Επέκταση του Μνημονίου για ένα χρόνο η νέα «λύση» για το αδιέξοδο

Επέκταση του Μνημονίου για ένα χρόνο η νέα «λύση» για το αδιέξοδο

Το ΔΝΤ επιμένει για μέτρα που θα προκαλέσουν απώλεια 1.200 ευρώ το χρόνο για τους συνταξιούχους - Διαφωνία και για τα αντίμετρα - Το μόνο θετικό η αποδοχή πλεονάσματος 3% για το 2016 λέει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Με διαφωνίες σε όλα τα μεγάλα θέματα μπαίνουν την Δευτέρα στην έβδομη μέρα οι επαφές κυβέρνησης - Θεσμών
στην Αθήνα χωρίς ορατή προοπτική συμφωνίας ως το Eurogroup
της 20ης Μαρτίου - εκτός κι αν γίνει ένα θαύμα...

Σήμερα αναμένονται επαφές των τεχνικών κλιμακίων το πρωί και συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής το απόγευμα. Το μεσημέρι αναμένονται πολιτικές διεργασίες και συντονισμός σε επίπεδο κυβέρνησης. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται έντονα δυσαρεστημένος με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα (μεταξύ άλλων) για τις πιέσεις που δέχεται από το ΔΝΤ για τα μέτρα του 2019 ύψους 3,6 δισ. ευρώ με περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων. Τα μέτρα αυτά, αν εφαρμοστούν άμεσα και συνδυαστικά όπως τα ζητάει το Ταμείο, θα αφαιρέσουν πραγματικό εισόδημα 1.000 ως 1.200 ευρώ το χρόνο από τους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Πηγές και από τις δύο πλευρές πιστοποιούν ότι κυβέρνηση και Θεσμοί διαφωνούν ακόμη και σε αυτά που υποτίθεται ότι συμφώνησαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα. 

Αχτίδα φωτός είναι πάντως η αναφορά κορυφαίου παράγοντα του οικονομικού επιτελείου στο «Πρώτο Θέμα» ότι το «το ΔΝΤ υπό το βάρος της πραγματικότητας και της δικής μας τεκμηρίωσης έχει υποχρεωθεί να δεχτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ». Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του 2016 ήταν μόλις 0,5% του ΑΕΠ. 

Η επιβεβαίωση της υπέρβασης του στόχου κατά 2,5% του ΑΕΠ, το αργότερο στις 21 Απριλίου από την Eurostat, εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει και το τελευταίο επιχείρημα από την πλευρά του Ταμείου για τη λήψη μέτρων από το 2018. 

Μέχρι πρότινος η εκπρόσωπός του στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου συνέχιζε να πιέζει ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν έθετε επίμονα ερωτήματα για τα ελληνικά στατιστικά κάνοντας έξαλλους τους Ευρωπαίους που στηρίζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της Eurostat. Μόνο προς την ΕΛΣΤΑΤ έχουν σταλεί 12 αιτήματα για διευκρινίσεις καθώς και παρατηρητής του Ταμείου στην Αθήνα κατά τις επίσημες διαδικασίες συνεννόησης με την Eurostat. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι εξής διαφωνίες:
- Κυβέρνηση και Θεσμοί δεν βρήκαν κοινό έδαφος ούτε καν για το μηχανισμό πυροδότησης των αντισταθμιστικών μέτρων το 2019. 

- Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και για το περιεχόμενο των αντίμετρων. Οι Θεσμοί απορρίπτουν όλα τα στοχευμένα μέτρα (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στο ρεύμα) και επιμένουν σε αναπτυξιακά μέτρα και μειώσεις υψηλών φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. 

- Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει το κόψιμο των συντάξεων από το 2020 και σε δόσεις αλλά το ΔΝΤ επιμένει σε περικοπή «μπαμ και κάτω» το 2019 οριζόντια και χωρίς προστασία των χαμηλών. Έτσι μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου προκύπτει η πιθανή απώλεια εισοδήματος των 1.200 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. 

- Το ΔΝΤ διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» όπως το εννοεί η κυβέρνηση, δηλαδή την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. 

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής οικονομίας που μίλησε στο 2ο Φόρουμ των Δελφών το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι αναμένει συμφωνία ως την Παρασκευή και ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να περιγράψουν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο αν η τρόικα δεν φύγει «μια και καλή» την Τρίτη ή την Τετάρτη και επιστρέψει στην Αθήνα μετά το EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης τότε υπάρχει πιθανότητα να... συμβεί το θαύμα. Δηλαδή να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level-agreement) πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Αν δεν γυρίσουν όμως μετά το EWG της Πέμπτης πάμε για Απρίλιο και πιθανόν Μάιο. 

Έρχεται επέκταση «σωσίβιο» για 1 χρόνο
Όπως πληροφορείται το «Πρώτο Θέμα», σε περίπτωση που οι διαδικασίες τραβήξουν κι άλλο, οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να μελετούν την παράταση του μνημονίου κατά 1 έτος με ένα νέο μίνι πρόγραμμα που για την ώρα αποκαλείται «πρόγραμμα αλληλεγγύης» ή «σωσίβιο». Τα λεφτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα 19 δισ. ευρώ που δεν χρειάστηκαν από το Μνημόνιο 3 για τις ανάγκες των τραπεζών, συν 5 με 6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η λογική του προγράμματος αυτού θα είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει ομαλά στις αγορές έχοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για κάθε ενδεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ (59)

Απολυστε ΔΥ ΤΩΡΑ

Ρε ακούστε τη Βελκουλεσκου και απολύστε ένα σοβαρό ποσοστό αργόμισθων από το δημόσιο. Οι υπόλοιποι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΛΛΟ. Η δουλεια του δημόσιου τομέα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑΪ́ΖΕΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ. Πως να το κάνουμε.

Η...

...Βελκουλέσκου σε πήρε τηλ. και στο είπε? ή φαντασιώνεσαι τη Ντέλια με διάφορα όμορφα αξεσουάρ και συ ότι είςαι ένας μίζερος δ.υ που σε περιποιείται ? τέσπα, για όλα με τη φαντασίωση θα μείνεις...

Satosane

Αυτό το 3% πλεόνασμα είναι νέο ανέκδοτο ή αρχίσαμε πάλι τα Greek Statistics? Όλο το Δημόσιο "φρενάρει" τις δαπάνες για κάνα 3μηνο και τις ενεργοποιεί εκ νεου κατά το δοκούν! Πλάκα μας κάνουν που μετράνε πλεόνασμα όταν ακόμα χρωστάμε παντού. Και εγώ δεν πληρώνω τίποτα στο σπίτι και έχω πλεόνασμα. Πλάκα θα έχει να αρχίσουν πάλι και τα swaps.... Και να βρεθούμε ότι δεν έχουμε και χρέος στο τέλος. Έχετε καταντήσει την οικονομική επιστήμη την επιστήμη του ανεξήγητου και του αδιανόητου.

έρχεται και η σειρά

σου δημοσιε κοπριτη

Αγύριγο κεφάλι

Μην περιμένετε ΠΛΕΟΝ θαύματα. Δεν γίνονται. Θα ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙΤΕ επί πολύ και με διαφορετικές Κυβερνήσεις ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΝΑΙ!..____________________ H συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και δη ΟΛΩΝ των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ έχει την νοοτροπία και την πρακτική του ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ και συνυφαίνεται τούτο κατ επέκτασιν και με τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΥ. (Δηλ. Ζούμε ως ΠΑΡΑΣΙΤΑ. Τόσον οικονομικά όσον και κατ επέκτασιν ως ...ΥΠΑΡΞΕΙΣ, ήτοι κοινωνικά. Ο νέος εις βάρος του μεγαλο-μισθωτού "μπαμπά" και της "μαμάς" και των παππούδων!.. Και κοινωνικά ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ μέχρι μεγάλης ηλικίας από τους ...ΕΛΕΗΜΟΝΕΣ γονείς και προγόνους!.. Πολύ λυπηρό, ε; Η ΑΛΗΘΕΙΑ όμως είναι ΑΥΤΗ!). Το δε ολέθριο είναι, ότι ο Μείζων Εθνικός Κορμός, ΟΥΤΕ αυτός είναι υγιής, ο οποίος έτσι να έχει κάποιες εφεδρείες ώστε να μπορεί να θρέψει και μερικά- κάποια ΠΑΡΑΣΙΤΑ, ούτως ώστε η ζημιά να είναι αμελητέα. Ο Σύγχρονος Ελληνικός Λαός είναι και αποτελεί ΕΝΑ ΠΛΑΔΑΡΟ ΣΩΜΑ που ΠΑΡΑΣΙΤΕΙ ως ΣΥΝΟΛΟ εις ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ του, ήτοι τρώει τις σάρκες και συχνότατα και τα περιττώματα του. Κυρίες και κύριοι, ως Έλληνες ζούμε ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ των ΞΕΝΩΝ, οι οποίοι το κακό γι αυτούς είναι ότι μας ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ένεκα της Ιστορίας "ΜΑΣ".(Μάλλον της Ένδοξης Ιστορίας ...ΑΛΛΩΝ, -ΑΞΙΩΝ- τους οποίους και μόνο χάριν της συνεχείας της Ελληνικής Γλώσσας, τους αποκαλούμε "ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ" ενώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!..). Ως ΠΟΤΕ όμως θα μας υπομένουν οι ... ΕΛΕΗΜΟΝΕΣ ΞΕΝΟΙ;

Αγύριγο κεφάλι

@ Μπάμπης 06/03/2017 13:15.____________________Έζησες και ζης ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ. Όπως οι ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ Έλληνες. Και ΜΗΝ παραπονείσαι. Ο Σόιμπλε τον ΞΕΡΕΙ τον παρασιτισμό των Ελλήνων και γι αυτό είναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ. (Δες το πιό πάνω σχόλιο μου).

Αγυριγε μη τσιμπας!

Τρολ ειναι! Δες με ποσα ονοματα εχει σχολιασει!

Νικόδημος

Σας παρακαλούμε ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ την διαπραγμάτευση. Δεν αντέχουμε άλλο

mant

Ο Ευκλείδης είναι πολύ αθώος. Μπορεί να τον συμπαθούν πολύ στο Μαξίμου, ωστόσο όταν έρθει ή ώρα θα του φωρτώσουν την αποτυχία με ένα χαρακτηρισμό όπως ανόητος (Βαρουφάκης) ή ένα λάθος μας (Κωνσταντοπούλου) προκειμένου να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από την ευθύνη, το πολιτικό κόστος και τέλος την πολιτική τους επιβίωση. Θα μας πουν δηλαδή πως εμείς φταίμε μόνο που τον επιλέξαμε για αυτή τη θέση. Ο Ευκλείδης φταίει για όλα τα άλλα.

λιγνος χοντρος

Τωρα καταλαβατε γιατι δεν κλεινει η αξιολογηση ? Το ΔΝΤ και οι λοιποι παρατρεχαμενοι δεν περιμενανε την ΕΛΣΤΑΤ για μαθουν τι συμβαινει, τα ξερανε απο μονοι τους.

aaaaaa

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στο παρά 5 αποσόβησαν οι ΗΠΑ τουρκική απόβαση στο Καστελόριζο! Τι αναφέρουν Τούρκοι και Ισραηλινοί. Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του καθηγητή Ι.Μάζη περί επικείμενης απόβασης των Τούρκων στο Καστελόριζο, ο τουρκικός τύπος αναφέρει πως υπήρχε μυστική επέμβαση των Ηνωμένων πολιτειών στην διένεξη που έχει προκύψει με θέμα τις βραχονησίδες Ίμια αλλά και γενικότερα την ένταση στο Αιγαίο. Η μυστική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς διπλωμάτες με σκοπό την μείωση των εντάσεων σε δύο χώρες, που αποτελούν τους κύριους πυλώνες του συστήματος ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην ΝΑ Μεσόγειο. Η Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι δεσμεύεται στο να μειώσει και άλλο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

@άρα είμαστε Αμερικανική ..αποικία!

Aϊ στο καλό..ούτε να...πολεμήσουμε δεν μας αφήνουν με τόσους "παλληκαράδες" τριγύρω μας!!!!!

nikolios

Να δω τι θα πειτε οταν θα κανει τα ιδια ακριβως και ο Κυριακος. Ακομα δεν εχετε παρει χαμπαρι τιποτα

εσυ...

...το πηρες που εριξες δαγκωτο συριζα για να μην πληρωνεις ενφοια διοδια κ να ...μαθεις νταουλι κ χορο στους ....τελικα εισαι ο καλυτερος στο χορο...το φραπε το τελειωσες?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης