Το παρασκήνιο για το ναυάγιο στο Eurogroup

Γιατί μπορεί να «χαθεί» ο Απρίλιος και πώς έρχεται στο προσκήνιο και πάλι το Grexit - Το καλό και το κακό σενάριο της επόμενης ημέρας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων

Με την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup, δημιουργείται ένα νέο διαπραγματευτικό σχήμα, που θυμίζει έντονα το Brussels Group από το 2015, με το τρίο Ευκλείδη Τσακαλώτο,
Γιώργο Χουλιαράκη και Έφη Αχτσιόγλου να ξεκινούν άμεσα νέες διεργασίες με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να κλείσουν όσο το δυνατό περισσότερα από τα ανοιχτά ζητήματα. Στόχος τους, να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης και να αποφευχθεί ένα νέο «ελληνικό δράμα».

Το Eurogroup εχθές ήταν πάντως επεισοδιακά… σύντομο! Η συζήτηση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μισή ώρα με την περισσότερη «πρόοδο» να γίνεται στη συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και των θεσμών.  Έπειτα από την καταγραφή των ανοιχτών ζητημάτων, συμφωνήθηκε η παραμονή της ελληνικής ομάδα στις Βρυξέλλες μέχρι τη Πέμπτη, ώστε να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να ολοκληρωθούν τα δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τη προσδοκία να κλείσει σε τρεις ημέρες ό,τι δεν έκλεισε σε τρεις… μήνες!

Τέτοια είναι η ανάγκη προόδου που ακριβώς μετά τη λήξη των διεργασιών, η ελληνική πλευρά ξεκίνησε άμεσα τις επαφές με όλους τους εκπροσώπους των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) για να γίνει πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα.

Από τη μια πλευρά κυβερνητικές πηγές τόνιζαν μετά τη λήξη του Eurogroup πως υπάρχει χώρος διαπραγμάτευσης και σύγκλισης απόψεων με το ΔΝΤ, το οποίο έχει και τις περισσότερες διαφωνίες με την Ελλάδα στο θέμα της εργασιακής μεταρρύθμισης.

Από την άλλη, ο Γερούν Ντάισσελμπλουμ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup είπε πως ναι μεν στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο που θα ανοίξει το δρόμο για πολιτική συμφωνία-πακέτο τον Απρίλιο, αλλά δεν έδωσε καμία υπόσχεση.

Συνεπώς ξεδιπλώνονται δύο σενάρια ως προς το πως μπορεί να εξελιχθεί η νέα φάση που μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις.  


Το καλό σενάριο
Από τη μια, το καλό σενάριο στο οποίο εστίασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του, είναι οι διεργασίες στις Βρυξέλλες να αποδώσουν καρπούς μέχρι την Πέμπτη, οδηγώντας στην σύγκλιση απόψεων κυρίως στα εργασιακά και την ολοκλήρωση των υπόλοιπων ανοιχτών ζητημάτων (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογική μεταρρύθμιση, μεταπρογραμματικά και αντισταθμιστικά μέτρα), μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Εκεί, αν έχει γίνει αρκετή πρόοδος στο τεχνικό κομμάτι και υπάρχει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα ξεκινήσει ο διάλογος για το πολιτικό σκέλος (διάρκεια μεσοπρόθεσμου, πιθανή αποσαφήνιση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), με στόχο μια συμφωνία πακέτο, με την οποία έπειτα το ΔΝΤ θα μπορέσει να λάβει έγκριση από το ΔΣ του για ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της εαρινής του Συνόδου στην Ουάσιγκτον 21-22 Απριλίου.

Στο θετικό αυτό σενάριο η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μήνες πριν τον Ιούλιο, όπου η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει σημαντικά ποσά για την εξυπηρέτηση δανείων, δίνοντας μια ανάσα σταθερότητας στην οικονομία η οποία έχει όμως ήδη λάβει ένα σημαντικό πλήγμα από τη συνεχή αβεβαιότητα.   


Το κακό σενάριο
Σε περίπτωση όμως που η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και δεν δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών (εκπτώσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, ειδικά από το ΔΝΤ), τότε ο Απρίλιος θα έχει χαθεί και θα περάσουμε σε μια νέα φάση αβεβαιότητας. Δίχως μια τεχνική απόφαση, θα είναι δύσκολο να έχουμε μια συμφωνία-πακέτο τον Απρίλιο, κάτι που δήλωσε και ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την προηγούμενη Πέμπτη.

Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως «ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας για πρόοδο» καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα και επίσης σε περίπτωση που δεν υπάρχει μια συμφωνία-πακέτο που να περιλαμβάνει και τα πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα, η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ θα είναι ουσιαστικά χαμένος χρόνος.

Έτσι η ελληνική οικονομία θα βαδίζει σταθερά προς τον Ιούλιο, υπό το καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας, αποτέλεσμα της οποίας είναι η δημιουργία πολλαπλάσιων οικονομικών ζημιών, μια νέα ευρώ-ελληνική κρίση, αντίστοιχη του 2015 και τέλος η επαναφορά του εφιάλτη μιας ελληνικής χρεοκοπίας, σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια συμφωνία.  

Όπως και να έχει η ζημιά έχει ήδη γίνει στην οικονομία, όπως φάνηκε και από τις απογοητευτικές επιδώσεις της στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και είναι ανυπέρβλητης σημασίας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο.

Όλα εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση τώρα. Δεν θα υπάρξει κάποια έκπτωση, άρα μικροπολιτικές κινήσεις, επικοινωνιακού χαρακτήρα, θα οδηγήσουν μόνο σε εσωτερική ζημία για τη κυβέρνηση όσο ο χρόνος περνάει και ο λογαριασμός των μέτρων θα μεγαλώνει. Στις Βρυξέλλες κατανοούν πως οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης από το 2015 προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση και ενόψει εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία δεν έχουν όρεξη για οποιαδήποτε διευκόλυνση.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

5Zalis

Μπορεί κανείς να εξηγήσει τι αξία έχει προσθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  στην επίλυση της κρίσης;

...αυτοστιγμεί την χώρα από την ύφεση...

Δηλητηριασμένες αθλιότητες παραμονεύουν πάνω από το κεφάλι του Έλληνα. Όλες οι ξερόλες τα παρήγαγαν σωρηδών ολέθρια αποτελέσματα. Προτιμούν να θάψουν ζωντανό τον έλληνα παρά να παραδεχτούν την ανικανότητά τους. Όπως πάμε, θα γιορτάσουμε το εξής: Πρώτα θα τους τα πάρουν πανηγυρικά όλα και μετά θα τους συνοδεύσουν ευγενικά στην εξώπορτα της ΕΕ. Δυο αμούστακα αγόρια αγγλοσαξωνικού τύπου με περισσή βλαχοκουτοπονηριά είναι φύσει αδύνατο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις απαιτήσεις θεσμών-τρόϊκας. Πόσος χρόνος πρέπει να διέλθει άκαρπως για να αντιληφθούμε την πραγματική κατάσταση. Τα πράγματα είναι απλά: Ακόμα και ο τελευταίος γερμανοτσολιάς θα πετύχαινε καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά αυτοί οι χαρισματικοί επιστήμονες που σπούδασαν στην Γερμανία με κύρος και βαριά όπλα διδακτορικά και υφηγεσίες που διερεύνησαν ως και σε βάθος την ψυχή του Σόιμπλε, δηλ., οι μόνοι ικανοί που παρέμειναν, παραμερίζονται όλως συστηματικά από τα βλάχοκομματοκοπρόσκυλα, που ναι μεν ξέρουν να παίζουν άριστα στα δάκτυλά τους την αγγλική γλώσσα, έστω και με ελαφρυά βλάχικη προφορά, αλλά δεν εντυπωσιάζουν κανένα. Δεν ασκούν επίδραση στον Σόιμπλε και θεσμούς. Προβάλουν διαρκώς την αγγλοσαξωνική νοοτροπία, που δεν ταιριάζει καθόλου, είναι τελείως αντίθετη με το πνεύμα της ΕΕ. Η Αγγλοσαξωνική νοοτροπία βλάπτει. Είναι αυτή που μισεί βαθειά ο Σόιμπλε. Οκτώ χρόνια ύφεσης και όλα ρέουν ολοταχώς προς την καταστροφή. Αλίμονο! Λίγη κατανόηση! Βάλτε ανθρώπους να συνδιαλλαγούν με τον Σόιμπλε, που γνωρίζουν καλά το στενό περιβάλλον του. Υπάρχουν διακεκριμένοι, αξιοκρατικά εκλεγμένοι Έλληνες επιστήμονες στην Γερμανία. Μπορούν να χτυπήσουν το Σόιμπλε κατάστηθα με τα ίδια του τα όπλα. Όλοι οι Αγγλοσάξωνες τσολιάδες την πάτησαν μέχρι σήμερα άγρια. Άλλο δεν πάει. Τί κάθεσται, ψάξτε να βρείτε εκείνους τους Έλληνας της Γερμανίας που θα μπορούσαν να βγάλουν αυτοστιγμεί την χώρα από την ύφεση! Τέρμα.

Αντί Αντιδραστικό Στοιχείο

Πολυ σωστά κ Κάλφα. Έτσι έχουνε τα πράγματα. Και να προσθέσω ότι όσο αφορά την αξιολόγηση οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο έχουν συμφωνηθεί. Εκεί που έχει κολλήσει το πράγμα ειναι στο βαθύ κράτος. Στις ΔΕΚΟ και στη ΔΕΗ. Η τρόικα και καλα κάνει ζητάει μαζικές απολύσεις και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τέρμα να πληρώνει ο Έλληνας τους συνδικαλιστές και τους αχρηστους πολιτικά βαλμενους μανατζερς, και επιχειρήσεις που ειναι και ζημιογόνες αλλα και ανίκανες να ανταγωνιστούν στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Το συνταξιοδοτικό ταμείο της ΔΕΗ το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Γιατί;

Ι.Κάλφας Σουηδία

Απρίλιος, έρχεται στο προσκήνιο και πάλι το Grexit. Αρνείται το ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα, λόγω του χάσματος στα θέματα αυτά. Αγκάθι τα εργασιακά για το κλείσιμο της ελληνικής αξιολόγησης . ΔΝΤ: Νωρίς για εικασίες περί συμφωνίας. Το κώδωνα Grexit κρατά στο χέρι του ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Αυτές είναι οι εικόνες που βλέπει και ειδήσεις που διαβάζει ο Έλληνας καθημερινός. Χαρά στο κουράγιο σας. Εγώ και πολύ με εμένα θαυμάζουμε την κατάντια του Ελληνικού λαού και την αδράνεια του. Συγχρόνως διαβάζω τις πρωινές είδησης τις Σκανδιναβίας. Η εφημερίδα τις Σουηδίας D.I. Γράφει σήμερα πως μετά από 183 έτη κατάφερε η Δανία το δημόσιο χρέος της που ανέρχεται στο 38 % του ΜΑΠ να είναι σε Δανικές κορόνες. Κατακρίνει την Σουηδία και του κυβερνόντες της που το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 31% του Μ.Α.Π. και 24 % από αυτό είναι σε ξαίνω νόμισμα και πως τώρα αρχίσαν οι κυβερνόντες να το μετατρέπουν σε Σουηδικές κορόνες. Μια άλλη οικονομική Εφημερίδα γραφεί: Φέτος τα μερίσματα ανέρχονται στα 178 εκατ. Κορόνες γύρο στα 18 -19 δις , σχολιάζει πως από αυτά τα λεφτά το ήμισυ θα επιστρέψει πάλη στο χρηματιστήριο δηλ. στην ανάπτυξη και το άλλο ήμισυ στην αγορά . Το ίδιο αντιστοιχεί πανηγυρίζοντας όλοι την Ευρώπη. Ο Έλληνας βομβαρδίζετε καθημερινός με κατάθλιψη και περιμένει μέρα με την ημέρα να αλλάξει η Ευρώπη για να τον αποσβήσει το χρέος του, όπως τον έταζε ο Απατεώνας των ενώνων Σώρρας, η ο αυταπατώμενος Τσίπρας. Κάτι θα πρέπει να ξέρει ο Έλληνας θαύματα δεν υπάρχουν και κανένας δεν θέλει να ταζει τον Έλληνα αιώνια . Η μονή λύση τις κατάντιας του είναι: Γενική ανασυγκρότηση και εξυγίανση τις σάπιας διοίκησης του κράτους και μεταβολή στην παραγωγή τα αλλά όλα είναι όνειρα θερινής νυκτός από του αυταπατώμενος Συριζέους που σας κοροϊδεύουν. Το Χρέος θα παραμένει χρέος με το ευρώ η με την δραχμή και θα ξεπληρωθεί..

Υδραιος

Το χρέος είναι παράνομο και πρέπει να διαγραφεί εντελώς. Αυτο δεν το έχεις διαβάσει στης τοπικές εφημερίδες εκεί που μένεις?

@@@

Ζωή εσύ;

Π

Οτι και να σου πουν εσενα φωνη βοω ντος εν ερημω .πεταξες μια βλακεια και εφυγες

Ετσι είναι!

Ολα τα άλλα ειναι λόγια...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

10
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

13