Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης μένουν μέχρι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης μένουν μέχρι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες

«Θα μείνουμε εδώ για να κλείσουμε τα βασικά θέματα» είπε ο υπουργός Οιοκονομικών - Επιταχύνονται οι συνομιλίες, περνάνε σε δεύτερη μοίρα τα τεχνικά ζητήματα

Παραμένουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρώτης υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, που θα συνθέσουν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αγορά εργασίας και το φορολογικό.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος, μετά την εισήγηση των θεσμών, της κυβέρνησης και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα.

«Η ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις τα τεχνικά ζητήματα. Θα μείνουμε εδώ να κλείσουμε τα βασικά θέματα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ανέφερε επίσης ότι, κατά τις επαφές πριν από το Eurogroup, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, διαπιστώθηκε η πρόοδος.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στις Βρυξέλλες.

Είπε ότι στόχος είναι να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί και να επιτευχθεί μία συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε για ποιον λόγο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

«Ο βασικός λόγος που οι αποστολές (των θεσμών) πηγαίνουν στις πρωτεύουσες των χωρών, είναι για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να μιλήσουν με κόσμο. Αυτή η δουλειά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει. Πλέον, οι βασικές επιλογές στα μεγάλα ζητήματα δεν απαιτούν στοιχεία και τεχνικές αναλύσεις, αλλά διαπραγματεύσεις και αυτό θα γίνει εδώ, στις Βρυξέλλες, τις επόμενες ημέρες και στο κατάλληλο επίπεδο» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης διευκρίνισε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα εμπλακεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα γίνουν, όπως είπε, ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά, στην οποία θα είναι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι υπουργοί.

Κυβερνητικές πηγές: Έως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι τρεις υπουργοί

Οι κ.κ, Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης θα παραμείνουν στιθς Βρυξέλλες μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης εκτιμούν πως δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία, καθώς έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος σε πολλά ζητήματα -κυρίως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αποτελεί κύριο μέλημα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για πολιτική διαπραγμάτευση και τονίζουν ότι στη βραδινή συνάντηση, που ακολούθησε, ήταν παρόντα πιο υψηλόβαθμα στελέχη από το «επίπεδο» των επικεφαλής των θεσμών, όπως ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο προϊστάμενος του Ντέκλαν Κοστέλο στην Κομισιόν, κ. Μάρκο Μπούτι, ακόμη και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι το σχήμα αυτό θα επαναληφθεί την Πέμπτη, καθώς την Τετάρτη, για διάφορους λόγους, κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν κυρίως με το ΔΝΤ για το θέμα των εργασιακών, οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για έναν συμβιβασμό και εκτίμησαν πως «το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή τη πίστη».

Παράλληλα, οι κυβερνητικοί κύκλοι εστίασαν στο ότι η διαφωνία είναι μόνο με το ΔΝΤ, τονίζοντας πως υπάρχει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως συνεχίζονται οι διεργασίες και για τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή από το 2019, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με την αποσαφήνιση των «αντισταθμιστικών μέτρων», που θα ενεργοποιηθούν αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% για μετά το πρόγραμμα.


Αναφορικά με τη προνομοθέτηση των μέτρων, για να δείξει πόσο μακριά έχουν φτάσει οι συζητήσεις στην Αθήνα, η κυβερνητική πηγή δήλωσε πως πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% επί του ΑΕΠ, δηλαδή 3,8 δις ευρω, τα οποία χωρίζονται σε 1.9 δις ευρώ από την πλευρά των εσόδων και έπειτα 1.9 δις ευρώ από τις δαπάνες. Η ίδια πηγή τόνισε χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση».

ΣΧΟΛΙΑ (14)

xan4625

Η θα πάμε τον Σεπτέμβρη σε οικουμενική κυβέρνηση η σε κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα μας οδηγήσει μέσα στο 2018 σε εκλογές. Παίζει όμως κ το δημοψήφισμα.

ΕΛΛΗΝ

ΕΓΩ ΛΕΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ,ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΚΛΠ. ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ, BMW, VW KAI TΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ SKODA,SEAT,AUDI ΜΠΟΡΟΥΜΕ ;;; ΟΧΙ ΕΕΕ Ε ΚΑΛΑ ΤΟΤΕ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΕΙΤΕ!!

Παναγιωτης

Κλειστε κανενα παραθυρο απατεωνες αληταραδες

THE END IS NEAR

Τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση. Δεν προχωράει τίποτα πλέον. Τα πράγματα δεν θα είναι ευχάριστα το επόμενο διάστημα.

χαχαχαχα

Εδώ είμαστε ή θα ψηφίσει και η ΝΔ ή δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση.... Βλέπω από Σεπτέμβρη υπερψήφιση και συγκυβέρνηση στα πρότυπα Παπαδήμου

Ντινα

Ακομα ουτε τα βασικα δεν εχετε συμφωνησει δηλαδη? Τι μας δουλευετε τοτε οτι "οπου ναναι"? Βαρεθηκαμε την κοροϊδια καταμουτρα.

@

Κι ολο κλαινε τα καρναβαλακια, στου γιαλου στου γιαλου τα βοτσαλακια....

POK

Μάλλον για ψώνια (δεν υπάρχει πρόβλημα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι στο εξωτερικό), για κανένα γεύμα σε πολιτισμένο εστιατόριο άξιο της αριστερής κουλτούρας, και για τουρισμό θα μείνουν.

Efstathios Efstathios

Μεταξύ τους όπως οι ΚΝΙΤΕΣ του '80???? Σε ταβέρνες όπως το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Κουλτούρα!!!

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

724f150a4

Η Boeing έκανε άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες - Η άνοδος της μετοχής βοήθησε τον Dow να ανακάμψει

b13347cd31

Ψυχρολουσία από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για το χρέος - Υποβαθμίζει τις προσδοκίες για μια λύση σύντομα - «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεν υπάρχουν προκαθορισμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα» είπε η εκπρόσωπος του Σολτς

ESM25

Ο δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και διασφαλίζει ότι η Αθήνα θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγους Ρολφ Στράουχ