Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες για την ύφεση το 2016

Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες για την ύφεση το 2016

Η Κομισιόν «καταγράφει» τα νέα στοιχεία και ξεκαθαρίζει πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή τους

Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες για την ύφεση το 2016
Ανησυχία προκαλούν στις Βρυξέλλες - παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
για χαμήλωμα των τόνων - τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
για την ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2016 κατά -1,2% που οδηγούν σε ύφεση για το 2016 0,1% έναντι των αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη 0,3% και οι διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς σχετικά με την αστοχία των προβλέψεων κατά 1,4%, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα οικονομικών Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε πως η Επιτροπή «καταγράφει» τα νέα αυτά στοιχεία, αναμένοντας ανάπτυξη για το τρέχον έτος (2017), ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή τους.

Δεν αναφέρθηκε όμως ξεκάθαρα στο 2016, το οποίο αποτελεί και το έτος που επηρεάζεται από τα νέα αυτά στοιχεία.

Στην περίπτωση πάντως καταγραφής αρνητικής ανάπτυξης για το 2016, κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάγκη γρήγορης συμφωνίας και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα καταστεί ακόμα πιο επιτακτική.

Πληγή πάντως είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, αν και δεν αποδίδεται εκεί η πτώση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως η οικονομική δραστηριότητα μεταβάλλεται ανά τα τρίμηνα και το τρίτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά δυνατότερο από το τέταρτο. 

Είναι ξεκάθαρο πάντως πως οι Βρυξέλλες ανησυχούν διότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής δεν φαίνονται να επαληθεύονται και η Επιτροπή προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017.
Δυσκολίες στα εργασιακά, αναγκαίες οι «αμοιβαίες υποχωρήσεις»

Αναφορικά με τις δυσκολίες που παρουσίασαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ιδιαίτερα στον τομέα των εργασιακών το σαββατοκύριακο, η Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε πως η εργασία των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζεται και δεν υπάρχει προς τον παρόν οποιαδήποτε ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Παρόλα αυτά, πηγές από τις Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν πως υπάρχουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, στα εργασιακά ζητήματα μεταξύ ΔΝΤ και Ελληνικών Αρχών και απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις δύο αυτές πλευρές έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης