Ολοκληρώθηκε «πρόωρα» η πρώτη ημέρα των επαφών με την Τρόικα

Ολοκληρώθηκε «πρόωρα» η πρώτη ημέρα των επαφών με την Τρόικα

Ερωτηματικά για το γεγονός ότι δεν έγινε η προγραμματισμένη βραδινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά - Κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει ότι σημείο εκκίνησης για την Αθήνα είναι μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) - Κοινοτική πηγή θεωρεί αισιόδοξη την εκτίμηση για τεχνική συμφωνία εντός δέκα ημερών

Ολοκληρώθηκε «πρόωρα» η πρώτη ημέρα των επαφών με την Τρόικα
Δίχως να μπουν σε νούμερα όσον αφορά στο κόστος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει και να προνομοθετήσει η Αθήνα για μετά το 2018 ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των επαφών ανάμεσα σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και τους επικεφαλής της αποστολής του Κουαρτέτου στην Αθήνα.

Αποχωρώντας από το «Χίλτον», τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, που μετείχαν στη διαπραγμάτευση, ρωτήθηκαν, αλλά δεν απάντησαν, εάν συζητήθηκαν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αλλά και η αύξηση του αριθμού των οργανισμών που θα μπουν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξήγησε ότι η κουβέντα ήταν πολύ γενική κι έτσι δεν μπήκαν σε συζήτηση για αριθμούς και μέτρα, αλλά περιορίστηκαν σε συζήτηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα και για επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, στις 19:30, είχε ξεκινήσει η πρώτη «υπερ-σύσκεψη» συντονισμού της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία ολοκληρώθηκε «πρόωρα» στις 10 το βράδυ.

Παρόντες στη σύσκεψη, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και το σύνολο των εκπροσώπων των θεσμών, είναι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 21:30 επρόκειτο να συζητηθούν τα δημοσιονομικά, με θέματα ενδιαφέροντος τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά και το ύψος της περικοπής των συντάξεων. Η συνάντηση αυτή, ωστόσο, στην οποία αναμενόταν να συμμετέχουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, δεν ξεκίνησε καν.

Κυβερνητική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων τόνισε ακολούθως ότι σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, για την Αθήνα, είναι μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δισ. ευρώ και, άρα, «αυτό μπορεί να μειωθεί», όπως εκτίμησε.

Από την άλλη πλευρά, ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι είναι «μάλλον πολύ αισιόδοξη» η εκτίμηση για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας («staff level agreement»), για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, μέσα σε δέκα ημέρες.


Από την πλαϊνή πόρτα η Βελκουλέσκου

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, έφτασε στο ξενοδοχείο με καθυστέρηση και μπήκε από την πλαϊνή πόρτα, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν εκ νέου μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το protothema.gr προκύπτει και άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο, καθώς η κυρία Βελκουλέσκου φαίνεται να συνοδεύεται από πέντε αστυνομικούς κατά την άφιξή της στο Χίλτον.

Το πρώτο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε στις 10:30. Τη σκυτάλη πήρε μετά τις 12:30 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, με βασικό αντικείμενο ενδιαφέροντος την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και την πίεση από το ΔΝΤ για την πώληση του 17%.

Η συνάντηση με τον κ. Σταθάκη ολοκληρώθηκε στις 14:20 το μεσημέρι και ο υπουργός Ενέργειας αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθορίστηκε η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα που θα έχουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου και τα τεχνικά  κλιμάκια, ενω την Παρασκευή θα υπάρξει νέα συνάντηση των Θεσμών με τον υπουργό.

Τα θέματα προς συζήτηση είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς, αλλά και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Πηγές αναφέρουν οτι δεν συζητήθηκαν τα εναλλακτικά μέτρα σε περίπτωση που αποτύχει η διαδικασία των διαγωνισμών ή η εκκρεμότητα σε σχέση με το 17% της ΔΕΗ, που παραμένει προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης