί την φορά αυτή για τις συντάξεις, γιατί το συμφωνήσαμε αυτό. Το μισό ποσό θα δοθεί για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και για άλλες κοινωνικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως προβλέπει η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς» διευκρίνισε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα μοιραστεί η υπεραπόδοση των εσόδων του 2017.
 
Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους -που επηρεάζουν και την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ- ανέφερε ότι 600 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη σε φορείς όπως υπουργεία, δήμοι και νοσοκομεία και από εδώ και μπρος είναι δική τους δουλειά να κινήσουν τους μηχανισμούς εξόφλησης που διαθέτουν. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα» είπε.

​Για την πορεία της ανάπτυξης, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προέβλεψε ότι θα πάει πολύ καλύτερα, ειδικά «το τρίτο τρίμηνο θα είναι "σούπερ", αν και το τέταρτο πάντα είναι χειρότερο».

ΣΧΟΛΙΑ (70)

Σπαστικος

Εντωμεταξυ οι ελληνες παιζουν τις κουμπαρες,λουσα,γκομενες, ανετιλικι και μισος και θελουν να μην παρθουν αλλα μετρα για να μην χαλασει η ζαχαρενια τους.Ρε δωσε εκει μετρα λεμεεε.

Λούλης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μαθαίνουν οι μαθητές στα σχολεία της Ελλάδας, είναι , τι σημαίνει λαϊκισμός και τι ρουσφέτι !!! Επίσης τι σημαίνει Προπαγάνδα !!!

Λούλα

Επίσης πρέπει να μάθουνε ότι αυτά τα κάνει πλέον μονό η αριστερά. Επίσης πρέπει να μάθουνε τι σημαίνει αριστερά όπως πχ η καταστροφή ενός κράτους σε χρόνο ρεκόρ. Και Το βράδυ όταν έρθεις σπίτι έχει να πέσει πολύ παντόφλα.

ΕΦΥΓΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗΣΑ .....

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΧΑΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΠΛΕΟΝ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ .........

Λούλης

Εγώ πάλι, έχει εδώ και έναν χρόνο που επέστρεψα στην Ελλάδα και, ησύχασα! Ξάπλα, φρέντο και παραλία όλη μέρα. Η ζωή είναι πολύ ωραία.

Λούλης

Νέα μέτρα, κι άλλα μέτρα, μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Μέχρι να παρατήσετε τον φραπέ και να αρχίσετε να παράγετε. Να παράγετε είπα, όχι απλώς να δουλεύετε, διότι και ο ντελιβεράς δουλεύει αλλά και η σερβιτόρα δουλεύει. Όμως δεν παράγουν τίποτα. Άντε γιατί παρατράβηξε αυτή η ιστορία. Αλέξη γερά!

Λιμενικος

Υπάρχει πολύ λίπος ακόμη και καλά κάνει η κυβέρνηση που κρατάει ισορροπίες όπως έκανε και η προηγούμενη του Σαμάρα και η επόμενη του Μητσοτάκη. Με κατάλληλη φορολόγηση και πάταξη της φοροδιαφυγής θα βγούμε άπορη κρίση. Κάποιοι νέο φιλελεδες που ζητάνε απολύσεις είναι οι ίδιοι που θέλουν προσωπικό τροχονόμο στο λιμάνι για να βάλουν το Καγιέν στο φέρρυ.

Ο καιρος γαρ εγγύς που τα δημοσιοπαρασιτα

Θα πληρωθούν με χαρτάκια Βαρουφάκη.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

Α.... ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ, ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ''ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ'' ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ''ΣΚΑΜΕ'' ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΑΣ....

Υποτιμας

Τον εαυτο σου γραφοντας ανοησιες! Μην τους τσουβαλιαζεις ολους, ισως να ηθελες η να θελεις να μπεις στο δημοσιο κ εσυ αλλα υπαρχουν πολλοι κ ικανοτατοι υπαλληλοι που παλεουν κ δουλεουν! Ρωτα, μαθε. Μη γραφεις αοριστιες

kyriakos

Εδώ περίπου ΙΣΩΣ να σταματούσε η κατηφόρα ΑΝ έμενε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζελου. ΙΣΩΣ. Η κοινωνική σαβουρα, γνωμοδοτες, αχρηστομαγκιτες, λεβεντοβλακες και βαλκονοστοκοι πήρε τα ηνία της χώρας με αρχηγό τον Αλήτη και την συμμορία των στοκων. Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌΣ της διαπραγμάτευσης του τσογλανου και του ροζ καραφλογοη ΔΕΝ έχει φτάσει ακόμα. Ο άχρηστος λαός θα πληρώσει ακριβά την βλακεια του.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Εννοειτε οτι δεν θα παει ουτε ευρω χαμενο στους συνταξιουχους. Ουτως ηαλλως κυβερνηση Τσιπρα θα πρεπει να κανει τουλαχιστον 20-50% μειωσεις ακομη ανα περιπτωση στις συνταξεις. Τα χρηματα θα πρεπει να δοθουν στην δημιουργια θεσεων εργασιας για τους νεους και στις οφφειλες προς τους ιδιωτες. 40 χρονια παρτυ με τα δανεικα των ευρωπαιων εχετε ξεχασει πως λειτουργει η οικονομια αφου βαλαταε το καρο(δημοσιο τομεα) μπροστα απο το αλογο. Απο την αλλη τι να περιμενεις απο εναν λαο της πλακας, ασχετο εθισμενο στα δανεικα στην αμακα στην κλαψα και την ζητιανειά.

Κοντός ψαλμός ...

Τότε είναι που θα τους πάρουν με τις πέτρες τους σταλίνες !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pleonasma_arthro2

Ο προϋπολογισμος εμφάνισε πλεόνασμα και στο πρώτο εξάμηνο, χάρη στη μείωση των κρατικών δαπανών -ακόμα και εκείνων που προορίζονταν για επενδύσεις. Στα έσοδα, όμως, δεν καταγράφεται πια η υπεραπόδοση που τροφοδοτούσε το πλεόνασμα.

17
nammos

Η ΑΑΔΕ εκσυγχρονίζεται όσο και τα οργανωμένα κυκλώματα που δρουν ήδη στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους και το πιο προηγμένο software, για να διαπράττουν και να συγκαλύπτουν τη φοροδιαφυγή

9
airbnb23

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Airbnb να ευθυγραμμίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους κοινοτικούς κανόνες – Με κυρώσεις προειδοποιεί η αρμόδια Επίτροπος 

8