Ρέγκλινγκ: Συμφωνία στο επόμενο Eurogroup δεν αποκλείεται, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμη

Ρέγκλινγκ: Συμφωνία στο επόμενο Eurogroup δεν αποκλείεται, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμη

«Δεν αποκλείω την πιθανότητα» συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου, τόνισε ο επικεφαλής του ESM 

Μια συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης
του ελληνικού προγράμματος δεν αποκλείεται στο επόμενο Eurogroup
της 20ής Μαρτίου, δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στο ιαπωνικό οικονομικό περιοδικό Nikkei.

Δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να είναι όλα έτοιμα έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι. Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. Χρειάζεται να δούμε πόση πρόοδος θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ESM.

«Πάντα βρίσκουμε λύσεις στο τέλος», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «τα εναπομείναντα βήματα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ μικρά».

Ενδεχόμενη έκδοση ομολόγων σε γιουάν

Ο Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων σε κινεζικό γιουάν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διάσωση ευρωπαϊκών κρατών και οργανισμών.

«Η έκδοση (ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε γιουάν) είναι δυνατή», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε ότι ο ESM ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια το τέταρτο τρίμηνο φέτος – στην πρώτη έκδοση ομολόγων του ESM που δεν θα είναι σε ευρώ – αλλά πρόσθεσε ότι κι άλλα νομίσματα συνεχίζουν να αποτελούν επιλογή.

«Νομικά μας επιτρέπεται να εκδώσουμε σε όλα τα νομίσματα», δήλωσε. «Ως νέος θεσμός, είναι ένα μεγάλο βήμα να προχωρήσουμε στην πρώτη μας έκδοση που δεν θα είναι σε ευρώ… και φαίνεται ότι από την πλευρά της αγοράς έχει νόημα να ξεκινήσουμε με το αμερικανικό δολάριο. Αλλά είναι απολύτως δυνατόν να προχωρήσουμε σε άλλα νομίσματα που είναι ελκυστικά στην αγορά».

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων φέτος, επισημαίνει η Nikkei, στις οποίες πολλοί θα δουν λαϊκιστές υποψηφίους να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που κυριαρχεί στην ήπειρο. Θα μπορούσε ακόμα να ειπωθεί, υποστηρίζεται στο άρθρο, ότι οι διεθνείς δανειστές όπως ο ESM, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τροφοδότησαν το αντιευρωπαϊκό κλίμα επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Ωστόσο, ο Ρέγκλινγκ υπερασπίστηκε την προσέγγιση των δανειστών, σημειώνεται στο άρθρο.

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι, ενώ υπάρχει η αντίληψη ότι η λιτότητα συμβάλει στο λαϊκισμό, «όταν δει κανείς την Ελλάδα, όπου το έλλειμμα ήταν στο 15% του ΑΕΠ, ήταν μη βιώσιμο, αυτό έπρεπε να αλλάξει». Υποστήριξε ότι οι δανειστές ουσιαστικά βοήθησαν να ελαφρύνει το βάρος για κάποιες χώρες. «Με τους επίσημους δανειστές όπως ο EFSF και ο ESM να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν έκτακτη χρηματοδότηση όταν η χώρα χάσει την πρόσβαση στην αγορά, η προσαρμογή – που ήταν αναπόφευκτη – θα μπορούσε να επεκταθεί χρονικά», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

«Εάν δεν ήμασταν εμείς διαθέσιμοι, εάν δεν είχαν δημιουργηθεί ο EFSF και μετά ο ESM, τότε πιθανόν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την ευρωζώνη», δήλωσε. «Αυτό θα οδηγούσε σε νέα εθνικά νομίσματα με μεγάλη υποτίμηση και ραγδαία προσαρμογή. Αυτό θα ήταν περισσότερο επώδυνο ιδιαίτερα για τους φτωχούς. Νομίζω ότι θα ήταν πιο καταστροφικό για την οικονομία και πιθανόν να είχε οδηγήσει σε λαϊκισμό». Ο Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης ότι ο ίδιος και άλλοι οικονομολόγοι χρειάζεται να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους πολίτες προκειμένου να ανακόψουν το κύμα λαϊκισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Τον Ιούλιο. Μόλις τελειωσουν τα ευρωπουλα. Μόλις χρειαστούμε κι αλλα δανεικα. Τοτε βάλτε μπροστα τους να υπογράψουν οτιδηποτε.

??????

ΑΠΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΣΕ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ !!!! ΑΑΑΑΑΑ......ΡΕ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΟΥ !!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

chrimatistirio

Βουτιά 4,57% για την Alpha bank στα 1,128 ευρώ. Με πτώση 3,66% η Εθνική Τράπεζα στα 1,104 ευρώ.Με πτώση 1,60%  η Eurobank στα 0,492 ευρώ. Με πτώση 2,35% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,83 ευρώ. Κέρδη 4,12% για την Motor oil στα 21,50 ευρώ. Άνοδος 2,11% γαι τον Μυτιληναίο στα 7,73 ευρώ. Με κέρδη 1,94% η Μπέλα στα 13,66 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,4 εκατ.ευρώ

misthologiko_xasma

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι θα χρειαστούν αιώνες για την ισότιμη μισθολογική μεταχείριση ανδρών και γυναικών – Ανάμεσα στις 149 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση σε ζητήματα μισθολογικής ισότητας

2015_oikonomia_xristougenna-katastimata

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές