Ρέγκλινγκ: Συμφωνία στο επόμενο Eurogroup δεν αποκλείεται, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμη

Ρέγκλινγκ: Συμφωνία στο επόμενο Eurogroup δεν αποκλείεται, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμη

«Δεν αποκλείω την πιθανότητα» συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου, τόνισε ο επικεφαλής του ESM 

Μια συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης
του ελληνικού προγράμματος δεν αποκλείεται στο επόμενο Eurogroup
της 20ής Μαρτίου, δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στο ιαπωνικό οικονομικό περιοδικό Nikkei.

Δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να είναι όλα έτοιμα έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι. Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. Χρειάζεται να δούμε πόση πρόοδος θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ESM.

«Πάντα βρίσκουμε λύσεις στο τέλος», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «τα εναπομείναντα βήματα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ μικρά».

Ενδεχόμενη έκδοση ομολόγων σε γιουάν

Ο Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων σε κινεζικό γιουάν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διάσωση ευρωπαϊκών κρατών και οργανισμών.

«Η έκδοση (ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε γιουάν) είναι δυνατή», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε ότι ο ESM ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια το τέταρτο τρίμηνο φέτος – στην πρώτη έκδοση ομολόγων του ESM που δεν θα είναι σε ευρώ – αλλά πρόσθεσε ότι κι άλλα νομίσματα συνεχίζουν να αποτελούν επιλογή.

«Νομικά μας επιτρέπεται να εκδώσουμε σε όλα τα νομίσματα», δήλωσε. «Ως νέος θεσμός, είναι ένα μεγάλο βήμα να προχωρήσουμε στην πρώτη μας έκδοση που δεν θα είναι σε ευρώ… και φαίνεται ότι από την πλευρά της αγοράς έχει νόημα να ξεκινήσουμε με το αμερικανικό δολάριο. Αλλά είναι απολύτως δυνατόν να προχωρήσουμε σε άλλα νομίσματα που είναι ελκυστικά στην αγορά».

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων φέτος, επισημαίνει η Nikkei, στις οποίες πολλοί θα δουν λαϊκιστές υποψηφίους να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που κυριαρχεί στην ήπειρο. Θα μπορούσε ακόμα να ειπωθεί, υποστηρίζεται στο άρθρο, ότι οι διεθνείς δανειστές όπως ο ESM, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τροφοδότησαν το αντιευρωπαϊκό κλίμα επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Ωστόσο, ο Ρέγκλινγκ υπερασπίστηκε την προσέγγιση των δανειστών, σημειώνεται στο άρθρο.

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι, ενώ υπάρχει η αντίληψη ότι η λιτότητα συμβάλει στο λαϊκισμό, «όταν δει κανείς την Ελλάδα, όπου το έλλειμμα ήταν στο 15% του ΑΕΠ, ήταν μη βιώσιμο, αυτό έπρεπε να αλλάξει». Υποστήριξε ότι οι δανειστές ουσιαστικά βοήθησαν να ελαφρύνει το βάρος για κάποιες χώρες. «Με τους επίσημους δανειστές όπως ο EFSF και ο ESM να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν έκτακτη χρηματοδότηση όταν η χώρα χάσει την πρόσβαση στην αγορά, η προσαρμογή – που ήταν αναπόφευκτη – θα μπορούσε να επεκταθεί χρονικά», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

«Εάν δεν ήμασταν εμείς διαθέσιμοι, εάν δεν είχαν δημιουργηθεί ο EFSF και μετά ο ESM, τότε πιθανόν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν αναγκαστεί να φύγουν από την ευρωζώνη», δήλωσε. «Αυτό θα οδηγούσε σε νέα εθνικά νομίσματα με μεγάλη υποτίμηση και ραγδαία προσαρμογή. Αυτό θα ήταν περισσότερο επώδυνο ιδιαίτερα για τους φτωχούς. Νομίζω ότι θα ήταν πιο καταστροφικό για την οικονομία και πιθανόν να είχε οδηγήσει σε λαϊκισμό». Ο Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης ότι ο ίδιος και άλλοι οικονομολόγοι χρειάζεται να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους πολίτες προκειμένου να ανακόψουν το κύμα λαϊκισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Τον Ιούλιο. Μόλις τελειωσουν τα ευρωπουλα. Μόλις χρειαστούμε κι αλλα δανεικα. Τοτε βάλτε μπροστα τους να υπογράψουν οτιδηποτε.

??????

ΑΠΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΣΕ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ !!!! ΑΑΑΑΑΑ......ΡΕ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΟΥ !!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

EURO

Το τίμημα ανέρχεται περίπου σε 6%, δηλαδή για κάθε €100 μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις η Eurobank θα εισπράξει €6 - Το πακέτο των NPEs υπεγράφη μεταξύ της Eurobank Ergasias Α.Ε. και των εταιρειών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management

energean

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η μετοχή αναμένεται να συμπεριληφθεί στους δείκτες TA-Oil & Gas και TA-90 που απαρτίζεται από τις μετοχές των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και δεν έχουν συμπεριληφθεί στον δείκτη TA-35 Index

erikos-ntinan

Κατά πληροφορίες, στην κούρσα για την απόκτηση του νοσοκομείου συνεχίζει το ίδρυμα Ωνάση, που φέρεται και ο επικρατέστερος επενδυτής - Δεν υπέβαλαν τελικά δεσμευτικές προσφορές τα δύο ξένα fund που είχαν δείξει ενδιαφέρον

3
erga

Μεγάλες ανατροπές φέρνει η αδυναμία του ομίλου Καλογρίτσα να ανταποκριθεί στις εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος που έχει μειοδοτήσει, φέρνοντας στο προσκήνιο προσφορές αλλά και εταιρείες που ήταν δεύτερες ή ακόμη και τέταρτες κατά τη διαγωνιστική διαδικασία!

daneistes_arthro

Διήμερη επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, για να φιλτράρουν από κοντά την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και τις κυβερνητικές προβλέψεις για το 2019 – Συνεχίζεται το παζάρι για συντάξεις και αντίμετρα