Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες για την ύφεση το 2016

Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες για την ύφεση το 2016

Η Κομισιόν «καταγράφει» τα νέα στοιχεία και ξεκαθαρίζει πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή τους

Ανησυχία προκαλούν στις Βρυξέλλες - παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
για χαμήλωμα των τόνων - τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2016 κατά -1,2% που οδηγούν σε ύφεση για το 2016 0,1% έναντι των αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη 0,3%
και οι διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την αστοχία των προβλέψεων κατά 1,4%, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα οικονομικών Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε πως η Επιτροπή «καταγράφει» τα νέα αυτά στοιχεία, αναμένοντας ανάπτυξη για το τρέχον έτος (2017), ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή τους.

Δεν αναφέρθηκε όμως ξεκάθαρα στο 2016, το οποίο αποτελεί και το έτος που επηρεάζεται από τα νέα αυτά στοιχεία.

Στην περίπτωση πάντως καταγραφής αρνητικής ανάπτυξης για το 2016, κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάγκη γρήγορης συμφωνίας και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα καταστεί ακόμα πιο επιτακτική.

Πληγή πάντως είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, αν και δεν αποδίδεται εκεί η πτώση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως η οικονομική δραστηριότητα μεταβάλλεται ανά τα τρίμηνα και το τρίτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά δυνατότερο από το τέταρτο. 

Είναι ξεκάθαρο πάντως πως οι Βρυξέλλες ανησυχούν διότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δεν φαίνονται να επαληθεύονται και η Επιτροπή προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017.
Δυσκολίες στα εργασιακά, αναγκαίες οι «αμοιβαίες υποχωρήσεις»

Αναφορικά με τις δυσκολίες που παρουσίασαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ιδιαίτερα στον τομέα των εργασιακών το σαββατοκύριακο, η Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε πως η εργασία των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζεται και δεν υπάρχει προς τον παρόν οποιαδήποτε ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Παρόλα αυτά, πηγές από τις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν πως υπάρχουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, στα εργασιακά ζητήματα μεταξύ ΔΝΤ και Ελληνικών Αρχών και απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις δύο αυτές πλευρές έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. 

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerry_rice1

«Δεν θέλω να αντιδικήσω για την ιστορία της ελληνικής κρίσης» είπε ο Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι πλήθος εγγράφων και αναλύσεων, συμπεριλαμβανόμενων των μεταπρογραμματικών εκθέσεων και των εκθέσεων του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου, έχουν εξετάσει αναλυτικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους

limani01

Η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση σχετικά με τον χαρακτηρισμό ή όχι του λιμανιού ως αρχαιολογικού χώρου, παρατείνοντας την αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της επένδυσης της Cosco

limani-pireas

Ο αρθρογράφος συνδέει την καθυστέρηση της Μ. Ζορμπά να αποφασίσει  για την πρόταση του ΚΑΣ με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, λέγοντας ότι επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «στους ψηφοφόρους του ότι καταπολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και όταν υπογράφει συμφωνίες μαζί τους»