Πιτσιόρλας: Έχουμε δύο χρόνια για να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

Πιτσιόρλας: Έχουμε δύο χρόνια για να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο υφυπουργός οικονομίας είπε ότι στις 15 Ιουνίου θα δοθεί μια συνολική λύση, κάτι που -όπως είπε- το έχει προεξοφλήσει η αγορά, με επόμενο βήμα την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση

Πιτσιόρλας: Έχουμε δύο χρόνια για να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας
Νέος κύκλος σταθερότητας, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, ανοίγει με την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να δημιουργηθούν ευρύτερες συναινέσεις, βάσει των οποίων θα χαραχτεί η στρατηγική επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης για την Ελλάδα. Τα παραπάνω προέκυψαν από την αποψινή ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος διατύπωσε την πρόβλεψη ότι στις 15 Ιουνίου θα δοθεί μια συνολική λύση, κάτι που -όπως είπε- το έχει προεξοφλήσει η αγορά, με επόμενο βήμα την είσοδο στην ποσοτική χαλάρωση με ευεργετική επίδραση στο γενικότερο κλίμα. Επανέλαβε ότι πρέπει να κατακτήσουμε τις προϋποθέσεις, να καταλήξουμε σε μια «μίνιμουμ συμφωνία» για τον ανασχεδιασμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

«Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αλλάξουν πολλά ως προς τη λειτουργία της κυβέρνησης» σημείωσε εξηγώντας ότι πλέον ο κύκλος των δύσκολων μέτρων κλείνει και «απελευθέρωνει το πολιτικό σύστημα». Ο ίδιος επισήμανε ότι αν στην Ελλάδα δεν γίνει η απαραίτητη αλλαγή παραγωγικού μοντέλου «θα αργήσει η πραγματική οικονομία να δώσει απτά αποτελέσματα για τον πολίτη».
 
Ν.Βέττας, ΙΟΒΕ: Επενδύσεις «στα όρια του ανέκδοτου» το 2016

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι στα χρόνια της κρίσης «θεωρήσαμε πιο εύκολο να μικρύνουμε την οικονομία μας, να πάμε στην ύφεση, παρά να την αλλάξουμε». Πρόσθεσε ότι «αν δεν αλλάξουμε, θα μείνουμε με αυτό το (σημερινό) εισόδημα στην τσέπη» γιατί «αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που παράγουμε» και για να αλλάξουμε «πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις σε εποχή που υπάρχει τεράστια ρευστότητα διεθνώς, και να βάλουμε στην παραγωγή το ένα εκατομμύριο των ανέργων».
Ο κ.Βέττας τόνισε ότι για να αλλάξει η οικονομία χρειάζονται νέα κεφάλαια και επενδύσεις, γιατί τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε «μια αδιανόητα μεγάλη αποεπένδυση». Κατά τον κ.Βέττα, το 2016 οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έφτασαν μόλις στα 20 δισ. ευρώ, ποσό «στα όρια του ανέκδοτου» όταν το 2007 ήταν 65,5 δισ. Όπως είπε, για να προσκαλέσουμε επενδυτές «κάποιοι από μας θα πρέπει να ξεβολευτούμε».
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΟΒΕ, στο σύστημα της αγοράς οι κρίσεις εξακολουθούν να έρχονται έρχονται. Για αυτό δεν θα πρέπει να φτιάξουμε την οικονομία με βάση την προηγούμενη κρίση, αλλά την επόμενη» σχολίασε.
 
Ν.Μαρίου, ΣΙΔΕΝΟΡ: «Αν η κατάσταση δεν γίνει καλή, ας γίνει προβλέψιμη»
Από την πλευρά του ο Νίκος Μαρίου, γενικός διευθυντής του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ σημείωσε ότι «στη σημερινή συγκυρία, που δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε σε υπεραξίες ή θέσεις στο δημόσιο, ας συνεννοηθούμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα για τη βιομηχανία, ώστε τουλάχιστον να μειώσουμε το ρίσκο των πολιτικών αλλαγών». Όπως είπε, «αν δεν γίνει καλή η κατάσταση, τουλάχιστον ας γίνει προβλέψιμη».
Κατά τον κ.Μαρίου, η χαλυβουργία, ένας από τους κλάδους που επλήγησαν σφοδρότερα από την κρίση, χρειάζεται ανταγωνιστικό ενεργειακό και μεταφορικό κόστος για τις εξαγωγές.
 
Στ. Γώγος, Εurobank: Ανάπτυξη 3,3% στην επόμενη δεκαετία για να φτάσουμε στο ΑΕΠ του 2007
«Για να φτάσουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2007, η οικονομία θα πρέπει να "τρέχει" με ρυθμό για 3,3% για 10 χρόνια, ή 2% για 15 χρόνια ή 1,5% για 20 χρόνια», επισήμανε από την πλευρά του ο Στέλιος Γώγος, οικονομικός αναλυτής της Eurobank.
 
Κ.Λουφάκης, ΣΕΒΕ: Ανάγκη για μείωση της αβεβαιότητας
Ανοίγοντας τις εργασίες της συνέλευσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δρ Κυριάκος Λουφάκης, επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στον επιχειρηματικό κόσμο, δεδομένου ότι θα ελευθερώσει κεφάλαια στην αγορά κάποια από τα οποία θα φτάσουν στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα τη μείωση της αβεβαιότητας και τη βελτίωση της οικονομίας.
«Ο κίνδυνος όμως στην πραγματική οικονομία σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα ελλοχεύει, καθώς η ρευστότητα στην αγορά και η χρηματοδότηση της παραγωγής παραμένουν χαμηλά, η δε αύξηση των φόρων συμπεριλαμβανομένων των εισφορών, έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων με ορατό τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι στα έσοδα» σημείωσε, ενώ επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να τοποθετήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στον χάρτη της ελληνο-σινικής συνεργασίας και του Δρόμου του Μεταξιού.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης