Eurogroup: Δεν γυρίζει στην Αθήνα η Τρόικα - Στον «αέρα» και η 7η Απριλίου για συμφωνία

Eurogroup: Δεν γυρίζει στην Αθήνα η Τρόικα - Στον «αέρα» και η 7η Απριλίου για συμφωνία

«Αναβιώνει» το Brussels Group - Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες» και οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα - Με Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκη θα συμμετάσχει η ελληνική πλευρά - Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο, αλλά με δέσμευση για «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με στόχο την απεμπλοκή των διαδικασιών» και την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ο
Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρήκε όμως «σημαντικά προβλήματα», τα οποία παραμένουν στη διαπραγμάτευση.

Ελλάδα και θεσμοί συμφώνησαν πως θα γίνουν «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες» τις επόμενες ημέρες, με έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν τα μεγάλα «αγκάθια» που παραμένουν (εργασιακά, συνταξιοδοτικό).

Στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, «αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση», όπως συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρόεδρος.

Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή θέληση από όλες τις πλευρές για να ολοκληρωθεί η τεχνική διαπραγμάτευση.

Αναφορικά με το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει μία «πλήρης συμφωνία στο πακέτο πολιτικής (τεχνική συμφωνία)» και οι θεσμοί θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον.

«Αν τα καταφέρουμε, τότε στο Eurogroup θα συζητήσουμε γι' αυτό, πρέπει να δούμε όμως τη μελλοντική δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο» συνέχισε ο Ολλανδός πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «συμφωνήσαμε τον Μάιο πώς θα διαχειριστούμε τα ανοικτά ζητήματα του χρέους. Συμφωνήσαμε για τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, φυσικά αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επίσης θα συζητήσουμε και για τη μακροπρόθεσμη πορεία τους».  

Σε ερώτηση για το πότε θα γυρίσουν πίσω στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα αναφορικά με το αν πρέπει να λύσουμε πρώτα τις λεπτομέρειες ή τα μεγάλα ζητήματα.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, ήρθε η ώρα να λύσουμε μεγάλα ζητήματα, εργασιακά και συντάξεις, αλλά και φορολογικά, αυτή είναι η σειρά των δεδομένων και αυτά θα λύσουμε» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από τη μία πλευρά και όσων εμπλέκονται εκ μέρους των ελληνικών αρχών, από την άλλη.

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό θυμίζει το 2015 και τις συνεδριάσεις του Brussels Group. Λίγο αργότερα, και μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, από το ΥΠΟΙΚ έλεγαν ότι ο κ. Τσακαλώτος θα συμμετέχει μέσω τηλεδιασκέψεων, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε, από τις Βρυξέλλες, ότι εκείνος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για συνομιλίες

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως έχει γίνει σχεδόν όλη η δουλειά, η οποία αφορά στη συλλογή δεδομένων «από το έδαφος» και συνεπώς το ζήτημα τώρα είναι να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ατόμων, ικανό να φέρει μια λύση.

Παράλληλα, εξήγησε πως δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς βλέπει πως κατανοεί και η ελληνική κυβέρνηση πως, όσο παρατείνεται η διαπραγμάτευση, πλήττεται η αξιοπιστία της οικονομίας.

Με τη σειρά του, ο κοινοτικός Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε γενικά για πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την παρουσία των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα-«αγκάθια», όπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Ελπίζω να καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί και ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και στην ανάπτυξη. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως  έχει γίνει «καλή πρόοδος», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρουσίας των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, «ρίσκο» για την οικονομία παραμένουν όμως οι καθυστερήσεις, που συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιτίας των ανοιχτών θεμάτων.

Από την αρχή του προγράμματος ο ESM έχει δώσει περί τα 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, συνδεδεμένα πάντα με την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ υπήρχαν και θετικότερα δημοσιονομικά σημάδια για το 2016.

Σημαντικό είναι να κρατήσουμε το «μομέντουμ», τόνισε, διότι οι καθυστερήσεις προκάλεσαν ζημιά. Η Ελλάδα έχει επίσης μεγάλες αποπληρωμές χρέους μπροστά της το καλοκαίρι και είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση πριν από τον Ιούλιο, υπογράμμισε ακόμη ο επικεφαλής του ESM.

Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη και την μετατροπή, ουσιαστικά, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί επιθυμούν ομόφωνα την διατήρηση του υπάρχοντος «status quo» για την Ελλάδα -δηλαδή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος.

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Συριζαια απλυτη

Να ετοιμαστώ για χορούς στο σύνταγμα δηλαδή;

xan4625

Αντέχουμε ως τον Σεπτέμβρη διάβασα ... οπότε καλό καλοκαίρι να έχουμε κ τον Σεπτέμβρη υπογράφουμε τα πάντα , ηρωικά.

ΕΛΛΛΗΝ ΣΥΡΙΖΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΕΛΛΛΗΝ ΣΥΡΙΖΑΛΕΞΙΟΠΛΗΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ......... ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗΝ ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΓΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ Κ ΣΙΓΟΨΙΘΥΡΙΖΕΙ...πριν παραδώσει το πνεύμα του στον ΑΛΕΚΞΣΙΟ.........ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ

Ξυδάκι στους φασίστες

Σκληρή διαπραγμάτευση κι ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα . Η αριστερά θα κερδίσει

kala

Ελπιζω να μη σε πληρωνει με λεφτα φορολογουμενων το κομα.

Γατούλες

πριν μηνες σας ειχα πει οτι το δντ φευγει .Τωρα παρακολουθειτε την θεατρικηαποχωρηση του.

Friskies

Με τον Σόϊμπλε μιλάς ή με τη Μέρκελ ?

ΟΜΑΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Τώρα γραφουμε οτι θα μας ριξει στο γκρεμο και ζηταμε εκλογες.Οταν κλεισει γραφουμε οτι υπεγραψε και τις χαρτοπετσετες και οχι εκλογες να το πει ολο το ποτηρι μονος του.Πανω απο ολα συνεπεια.

αριστερός διανοούμενος

η συμφωνία καθαρογράφεται

Enoxlitikosss

Ti leei re gkiozides syrizaioi tha kleisei i simfonia?ti paizei?

Χάνεται και το Α Εξαμηνο του2017 !

Μπρος και γκρεμος και πισω ρέμα για τον Συριζα και την Αριστερά. Πάει για κάτω από 15% εάν ψηφίσει τα μέτρα 2019-2023. Εάν δεν τα ψηφίσει, πάλι θα μείνει με το 15%.

Ο απόλυτος εξεφτελισμός για το ευρώ

Ο απόλυτος εξεφτελισμός για το ευρώ (που δεν έχουνε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού). Αυτοί εχουν το μαχαίρι αυτοί και το πεπόνι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

724f150a4

Η Boeing έκανε άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες - Η άνοδος της μετοχής βοήθησε τον Dow να ανακάμψει

b13347cd31

Ψυχρολουσία από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για το χρέος - Υποβαθμίζει τις προσδοκίες για μια λύση σύντομα - «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεν υπάρχουν προκαθορισμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα» είπε η εκπρόσωπος του Σολτς

ESM25

Ο δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και διασφαλίζει ότι η Αθήνα θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγους Ρολφ Στράουχ